Δέσμευση ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

24/3/21 | 0 | 0 | 113 εμφανίσεις

Δηλώσεις Antony Blinken για το ΝΑΤΟ

Στο μέσο Euractiv και με τίτλο “US, NATO have strong interest in keeping Turkey close, says Blinken” (Alexandra Brzozowski) το δημοσίευμα αναφέρεται στη δέσμευση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, για ανοικοδόμηση και αναζωογόνηση της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, μετά από τον χαρακτηρισμό του ΝΑΤΟ, τέσσερα χρόνια πριν, από την Ουάσιγκτον ως ξεπερασμένου, διχασμένου και σε κρίση.

Ο Blinken δήλωσε ότι η συμμαχία θα μπορούσε να εμφανιστεί ισχυρότερη μετά από τις εσωτερικές διαμάχες για την Τουρκία και το ρωσικό αέριο. «Ήρθα εδώ για να εκφράσω τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών (προς το ΝΑΤΟ)», δήλωσε σε δημοσιογράφους, και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξαναχτίσουν τις συνεργασίες μας, πρωτίστως με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη συμμαχία. Το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτή τη συμμαχία ως δεδομένη».

Ο Blinken δήλωσε πως η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και οι απόπειρες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση ήταν απειλές που απαιτούσαν το ΝΑΤΟ να έρθει κοντά, προτρέποντας την Τουρκία να αποδεχθεί τη συμμαχία.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Δημοσίευμα με τίτλο “Dozen EU states spell out ‘Future of Europe’ priorities” στο μέσο Euobserver και θέμα την πολυαναμενόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), η οποία θεωρείται ως ευκαιρία να διεξαχθεί διάλογος χωρίς αποκλεισμούς με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, αναφέρεται σε μια ομάδα 12 κρατών μελών, τα οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, για να αποδυναμώσουν το αποτέλεσμα της.

Σε έγγραφο που διανεμήθηκε πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη (23 Μαρτίου) και είδε ο EUobserver, οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, και της Σουηδίας εκπόνησαν μια λίστα σημείων κοινού ενδιαφέροντος. Σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα, όπως το κράτος δικαίου, η ψηφιακή μετάβαση, η ανάκαμψη από την πανδημία, οι κλιματικές πολιτικές και οι προκλήσεις της μετανάστευσης, τα οποία αποτελούν, επίσης, μέρος της στρατηγικής ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της ισχύουσας νομοθετικής διαδικασίας και η κατανομή αρμοδιοτήτων θα πρέπει να είναι εκτός συνομιλίας για αυτήν την ομάδα χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η διάσκεψη “δεν πρέπει να δημιουργεί νομικές υποχρεώσεις”. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είχε προηγουμένως ζητήσει βελτιώσεις στη δημοκρατία της ΕΕ ενόψει των επόμενων ευρωπαϊκών εκλογών το 2024.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    12/5/21 | (3 σχόλια)
    Διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την διδασκαλία Μακεδονικής Γλώσσας και καταχωρεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου πολιτισμού την σχετική αίτηση. Η επωνυμία της Κίνησης: Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ"! Υπο μία έννοια, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας