Δένδιας: Άλλα λέει από βήματος της Βουλής, άλλα κάνει στην πράξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δάσκαλε (Δένδια) που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Αυτό ταιριάζει απόλυτα στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος από βήματος της Βουλής, δημόσια περί άλλα διαβεβαιώνει, αλλά όταν έρχεται η ώρα κάνει τα εντελώς αντίθετα. Ειδικά όταν πρόκειται για την ανάδειξη διπλωματών και τη στελέχωση του υπουργείου

Ο Νίκος Δένδιας φροντίζει με ιδιαίτερη προσοχή να φιλοτεχνεί το επικοινωνιακό προφίλ του «συνεπούς» στα λόγια και στις πράξεις. Όμως, φαίνεται πως άλλα λέγει και άλλα κάνει όταν έρχεται η ώρα.

Ο ίδιος αποφεύγει τις κακοτοπιές. Αν και δίδει πάμπολλες συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης -δίχως, όμως, έως τώρα να έχει τοποθετηθεί έστω και ακροθιγώς στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών- κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών δεν έχει δώσει ούτε μια συνέντευξη Τύπου. Εξαιρούνται, βέβαια, οι «στημένες συνεντεύξεις Τύπου» κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων όταν συναντάται με άλλους ξένους ομολόγους του.

Επιλέγει τους μονολόγους των συνεντεύξεων, κατά προτίμηση σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, τα γραπτά κείμενα και τις ομιλίες στη Βουλή. Παρ’ ότι, όμως, προβάλλει εαυτόν ως αξιόπιστο, ειλικρινή και συνεπή στα λόγια και στην πράξη, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην καλλιέργεια του προφίλ του διεκδικητή της ηγεσίας της ΝΔ και ενός μελλοντικού πρωθυπουργού, ο ίδιος μάλλον εκτίθεται με τις αποφάσεις του. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις «κρίσεις» του για διπλωμάτες και τη στελέχωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράταση ορίων ηλικίας

Διότι δε μπορεί τη μια μέρα να λέγει από βήματος της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια ηλικίας των διπλωματών, από τα 65 στα 67 έτη, και την άλλη να υπογράφει αποφάσεις που αναιρούν τις διαβεβαιώσεις που έδωσε.

Πέρυσι, χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας στη Βουλή τον «νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ», ο Ν.Δένδιας διερρήγνυε τα ιμάτιά του, διαβεβαιώνοντας ότι διαθέτει και «πολιτικό θάρρος» και «πολιτική γενναιότητα» και, ως εκ τούτου, δε θα… υπέκυπτε στις σειρήνες εκείνων που ζητούσαν αύξηση των ορίων ηλικίας. Τώρα, προ εβδομάδων, η υπογραφή του είναι φαρδιά πλατιά κάτω από αποφάσεις του, βάσει των οποίων «παρατείνεται ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία» ορισμένων διπλωματών.

Ανεξαρτήτως του λόγου που ελήφθησαν τέτοιου είδους αποφάσεις, είτε πρόκειται για «πιέσεις» εκ μέρους του μεγάρου Μαξίμου ή για κάποιον «δικό μας», είτε επειδή ενίοτε μπορεί να είναι επιβεβλημένο, ένα είναι το θέμα: Είναι αληθή αυτά που λέγει ενώπιον του ελληνικού λαού, από βήματος της Βουλής, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί, ή ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών;

Δάσκαλε που δίδασκες

Ειδικότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2021, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον «νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ», ο Ν. Δένδιας είχε πει χαρακτηριστικά όσον αφορά το όριο ηλικίας -συνταξιοδότησης- στο υπουργείο:

«Κατηγορήθηκα ότι στερούμαι πολιτικού θάρρους, πολιτικής γενναιότητος γιατί δεν πηγαίνω τα 65 στα 67. Πράγματι, αυτό σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο θα ίσχυε.

Κύριοι συνάδελφοι, πόσα τηλέφωνα σας έχουν πάρει για να μου ζητήσετε να επεκτείνω το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67; Είναι γενναία πολιτική να πας από τα 65 στα 67 ή να αρνηθείς να πας από τα 65 στα 67; Είναι δημοφιλές στο υπουργείο να πας από τα 65 στα 67 ή να μην πας από τα 65 στα 67; Τελικά ποιος έχει την πολιτική γενναιότητα, αυτός που λέει «ναι» στα 67 ή αυτός που λέει «όχι» στα 67 σ’ αυτό το υπουργείο;

Δεν πρέπει να πάει στα 67 προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διπλωμάτες 50, 53, 54 χρόνων οι οποίοι δεν έχουν διοικήσει πρεσβεία. Και αν συνεχίσουμε έτσι, δε θα διοικήσουν ποτέ πρεσβεία. Πρέπει να ελευθερωθεί η πυραμίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Και άλλος τρόπος δεν υπάρχει, παρά να παραμείνει στα 65. Και αυτό είναι τελείως αντιδημοφιλές μέσα στο υπουργείο και το ξέρω και το λέω και το εφαρμόζω».

Ο Ν.Δένδιας στην προκειμένη κόπτεται για τους νεώτερους στην ηλικία διπλωμάτες, καθώς και για την ανανέωση της «πυραμίδας» του υπουργείου Εξωτερικών. Ορθότατα. Τι έκανε, όμως, μόλις πρόσφατα; Με αποφάσεις του, στις 11-8, 22-8 και 2-9-2022, παρέτεινε τον χρόνο παραμονής διπλωματών στο υπουργείο. Δηλαδή, έκανε το εντελώς αντίθετο από εκείνο που υποστήριζε -μετά θέρμης!- πέρυσι.

Ανάμεσα στους άλλους, βέβαια, είναι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, όταν αναδείχτηκε η ΝΔ σε κυβέρνηση, το 2019, και κατόπιν (έως σήμερα) πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

«Πρόταση» της ιδίας φέρεται να ήταν η ανάσυρση από τη ναφθαλίνη της σύνταξης του Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου τότε να τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ. Εσχάτως, ως γνωστόν, μετά την «απομάκρυνση» του Π.Κοντολέοντα, τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ.

«Πράκτωρ ΘουΔου»: Από το «τηλεγραφόμετρο» του ΥΠΕΞ στις υποκλοπές της ΕΥΠ

Στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, τοποθετήθηκε ο Θεοχάρης Λαλάκος, του οποίου επίσης η θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών παρατάθηκε με απόφαση Δένδια.

Πρόσφατα, επίσης, προήχθησαν από τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Α’, στον βαθμό του πρέσβη, οκτώ διπλωμάτες. Ουσιαστικά, οι προαχθέντες σε αυτό τον τίτλο συνθέτουν τη σημερινή «ελίτ» του υπουργείου Εξωτερικών. Πολλοί από αυτούς φέρονται να διαθέτουν πολύ καλή πρόσβαση στο μέγαρο Μαξίμου και κάποιοι στο υπουργικό γραφείο Δένδια.

Ποιος «κυβερνά» το υπουργείο Εξωτερικών; – Οι «σύμβουλοι» του μεγάρου Μαξίμου;

Άλωση και του συνδικαλισμού

Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι άλλα λέγονται και άλλα γίνονται. Είναι, επίσης, ότι η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να προσδέσει στη σφαίρα επιρροής του ακόμα και τους συνδικαλιστικούς φορείς που υπάρχουν στο υπουργείο.

Προφανώς, η ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει δυσανεξία στις διαμαρτυρίες, όπως για παράδειγμα στις περσινές της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) για την πολυδιαφημισμένη -δήθεν- «μεταρρύθμιση» του υπουργείου («νέος Οργανισμός»).

Στην αρχή του Σεπτεμβρίου, λοιπόν, διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥ. Ουκ ολίγοι από αυτούς που εξελέγησαν, φέρονται να προέρχονται από το στενό ή ευρύτερο περιβάλλον του υπουργού ή να έχουν αρκετά καλές… προσβάσεις στα γραφεία του υπουργού ή του -πρώην- γενικού γραμματέα.

Άκρως εντυπωσιακό είναι ότι στο ΔΣ υπάρχουν έξι πρέσβεις στο σύνολο των εννέα μελών του. Τόσο μεγάλος αριθμός πρέσβεων – συνδικαλιστών (!) είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Διπλωμάτες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο παρελθόν έψαχναν με το φανάρι για να βρουν κάποιον με τίτλο πρέσβη, προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος στο ΔΣ.

Τέλος, παρ’ ότι ο Ν.Δένδιας δηλώνει ότι κόπτεται για τους νέους διπλωμάτες, μεταξύ των τακτικών μελών του ΔΣ της ΕΔΥ δεν υπάρχει εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» (γραμματείς, κ.λ.π.).

Δένδιας: Άλλα λέει από βήματος της Βουλής, άλλα κάνει στην πράξη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα