Γ. Παπαπροδρόμου: μήνας Κυβερνοασφάλειας – Μήνας Επαγρύπνησης και υπόθεση όλων μας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Παπαπροδρόμου*
Το οικοσύστημα που διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται καθημερινά, κατά την εξέλιξη και πρόοδο των νέων τεχνολογιών, από το σύνολο των εφαρμογών, πλατφορμών με εργαλεία την πληθώρα ψηφιακών συσκευών και πληροφοριακών συστημάτων, συνθέτει αυτό που αποκαλούμε Πέμπτη διάσταση του χώρου, τον Κυβερνοχώρο.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Κυβερνοχώρου δεν αποτελούν τα άψυχα υλικά και άυλα στοιχεία του αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος συλλαμβάνει την ιδέα, την υλοποιεί και στη συνέχεια την χρησιμοποιεί.
Η χρήση των τεχνολογιών αυτών παρουσιάζει χαρακτηριστικά διπλής κατεύθυνσης, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης, είτε θετικής και δημιουργικής κατεύθυνσης είτε αρνητικής και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικής κατεύθυνσης.
Στην αρνητική τους διάσταση οι νέες τεχνολογίες (και το Διαδίκτυο εντάσσεται σε αυτές) «δημιουργούν» ένα σύνθετο και πολύπλοκο τοπίο απειλών (των απειλών στον Κυβερνοχώρο ή Κυβερνοαπειλών) που θέτουν σε διακινδύνευση άτομα (πρόσωπα), οργανισμούς (εταιρείες, κράτη και άλλες οντότητες).
Τα δισεκατομμύρια των συσκευών και εφαρμογών φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, προστασίας των καταναλωτών στο ψηφιακό και διαδικτυακό περιβάλλον, διασφάλισης των κρίσιμων υποδομών μίας χώρας (τη στιγμή που ολοένα και περισσότερο οι υποδομές αυτές βασίζονται και εξαρτώνται από τις νέες τεχνολογίες).
Η λέξη κλειδί για την αντιμετώπιση των νέων αυτών προκλήσεων είναι η παιδεία και ειδικότερα στην διάσταση της εκπαίδευσης αλλά και της παιδείας στο οικογενειακό (πρωτίστως) αλλά και κοινωνικό περιβάλλον.
Η απόκτηση μιας σειράς δεξιοτήτων, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, βοηθά σήμερα το άτομο να μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο αυτό περιβάλλον.
Όμως δεν αρκούν μόνο οι τεχνικές ή τεχνολογικές δεξιότητες εάν δεν υφίσταται ένα πλαίσιο δεοντολογίας (Ethics), η διαμόρφωση ενός πλαισίου αρχών και αξιών (όπως ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, η αξία του συνανθρώπου, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του παιδιού, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός τω δικαιωμάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων, κα).

Οι προαναφερθείσες κοινωνικές ομάδες-οντότητες χαρακτηρίζουν και το πλαίσιο ευαλωτότητας της κάθε κοινωνίας απέναντι στις κυβερνοαπειλές, οι οποίες όταν υλοποιούνται παράγουν το Κυβερνοέγκλημα.

Η κοινωνία μας σήμερα έχει ανάγκη από την προτεραιοποίηση του ζητήματος της Κυβερνοασφάλειας κι αυτό είναι υπόθεση όχι μόνο της οργανωμένης κοινωνίας (μέσω των θεσμών της όπως το κράτος εν στενή εννοία, η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκκλησία, οι φορείς πολιτισμού, κα) αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.
Η αξιοποίηση του κάθε πόρου (κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού) μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει ένα μοχλό δημιουργικής ανάπτυξης, μέσα από τη ορθή χρήση της τεχνολογίας, και ταυτόχρονα ένα φραγμό για τις αναδυόμενες απειλές.
Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος εα – Δικαστικός Γραφολόγος-Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ

Πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας

*ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αντιστράτηγος ε.α.. Γιώργος Παπαπροδρόμου (πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας) γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλας και μεγάλωσε στο χωριό Εσώβαλτα Πέλλας. Υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας από το 1984-2019, κι αποστρατεύθηκε αρχικά με το βαθμό του Υποστρατήγου ε.α. και στη συνέχεια του Αντιστρατήγου εα. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρώτος Διευθυντής στην νεοιδρυθείσα Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (2015), και στην συνέχεια (2016-2018) Διευθυντής στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1991), απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΑΔΙΣΠΟ) και απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΣΕΘΑ). Έχει επίσης εκπαιδευθεί σε θέματα ειδικών Εγκληματολογικών Ερευνών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κρυπτοχρήματος, Οργάνωσης και Διοίκησης, Ριζοσπαστικοποίησης, Πολιτικής Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας, Εξαρτήσεων από ψυχότροπες ουσίες, κα.Έχει την ειδικότητα του Δικαστικού Γραφολόγου (Forensic Document Examiner), τυγχάνοντας ταυτόχρονα και πρώτος Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Δικαστικής Γραφολογίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν τακτικό μέλος στο European Cybercrime Task Force (EUCTF) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης του Κυβερνοεγκλήματος (European Cybercrime Center -EC3) της Europol (2016-2018). Επίτιμο μέλος της της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Πληροφορικής της Υγείας (Π.Ε.Ε.ΠΛ.Υ.). Μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης – PADA. Έχει συμμετάσχει και ως εισηγητής σε σειρά συναντήσεων, επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων: εντός κι εκτός Ελλάδος [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Διεθνή Συνάντηση Europol/Interpol για το Κυβερνοέγκλημα, (EJCN) Eurojust, GENVAL (EU), ICANN, EUCTF Europol, ENISA, SWIFT, EUCPN (Εσθονία), RAN POL (Νορβηγία), CIEEL (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία), GFCE, DECODE, 2nd Law Forum on Data Protection, Safe City, Summer Academy 2023 UCIPS-IHU-EPLO, 1o Επιστημονικό Συμπόσιο, κα].

Επιπρόσθετα, έχει διδάξει – εισηγηθεί
➢ στην Εκπαίδευση [κυρίως δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια – Λύκεια) αλλά και πρωτοβάθμιας (Δημοτικά-Νηπιαγωγεία)],
➢ σε ακαδημαϊκά – πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο
Πειραιώς, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας
Κρήτης),
➢ σε επιχειρησιακές μονάδες και παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων, ΣΣΙ, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Άμυνας, Πτέρυγες Μάχης, ΔΙΚΕ (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και 124 ΠΒΕ της ΠΑ, κα) και
των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομική Ακαδημία, Σχολή Μετεκπαίδευσης Επιμόρφωσης Στελεχών Ελ.ΑΣ., Σχολή Εθνικής Ασφαλείας, Σχολή Αστυφυλάκων, Πυροσβεστική Ακαδημία, κα),
➢ σε Δημόσιους Οργανισμούς και Φορείς [Υπουργεία (ΥΕΘΑ-ΥΠΕΞ – Διπλωματική Ακαδημία ΥΠΕΞ, Υπουργείο Πολιτισμού), ΕΚΔΔΑ, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Δικηγορικούς Συλλόγους, Κεντρικές Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους, κα],
➢ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης -ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες),
➢ στο χώρο της Υγείας (Νοσοκομεία, Ιατρικούς Συλλόγους, κα),
➢ σε Ιερές Μητροπόλεις,
➢ σε Εμπορικούς Συλλόγους και σε Επιμελητήρια, κα.
Τέλος, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες, περιοδικά και ειδησεογραφικούς ιστότοπους, θέματα όπως:
• Η Σχολική Βία και ο Εκφοβισμός, μέσα από την οπτική της Ελληνικής Αστυνομίας
• Η χρήση του διαδικτύου γύρω από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και λειτουργιών μονάδων υγείας, μέσα από την οπτική της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
• Δεν υπάρχει καλύτερο λογισμικό για ασφάλεια στο διαδίκτυο από την σχέση των γονέων με τα παιδιά
τους
• Η Κυβερνοασφάλεια στον Τομέα της Υγείας στην Covid 19 εποχή
• Η δημιουργία του Humanware: Γίνεται Στρατηγική χωρίς ανθρώπους;
• Η Κυβερνοασφάλεια και νέες προκλήσεις στην ψηφιακή καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής
• Το Σύστημα Αναφοράς Κυβερνοεγκλημάτων και Κυβερνοπεριστατικών στη Χώρα μας
• Η Κυβερνοασφάλεια και η Εκπαίδευση σε μια σύγχρονη κοινωνία: Στόχοι και προτεραιότητες
• Υπεύθυνο σερφάρισμα, ασφαλέστερο διαδίκτυο, καλύτερη ποιότητα στη ζωή μας
• Διαδίκτυο δίχως ηλικία αλλά με περισσότερη ασφάλεια
• Phishing: Συμβουλές για να μην πέσετε θύμα «ψαρέματος»
• «Οθόνη» uber alles, με προκλήσεις που δεν βλέπουμε
• Ψηφιακός Μετασχηματισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο
• Τεχνολογία και Κυβερνοέγκλημα: Σύνθετες προσεγγίσεις για σύνθετα ζητήματα.
• «Ανθούν» στο Διαδίκτυο σελίδες με παράνομες υπηρεσίες παρακολούθησης
• Τα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι «δεδομένα»….κι ασφαλή πάντα.
• Το πραγματικό τίμημα του Κυβερνοεγκλήματος και της Κυβερνοασφάλειας.
• Τι είναι το Phishing και πως θα το αποφύγουμε. Χρήσιμες οδηγίες.
• Το σημερινό παιδί στο διαδικτυακό περιβάλλον. Μια ταυτόχρονη πρόκληση για την οικογένεια και την κοινωνία.
• Ψηφιακές δεξιότητες και Κυβερνοασφάλεια.
• Ευαίσθητα δεδομένα σε μη ευαίσθητα χέρια και κυρίως νοοτροπίες.
• Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και Κυβερνοπραγματικότητα.
• Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Διαφάνεια. Ή αλλάζουμε ή (συνεχίζουμε να) βουλιάζουμε.
• Η αύξηση του Κυβερνοεγκλήματος αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης των υποδομών για την αντιμετώπιση του.
• Ναρκωτικά και Κυβερνοχώρος.
• Η διάθεση των φαρμάκων στον Κυβερνοχώρο και το θεσμικό πλαίσιο. Ποτέ δεν είναι αργά.
• Τα παιδιά μπροστά στις ψηφιακές προκλήσεις.
• Κυβερνοασφάλεια και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Οι σύγχρονες κυβερνοαπάτες και το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο.
• Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος στην Ελλάδα
• Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας – Μήνας Προβληματισμού ή Πράξης
• Οδηγός επιβίωσης από e-απάτες
• Οι προκλήσεις Κυβερνοασφάλειας και το λόμπι της πλειοψηφίας.
• Εκπαίδευση-Νέες τεχνολογίες-Ανθρώπινες δεξιότητες: Από την τεχνητή νοημοσύνη στην τεχνητή
ανοημοσύνη και χειραγώγηση των αλγορίθμων;
• Λίστα αυτοελέγχου – καλών πρακτικών και ενεργειών Κυβερνοασφάλειας.
• Οι εκλογικές διαδικασίες μέσα από τις προκλήσεις Κυβερνοασφάλειας. Τελικά, ψηφίζουμε ή κλικάρουμε;
• Τελικά η κυβερνοασφάλεια είναι «θέμα» για την τράπεζα θεμάτων;
Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Video με πλούσιο υλικό (ομιλίες, εισηγήσεις και συνεντεύξεις) του Αντιστρατήγου ε.α. Γιώργου
Παπαπροδρόμου, μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του στο Youtube, στον παρακάτω δικτυακό
https://www.youtube.com/@papaprodromou
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα