Γ. Κωνσταντινίδης: πώς πρέπει οικονομικά και γεωπολιτικά να κινηθεί η Ελλάδα;

- Advertisement -

Γιώργος Κωνσταντινίδης, οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει τα ανταγωνιστικά και συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην διαρκώς μεταβαλλόμενη και πολύπλοκη διεθνή πραγματικότητα και με στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες, να προτάξει τις υγιείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές της δυνάμεις, να εφαρμόσει ένα εξωστρεφές και ευέλικτο παραγωγικό πρότυπο, με σκοπό να αναδυθεί ως πολλά υποσχόμενη οικονομία, διασφαλίζοντας ένα προσφορότερο μέλλον για τους νέους και τις επόμενες γενιές. Έχουμε την δυνατότητα και την ικανότητα. Το έχουμε αποδείξει σε δύσκολες συγκυρίες. Χρειάζεται στοχοπροσήλωση και ένα κοινό μελλοντικό όραμα για τη χώρα μας, που να υιοθετηθεί πιστά στις βασικές του γραμμές από όλους. Τα γνωμικά “μέτρον άριστον” και “γνώθι σαυτόν” ας γίνουν οι σηματοδότες μας.

Οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο “τα πάντα ρει”. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Το διεθνές σύστημα γίνεται ολοένα και πιο πολυπολικό, ενώ τα δεδομένα ανατρέπονται συνεχώς. Παύουν να υφίστανται οι σταθερές καταστάσεις στις διεθνείς σχέσεις, στη διεθνή οικονομία και πολιτική. Στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες δεκαετιών πλήττονται ή καταρρέουν και παράλληλα διαμορφώνονται καινούριες ενώσεις χωρών και οικονομιών. Η διαμορφούμενη Ευρασιατική Ένωση (Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.ά.), η πιθανολογούμενη Ισλαμική Ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστούν τρέχουσες εξελίξεις, που θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της διεθνούς οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου.

Μια Νέα Πολιτική Οικονομία αναδύεται, λόγω της αλματώδους τεχνολογικής προόδου (ψηφιακή οικονομία, τεχνολογίες αιχμής, βιοεπιστήμες, ρομποτική κ.ά.), οπότε η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα, με στοχευμένες αποφάσεις, ενέργειες και δράσεις, για να εξασφαλίσει το μερίδιό της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, να συμμετάσχει ενεργά στην κοινωνία της γνώσης, να μετασχηματίσει ψηφιακά την οικονομία της, να ενισχύσει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας της, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, καθώς και την νεοφυή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Στρατηγικές και γεωπολιτικές συμμαχίες απαιτούνται πρωτίστως με την Ε.Ε. και την  Δύση γενικά, αλλά και με τις μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Κορέα κ.ά.) και της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αραβικές Χώρες κ.ά.). Η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά και γεωγραφικά σε στρατηγική θέση, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Οφείλει να αναπτύξει πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με όλα τα κράτη, με γνώμονα τα εθνικά της συμφέροντα και τους στρατηγικούς της στόχους στην Ευρώπη και διεθνώς. Έμφαση να δοθεί στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και στην ενεργή οικονομική και πολιτική διπλωματία. Έτσι θα αποκομίσει περισσότερα οφέλη και θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, με συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που τις έχουμε τόσο ανάγκη.

Ας προσπαθήσουμε ενωμένοι για να προετοιμάσουμε το μέλλον!

 

 

Γιώργος Κωνσταντινίδης, οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας του βιβλίου «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην Σύγχρονη Εποχή της Διεθνούς Οικονομικής, Ενεργειακής, Κλιματικής και Υγειονομικής Κρίσης», εκδόσεις Λειμών, 2023.

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα, με στοχευμένες αποφάσεις, ενέργειες και δράσεις, για να εξασφαλίσει το μερίδιό της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας”

    προφανώς ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει ότι η χώρα μας δεν έχει κομμουνιστικό καθεστώς και κεντρικό σχεδιασμό.
    Καλές οι εκθέσεις ιδεών αλλά μόνο όταν γράφονται στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα