Οι Ρώσοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές λιπασμάτων και τροφίμων υπό τον φόβο μπλοκαρίσματος των πληρωμών

Έκκληση στις δυτικές εξτρεμιστικές φωνές ορισμένων κυβερνήσεων που ζητούν επέκταση και εμβάθυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απηύθυνε για πρώτη φορά μετά την επιβολή τους ο γ.γ. του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες ζητώντας τους να άρουν τις όποιους κυρώσεις προκαλούν εμπόδια στην διακίνηση ρωσικών λιπασμάτων και τροφίμων.

«Χωρίς ρωσικά λιπάσματα το 2022 μπορεί να μην υπάρχει αρκετή τροφή το 2023», είπε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη

«Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για τον περαιτέρω κατευνασμό των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές. Αν θέλουμε να μην πεινάσει ο κόσμος αποφυγή μίας επισιτιστικής κρίσης, τα ρωσικά λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ανεμπόδιστα, απέναντι στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ήδη από την επόμενη χρονιά».

Το εννοεί αφού δεν έχουν επιβληθεί απ’ευθείας κυρώσεις σε αυτές τις κατηγορίες στην Ρωσία: Να αρθούν οι τραπεζικές κυρώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απόφαση της Ρωσίας να μπλοκάρει τις εξαγωγές της, αφού υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν!

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να φέρουν τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, όπως και τα ουκρανικά σιτηρά, στις παγκόσμιες αγορές βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα.

Και ο γ.γ. του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι η συμφωνία η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο από το Κίεβο και τη Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας εγγυάται επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα και τα λιπάσματά της χωρίς να παρεμποδίζονται από τις δυτικές τραπεζικές κυρώσεις.

Κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό (σ.σ.: τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών που επέτρεψαν οι Ρώσοι) δεν είναι παρά η πιο ορατή πλευρά της λύσης. Η άλλη πλευρά αυτής της συνολικής συμφωνίας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», ανέφερε ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας ότι παρά ταύτα, οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να προσκρούουν σε «εμπόδια», εννοώντας τις τραπεζικές κυρώσεις.

https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/g-g-oie-a-gkoutieres-an-oi-dytikoi-den-aroun-tis-trapezikes-kyroseis-kata-tis-rosias-tha-peinasei-o-planitis/