Γόρδιοι δεσμοί διαχρονικής ανεπάρκειας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ευθύνη για κάθε συστημική αποτυχία-τραγωδία φέρουν όσοι διοικούν τον τόπο την ώρα που συμβαίνει. Χωρίς συζήτηση. Πίσω όμως από την τραγωδία στα Τέμπη κρύβονται αμέτρητες νεοελληνικές παθογένειες. Πρώτα απ’ όλα, η διαχρονική ανεπάρκεια και φαυλότητα του πολιτικού συστήματος. Ο ΟΣΕ εξελίχθηκε σε μια τεράστια μαύρη τρύπα σπατάλης και κακοδιαχείρισης λόγω των πολιτικών και των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Διόριζαν χωρίς τέλος, ξόδευαν χωρίς αύριο και ποιος ξέρει τι άλλο… Η χώρα χρεοκόπησε λόγω και του ΟΣΕ. Ηλθε μετά η τρόικα, η οποία αποφάσισε ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν ενδιαφέρεται να τον εκσυγχρονίσει και επέβαλε σκληρές περικοπές σε προσωπικό και μισθούς. Από το ένα άκρο πήγαμε στο άλλο. Κατόπιν ήλθαν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες αποφάσισαν να σπάσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κομμάτια. Ενα σύστημα διαλυμένο έγινε ακόμη πιο μπερδεμένο με αλληλοεπικαλύψεις ευθυνών. Η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν πανάκεια, γιατί η εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν μια τριτοκοσμική χώρα ευκαιρίας. Μας… φλόμωσε σε δελτία Τύπου για το «Βέλος» που ποτέ δεν έπιασε (ευτυχώς μάλλον) τη διαφημιζόμενη ταχύτητα, αλλά στην πράξη λειτούργησε χωρίς επαγγελματισμό.

Οπως κάθε νεοελληνική ακτινογραφία, και αυτή του ΟΣΕ περιέχει έντονα στοιχεία διαπλοκής και λαμογιάς, έλλειψη αξιοκρατίας και αξιολόγησης.

Οπως κάθε νεοελληνική ακτινογραφία, και αυτή εδώ περιέχει έντονα στοιχεία διαπλοκής και λαμογιάς. Διαγωνισμοί ακυρώνονται, μένουν μετέωροι, εταιρικά σχήματα διαλύονται εσκεμμένα, τα πάντα υπερτιμολογούνται, και στο τέλος κανείς δεν ελέγχει πού πήγαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Εχει βέβαια και ανεπαρκή Δικαιοσύνη, καθώς συμβάσεις και διενέξεις εκκρεμούν επί χρόνια στα δικαστήρια. Κανένας σχεδιασμός, όσο αποφασιστικός και αν είναι, δεν έχει νόημα αν πρέπει να περιμένει το ΣτΕ ή το Ελεγκτικό Συνέδριο να ξεμπλέξει διάφορες υποθέσεις.

Η ακτινογραφία θα δείξει ασφαλώς και τα υπόλοιπα κλασικά: έλλειψη αξιοκρατίας και αξιολόγησης, συνδικαλιστές που καταγγέλλουν αλλά εμποδίζουν την εμπέδωση πειθαρχίας και επαγγελματισμού, λίγα ρουσφέτια, άσχετους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Εχει ακόμη και τη συστηματική κλοπή καλωδίων και κομματιών σιδηροδρομικών γραμμών χωρίς καμία συνέπεια. Δεν λείπει τίποτα από την ακτινογραφία. Το μέγα ζήτημα είναι τι κάνουμε, πώς ξεμπλέκουμε αυτά τα κουβάρια που κρατάνε τη χώρα πίσω σε πάμπολλους τομείς, πώς διασφαλίζουμε ότι κάποιο κομμάτι του ελληνικού κράτους δεν θα λιώσει την κρίσιμη στιγμή ή δεν θα επιτρέψει να συμβεί μία ακόμη τραγωδία; Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε γυμνοί και αθωράκιστοι, όχι μόνο στα τρένα. Ούτε η επανίδρυση του κράτους, ούτε η τρόικα, ούτε το επιτελικό κράτος, τίποτα δεν έχει καταφέρει να λύσει αυτούς τους γόρδιους δεσμούς που μας καθηλώνουν, και ενίοτε σκοτώνουν…

Καθημερινή

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι είνα τα πράγματα, χωρίς περιστροφές. Αυτή είναι η Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

    Το τραγικό όμως για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα, είναι ότι βρισκόμαστε στο 2023.

    Θεωρητικά όμως, διότι πρακτικά βρισκόμαστε ακόμα στο 1983.

  2. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε κράτος και να αποκαθηλώσουμε τους κοτζαμπάσηδες ή τους 5-10 νταβατζήδες που είπε ο Καραμανλής.
    Η Ελλάδα 200 χρόνια από την επανάσταση δεν έφτιαξε κράτος, αλλά είχε κυβερνήσεις που κυβερνούν με την συγκατάθεση και επίβλεψη των νταβατζήδων.
    Ο Καλύβας “ξέχασε” να το πει στους κύκλους της Ελληνικής ιστορίας. Όσοι κύκλοι και γίνουν 7 , 10, κλπ δεν θα γίνει τίποτα.
    Η πηγή του κακού είναι η εξουσιομανία των Ελλήνων πολιτικών και η εκμετάλλευση της εξουσιομανίας από τους νταβατζήδες.
    Ο Μητσοτάκης έγλυψε τους νταβατζήδες και εισέπραξε Αττική οδό, Εύβοια και Τέμπη.
    Οι νταβατζήδες είναι αδίστακτοι και πολύ σκληροί. Δεν νοιάζονται για ανθρώπους, πρόοδο, Ελλάδα, κ.αλ. Το μόνο που ζητούν είναι ο ρόλος τους να διατηρείται. Σήμερα η Ελλάδα κυβερνάται από 10 ανθρώπους που αποφασίζουν και οι κυβερνήσεις εκτελούν.
    Δικαιοσύνη φυσικά δεν υπάρχει αφού οι δικαστές κρίνονται από την κυβέρνηση δηλ. από τους νταβατζήδες.
    Οι δημοσιογράφοι μπορούν να διαφωτίσουν ανάλογα τον λαό για να αποτινάξει τον ζυγό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα