Γρηγόρης Σταφυλίδης Αντιπτέραρχος ε.α.: Δεν είμαι βέβαιος ότι θα μας γίνει μάθημα η τραγωδία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γρηγόρη Σταφυλίδη, Αντιπτέραρχου ε.α.
Είχα ετοιμάσει το άρθρο μου για το δημογραφικό και την τουρκική απειλή όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα έξω από τα Τέμπη. Αμέσως στο νου μου ηρθαν τα λόγια του Αισχύλου για τη μοίρα του Ανθρώπου. Πιστεύω στη μοίρα αλλά δεχομαι σαν ένας εκπαιδευμένος Έλληνας οτι μπορούμε αν όχι να την αλλάξουμε αλλά τουλάχιστον να την βελτιωσουμε.
Η επιστήμη έχει προοδεύσει πάρα πολύ καθως και η τεχνολογία και αν δεν μπορούμε βέβαια να μηδενίσουμε τα ατυχήματα μπορούμε να τα μειώσουμε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. Η σωρια παραλείψεων, σφαλμάτων και λαθών, τα οποία έγιναν ,ώστε να συντελεστεί το δυστυχημα ,δεν με αφήνει αδιάφορο. Σκέπτομαι και συμπασχω με τους δυστυχισμένους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους αλλα και τους άλλους συγγενείς που εχασαν τους ανθρώπους τους , όταν τίποτα δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Δυστυχώς αυτή είναι η τραγικότητα και η μοίρα του ανθρώπου.
Στη δική μας ομως περίπτωση είναι και η μοίρα του Έλληνα να μη μαθαίνει ποτέ από τα παθηματά του .Το < Έλληνες αεί παίδες> θριάμβευσε για μία ακόμη φορά. Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια μέσω αυτού του μηνύματος σε όλους που υποφέρουν για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Σήμερα (3 Μαρτίου) είναι και η μέρα των γενεθλίων μου. Ξαναφέρνω στη μνήμη μου δύο γεγονότα που έχουν σχέση με το δυστύχημα.
Το πρώτο ήταν το 1988 όταν οριστηκα Πρόεδρος της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ. Ενα πρόγραμμα που είχε αρχίσει από το 1981. Είχαν προηγηθεί δύο άλλοι Πρόεδροι ,οι οποίοι είχαν παραιτηθεί και ανέθεσαν σε μένα τη συνέχιση του με την ίδια Επιτροπή. Το πρόγραμμα είχε άμεση σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών αλλα δεν θεωρώ την ώρα κατάλληλη για να το περιγράψω.. Είναι αυτό που σήμερα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ και μας βγάζει ασπροπροσωπους στην ΕΕ.
Αντιμετώπισα τρομερές δυσκολίες λόγω κακής εξαρχης οργάνωσης. Ομως ευτυχώς καταφέραμε να αντιμετωπισουμε ολα τα προβληματα, με τη βοήθεια βέβαια το αρμόδιου Υπουργού. Υπήρξε ομως κι ενα άλλο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της θητείας εναμιση χρονο περιπου άλλαξαν τρεις Υπουργοί που έπρεπε να ενημερωθουν για να προχωρήσουμε. Ευτυχώς ολα τα Μελη της Επιτροπης που προηδρευα είχαν πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους και έτσι δεν δυσκόλεψαν το έργο μου. Αποφασίσαμε ομόφωνα ποια ήταν η καλύτερη λύση και είχαμε προχωρήσει μέχρι και το σχέδιο συμβάσεως. Δυστυχώς η ασθένεια του τότε Πρωθυπουργού αν και εγιναν δυο ΚΥΣΕΑ δεν επετρεψαν στη ληψη αποφασης.
Η Αντιπολίτευση κατα την προσφιλη της συνήθεια αντιδρουσε και δεν ήθελε να προχωρήσει το πρόγραμμα, επειδη σε 6 μήνες θα γινόταν εκλογές. Πράγματι το πρόγραμμα δεν προχώρησε,και η νέα κυβέρνηση το ανέθεσε σε άλλη Επιτροπη. Αλλαξαν δυο Πρόεδροι που παραιτηθηκαν και μόνον ο τρίτος Πρόεδρος υιοθετησε το δικο μας προγραμμα και προχώρησε με μεγάλη επιτυχία. Το τι αντιμετώπισα κατά τη διάρκεια της θητείας μου το έχω καταγράψει αλλά επειδή είναι πολλες σελιδες το φυλάω για ευθετότερο χρόνο.
Παρόμοια περίπτωση μου έτυχε το 1995. Τότε με κάλεσε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ που με γνώριζε από το πρόγραμμα της ΥΠΑ και μου ζήτησε να ηγηθώ της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό των Συστημάτων Ασφάλειας των τρένων. Ήμουν ξένος προς το περιβάλλον και αυτό με προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή όταν αντιμετώπισα τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ. Ημουν πλέον απόστρατος και δεν είχα την αίγλη του εν ενεργεία Υποπτεράρχου ,όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Πολύ νωρίς αντιλήφθηκα ότι δεν θα έχω τη δυνατότητα να συνεργαστώ και να κάνω το έργο όπως θα έπρεπε και παραιτήθηκα από οποιαδήποτε άλλη συνέχεια. Ευτυχώς!!
Και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές και πάλι ύστερα από αυτή την τραγωδία δεν είμαι βέβαιος ότι θα μας γίνει μάθημα. Αντίθετα η Ιστορία διδάσκει ότι θα ξαναρχίσουμε πάλι από την αρχή να μιλάμε για το θέμα αυτό κι όταν θα αρχίσει η υλοποίηση του,αν αρχίσει, πάλι κάποιος Εφιάλτης θα φανεί και το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει. Αυτή είναι η φύση μας ,αυτή καιι η μοίρα μας κι ας το πάρουμε απόφαση . Ας τραγουδήσουμε βέβαια μαζί με την Ντόρις Ντει το παλιό τραγουδάκι <Que sera, sera, whatever will be, will be> !!!
Το σημειωμα αυτο το αφιερωνω στον εχοντα αυριο (4/3) τα γενεθλια του Πρωθυπουργο μας και του ευχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .
Απο την σελίδα του κ. Γ. Σταφυλίδη στο fb
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα