Γκουτέρες: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις – Συμφωνία για νέα Πενταμερή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεν υπάρχει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ωστόσο «δεν θα τα παρατήσουμε».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ωστόσο συμφωνία για νέα Πενταμερή, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστούν 2-3 μήνες για την επόμενη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια της δεύτερης ημέρας οι δύ πλευρές κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυσκολία της κατάστασης που είχε μπροστά του ο γ.γ. του ΟΗΕ. Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων. Κατέθεσε μάλιστα και σύντομο δισέλιδο έγγραφο με την παρέμβασή του.

Συνοπτικά, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε η «Κ», ο κ. Τατάρ επέμεινε στις θέσεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως είπε, είναι ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Τατάρ, αν αυτό διασφαλιστεί μέσα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις υπό από την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για μια «εταιρική σχέση», που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών. Οπως σημειώνεται, οι διαπραγματεύσεις «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» πρέπει να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας, ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και στις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό. Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού. Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα