Γκίντεον Λεβί: Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει τους κατοίκους της Γάζας χωρίς να πληρώσει σκληρό τίμημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γκίντεον Λεβί είναι ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους του Ισραήλ. Αρθρογράφος της εφημερίδας Χααρέτς, βραβευμένος θεωρείται μια κατεξοχήν προοδευτική φωνή που συχνά έχει διαφωνήσει με την πολιτική της χώρας του για το Παλαιστινιακό.

Με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα έγραψε ένα σκληρό άρθρο για το πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτή την κλιμάκωση.

H ισραηλινή αλαζονεία: η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα

Το πλήρες κείμενο του άρθρου

«Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ισραηλινή αλαζονεία: η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα και ότι δεν θα τιμωρηθούμε γι’ αυτό. Θα συνεχίσουμε ανενόχλητοι.

Θα συλλάβουμε, θα σκοτώσουμε, θα παρενοχλήσουμε, θα απαλλοτριώσουμε και θα προστατεύσουμε τους εποίκους που είναι απασχολημένοι με τα πογκρόμ τους. Θα επισκεφθούμε τον τάφο του Ιωσήφ, τον τάφο του Οθνιήλ και τον Βωμό του Ιησού του Ναυή στα παλαιστινιακά εδάφη, και φυσικά το Όρος του Ναού – πάνω από 5.000 Εβραίοι μόνο στη γιορτή του Σουκότ.

Θα πυροβολήσουμε αθώους ανθρώπους, θα βγάλουμε τα μάτια των ανθρώπων και θα τσακίσουμε τα πρόσωπα, θα εκδιώξουμε, θα κατασχέσουμε, θα ληστέψουμε, θα αρπάξουμε τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους, θα πραγματοποιήσουμε εθνοκάθαρση και φυσικά θα συνεχίσουμε την απίστευτη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και όλα θα είναι εντάξει.

Θα χτίσουμε ένα τρομακτικό εμπόδιο γύρω από τη Γάζα – μόνο το υπόγειο τείχος κόστισε 3 δισεκατομμύρια σέκελ – και θα είμαστε ασφαλείς. Θα βασιστούμε στις ιδιοφυΐες της μονάδας κυβερνοκατασκοπείας 8200 του στρατού και στους πράκτορες της Σιν Μπετ που γνωρίζουν τα πάντα. Θα μας προειδοποιήσουν εγκαίρως.

Από τα σύνορα της Γάζας μέχρι τα σύνορα της Χαβάρα στη Δυτική Όχθη, μόνο και μόνο για την προστασία του ακροδεξιού βουλευτή Ζβι Σουκότ και των εποίκων. Και όλα θα πάνε καλά, τόσο στη Χαβάρα όσο και στο πέρασμα του Ερέζ στη Γάζα.

Το αλαζονικό φράγμα

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και το πιο εξελιγμένο και ακριβό εμπόδιο στον κόσμο μπορεί να παραβιαστεί με μια παλιά μπουλντόζα, όταν το κίνητρο είναι μεγάλο. Αυτό το αλαζονικό φράγμα μπορεί να διασχιστεί με ποδήλατο και μοτοποδήλατο, παρά τα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για αυτό και όλους τους διάσημους ειδικούς και τους μεγαλόσχημους εργολάβους.

Σκεφτήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στη Γάζα, να σκορπάμε μερικά ψίχουλα με τη μορφή δεκάδων χιλιάδων αδειών εργασίας στο Ισραήλ – πάντα υπό την προϋπόθεση της καλής συμπεριφοράς – και να τους κρατάμε ακόμα στη φυλακή.

Θα κάνουμε ειρήνη με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Παλαιστίνιοι θα ξεχαστούν μέχρι που θα σβηστούν, όπως θα ήθελαν αρκετοί Ισραηλινοί.

Θα συνεχίσουμε να κρατάμε χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, μερικές φορές χωρίς δίκη, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Και δεν θα συμφωνήσουμε να συζητήσουμε την απελευθέρωσή τους ακόμη και όταν θα βρίσκονται στη φυλακή για δεκαετίες.

Θα τους πούμε ότι μόνο με τη βία θα δουν οι κρατούμενοι τους την ελευθερία. Νομίζαμε ότι θα συνεχίσουμε αλαζονικά να απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης, μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα αυτά, και όλα θα συνεχίσουν έτσι για πάντα.

Η παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μερικές εκατοντάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι παραβίασαν το φράγμα και εισέβαλαν στο Ισραήλ με έναν τρόπο που κανένας Ισραηλινός δεν φανταζόταν ότι ήταν δυνατός. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι απέδειξαν ότι είναι αδύνατο να φυλακίσεις δύο εκατομμύρια ανθρώπους για πάντα χωρίς να πληρώσεις ένα σκληρό τίμημα.

Ακριβώς όπως η παλιά παλαιστινιακή μπουλντόζα διέσχισε το Σάββατο το πιο έξυπνο φράγμα του κόσμου, ταυτόχρονα διέλυσε την αλαζονεία και τον εφησυχασμό του Ισραήλ. Και έτσι διέλυσε και την ιδέα ότι αρκεί να επιτίθεται κανείς περιστασιακά στη Γάζα με drone αυτοκτονίας -και να τα πουλάει στον μισό κόσμο- για να διατηρήσει την ασφάλεια.

Το Σάββατο, το Ισραήλ είδε εικόνες που δεν είχε ξαναδεί ποτέ πριν. Παλαιστινιακά οχήματα να περιπολούν στις πόλεις του, ποδηλάτες να μπαίνουν από τις πύλες της Γάζας. Αυτές οι εικόνες διαλύουν αυτή την αλαζονεία. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αποφάσισαν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα για μια στιγμή ελευθερίας.

Υπάρχει κάποια ελπίδα σε αυτό; Όχι. Θα πάρει το Ισραήλ το μάθημά του; Όχι.

Το Σάββατο μιλούσαν ήδη για την εξάλειψη ολόκληρων γειτονιών στη Γάζα, για την κατοχή της Λωρίδας και την τιμωρία της Γάζας «όπως δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ πριν». Αλλά το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει να τιμωρεί τη Γάζα από το 1948, ούτε για μια στιγμή.

Μετά από 75 χρόνια κακοποίησης, το χειρότερο δυνατό σενάριο το περιμένει για άλλη μια φορά. Οι απειλές για «ισοπέδωση της Γάζας» αποδεικνύουν μόνο ένα πράγμα: Δεν έχουμε μάθει τίποτα. Η αλαζονεία ήρθε για να μείνει, παρόλο που το Ισραήλ πληρώνει υψηλό τίμημα για άλλη μια φορά.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για ό,τι συνέβη και πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αλλά δεν ξεκίνησε από αυτόν και δεν θα τελειώσει μετά την αποχώρησή του. Πρέπει τώρα να κλάψουμε πικρά για τα ισραηλινά θύματα, αλλά πρέπει να κλάψουμε και για τη Γάζα.

Τη Γάζα, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι πρόσφυγες που δημιούργησε το Ισραήλ.

Τη Γάζα, η οποία δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ελευθερίας.»

www.in.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Περίεργο πράγμα.
  Μπορεί να ερμηνευτεί ως απελευθερωτικός αγώνας στις χώρες τους. Μπορεί και ως τρομοκρατικός στις χώρες που δρουν. Αλλά…
  Γεγονος 1. Η δράση της αποικιοκρατίας (μέχρι και σήμερα) των δυτικών, δημιούργησε και δημιουργεί την αντίδραση.
  Γεγονός 2. Επιλεκτική ερμηνεία του τι σημαίνει τρομοκρατία.
  Πχ η γενοκτονίας των Ινδιάνων στην Αμερική είναι η μεγαλύτερη επι γης. Την ξέρει κανείς;;; Δεύτερη των αβοριγινων στην Αυστραλία. Αναρωτιέται κανείς;;;
  Γεγονός 3. Φυτέψανε έναν λαό στην παλαιστινη Μετά τον πόλεμο. Σε μεγάλο μέρος, για να απαλλαγούν από αυτόν. Ιδρύοντας κράτος. Έναν λαό που από τον Ιάκωβο δεν είχε γη. Εμείς ακόμη αναρωτιόμαστε για τους Σλάβους και τους Πομάκους στα εδάφη μας.
  Γεγονός 3. Οι Ισραηλινοί προκειμένου να επιβιώσουν στα εδάφη που τους παραχωρήθηκαν (τους έδιωξαν επι της ουσίας) από τους δυτικούς, προέβησαν στα ίδια αίσχη που υπέστησαν από το δυτικό πολιτισμό, εναντίον των πληθυσμών που ήδη έμεναν εκεί Π.Χ.
  Γεγονός 4. Ενώ η ισλαμική θρησκεία είναι ένα συνοθύλευμα ιουδαϊκής και χριστιανικής θρησκείας, με στοιχεία παγανιστικά, όπως όλες οι θραησκειες ( πχ οι μαντίλες, προστασία από την άμμο, έγινε θρησκευτικό θέσφατο προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός, οι 4γυναικες προκειμένου να μη σκοτώνουν τα θηλυκά κ.ο.κ.) η γέννηση της έγινε 7αιωνες μετά την χριστιανική, δεν ξέρω πόσες μετά την ιουδαικη και εξελίσσεται στην σημερινή εποχή στην υπ αριθμόν 1 ιερά εξέταση. Δεν είναι, όπως είπε ο Ερντογαν η ορθόδοξη θρησκεία ιεροεξεταστής. Η πλέον φασιστική και τρομοκρατική οργάνωση στον χριστιανισμό είναι ο καθολικισμός και δευτερευόντως αλλά μακράν δυνατότερος ο λουθιρανισμος.
  Γεγονός 5. ( και ίσως ελλασον). Ενώ όλοι οι Μουσουλμάνοι θεωρούν την θρησκεία τους το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξης τους, (κι εμείς λίγο ως πολύ, απλά έχουμε προοδεύσει λίγο περισσότερο-7 αιώνες δεν είπαμε;;;) εν τούτοις επιθυμούν; Αντιλαμβάνονται; Πέραν των πίστευων τους, ή και εξαιτίας αυτών να ζήσουν σε χώρες που τους προσφέρουν την ευκαιρια να ζουν ελεύθεροι. Να πιστεύουν αυτό που θέλουν μεν, να ζουν σύμφωνα με την εποχή δε. Βέβαια η τυπισσα στην Γαλλία που είπε φύγετε αυτή είναι η χώρα μου, είναι τυφλή. Δεν αντιλαμβάνεται καν τι θα συμβεί αν η Γαλλία γίνει Αφγανιστάν.
  Δεν είναι τυχαίο ουτςε απλό που δεν επιλέγουν ΗΠ, νότια Αμερική Ασία και νότια Αφρική. Επιλέγουν Ευρώπη. Και ναι μεν η Ευρώπη είναι η μάνα της αποικιοκρατίας, συγχρόνως όμως είναι η μάνα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό στην ήπειρο που έχει εκμεταλλευτεί όλο τον κόσμο.
  Γεγονός 6. (Και για μένα το κυριότερο) Ο διαιωματισμος που βιώνουμε, (χωρίς μέτρο και αρχές) θεωρεί ότι ο καθεις επιτρέπεται να αυτοπροσδιορίζεται ανάλογα με το προσωπικό του συμφέρον.
  Έθεσα ερώτημα λοιπόν στην οικογένεια μου, από τα Σκόπια. Πως αυτόπροσδιορίζεστε;;; Από μπαμπά Βούλγαρος, από μαμά Έλληνας. Γυναίκα Σερβα. Όλα τα καλά της γης.
  Είπε. Όπως επιθυμώ. (Δικαιώματισμος) του είπα. Οκ ας φύγουμε από τους Σλάβους. Η μισή Κρήτη στην οθωμανική αυτοκρατορία έγινε μουσουλμανική για να αποφύγει δημεύσεις και βασανιστήρια. Όταν έγινε η ανταλλαγή όλοι αυτοί έφυγαν στην Ανατολική Τουρκία. Τι είναι αυτοί;;; Έλληνες ή Τούρκοι;;; Έλληνες μου είπε. Αλλά είτε από ανάγκη, είτε ιδεολογία αποφάσισαν να είναι κάτι άλλο. Ναι είπα αλλά το προσωπικό δεν μπορεί να είναι και συλλογικό. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο. Θεωρώ ότι τα παιδιά πχ της Αντζελίνας Τζολί έχουν μεγαλώσει μεν ως αμερικανακια ή γερμανακια, αλλά ποσό μπορούν να ξεφύγουν από την καταγωγή τους;;; Ποσό μπορούμε, αυτό που αισθανόμαστε μέσα μας να το υπερκεράσουμε μόνο με την εκπαίδευση;;; Τις συνθήκες;;; Ποσό μπορεί, ο τουρκικός λαός πχ, ένας λαός απόλυτο υβρίδιο, να υπερκεράσει έστω με την θρησκεία του τις γενεαλογίες των εθνών του;;;
  Βέβαια ο κάθε λαός υβρίδιο είναι. Είμαστε όλοι απόγονοι μεταναστεύσεως. Δεν ξέρω δεν αντιλαμβάνομαι πλέον γιατί τόσο μίσος και σπαραγμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα