Γιούβαλ Νόα Χαράρι προς Νετανιάχου: Σταματήστε το πραξικόπημα, αλλιώς θα σταματήσουμε τη χώρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο σπουδαίος ιστορικός και διανοούμενος γράφει στον Guardian ένα πύρινο άρθρο κατά των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Δικαιοσύνη

Βρισκόμαστε στη μέση ενός ιστορικού τυφώνα. Αυτός ο τυφώνας δεν προκαλεί θυμό ή μίσος – αλλά φόβο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν κοιμόμαστε το βράδυ, είμαστε απλώς τρομοκρατημένοι. Και είμαστε απολύτως εντάξει με αυτό. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που ο φόβος είναι η πιο λογική αντίδραση. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που ο φόβος είναι απαραίτητος για να μας ωθήσει στη δράση, γράφει ο σπουδαίος Ισραηλινός ιστορικός και διανοούμενος Γιούβαλ Νόα Χαράρι στον Guardian.

Σήμερα έχουμε έναν εξαιρετικό λόγο να φοβόμαστε και έναν εξαιρετικό λόγο να ενεργήσουμε. Μην αφήσετε κανέναν να σας κοροϊδέψει: αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση δεν είναι δικαστική μεταρρύθμιση, είναι αντιδημοκρατικό πραξικόπημα. Ενα πραξικόπημα μοιάζει κάπως έτσι, συνεχίζει ο Χαράρι.

Τα πραξικοπήματα δεν γίνονται πάντα με τανκς στους δρόμους. Πολλά πραξικοπήματα στην ιστορία πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με στιλό και χαρτιά, και όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν το νόημα αυτών που γράφονταν σε αυτά τα χαρτιά, ήταν πολύ αργά για να αντισταθούν.

Η ιστορία είναι γεμάτη από δικτατορίες που εγκαθιδρύθηκαν από ανθρώπους που πρωτοήρθαν στην εξουσία με νόμιμα μέσα. Είναι το πιο παλιό κόλπο: πρώτα χρησιμοποιείς τον νόμο για να αποκτήσεις εξουσία, μετά χρησιμοποιείς τη δύναμή σου για να διαστρεβλώσεις τον νόμο. Οταν εξεταστούν μαζί, οι νόμοι που αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί επί του παρόντος έχουν ένα απλό νόημα (και δεν χρειάζεστε διδακτορικό στη Νομική για να το αντιληφθείτε): εάν αυτοί οι νόμοι εγκριθούν, η κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη να καταστρέψει εντελώς την ελευθερία μας, σημειώνει ο Ισραηλινός ιστορικός.

Εξήντα ένα μέλη της Κνεσέτ μπορούν να ψηφίσουν όποιον ρατσιστικό, καταπιεστικό και αντιδημοκρατικό νόμο τούς καπνίσει. Εξήντα ένα μέλη της Κνεσέτ μπορούν επίσης να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, για να μας εμποδίσουν να αντικαταστήσουμε το καθεστώς. Οταν ρωτάμε τους ηγέτες αυτού του πραξικοπήματος τι θα ελέγχει την εξουσία της κυβέρνησης υπό το νέο καθεστώς και τι θα προστατεύσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν μόνο μία απάντηση: «Εμπιστευτείτε μας».

Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, υπουργέ Δικαιοσύνης Λέβιν, Μ.Κ. Ρόθμαν, πρόεδρε της συνταγματικής επιτροπής, δεν σας εμπιστευόμαστε! Καταρρίπτετε το συμβόλαιο που κατά κάποιον τρόπο κρατούσε την κοινωνία μας ενωμένη για 75 χρόνια και μετά περιμένετε να σας εμπιστευτούμε, αναρωτιέται ο Χαράρι στο άρθρο του στον Guardian.

Δεν σας εμπιστευόμαστε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι θέλετε. Θέλετε απεριόριστη δύναμη. Θέλετε να μας κλείσετε το στόμα και να μας πείτε πώς να ζήσουμε, τι να φάμε, τι να φορέσουμε, τι να σκεφτούμε και ακόμα και ποιον να αγαπήσουμε.

Αλλά δεν καταλαβαίνετε με ποιον έχετε να κάνετε. Οι Ισραηλινοί δεν είναι καλή πρώτη ύλη για τη δημιουργία σκλάβων. [Η υποδούλωση των αρχαίων Εβραίων είναι βασικό μέρος των εβραϊκών ιερών κειμένων, που θυμούνται ιδιαίτερα στη γιορτή του Πάσχα]. Εμείς οι Ισραηλινοί είμαστε πεισματάρηδες, έχουμε ελεύθερο πνεύμα και κανείς δεν κατάφερε ποτέ να μας κλείσει το στόμα. Δεν θα σας επιτρέψουμε να μετατρέψετε το Ισραήλ σε δικτατορία.

Τι θα συμβεί λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες;

Θα συνεχίσουν, λέει ο Χαράρι, να προσπαθούν να περάσουν τους δικτατορικούς νόμους τους. Θα συνεχίσουν επίσης να μας αποκαλούν «αναρχικούς» και «προδότες» και θα εκμεταλλεύονται ή και θα ξεκινούν ακραία γεγονότα για να καταστείλουν την αντίσταση. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου θα έχουν τόσο τη λαϊκή υποστήριξη όσο και την αποφασιστικότητα να καταργήσουν αυτούς τους δικτατορικούς νόμους.

Και τι γίνεται αν η κυβέρνηση αρνηθεί να αποδεχθεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου; Τότε μπαίνουμε σε συνταγματική κρίση. Μια συνταγματική κρίση σε αχαρτογράφητο έδαφος, χωρίς σαφείς κανόνες και νόμους. Από ποιον θα πάρει εντολές η αστυνομία – την κυβέρνηση ή το δικαστήριο; Από ποιον θα πάρουν εντολές η Shin Bet (υπηρεσία ασφαλείας) και η Mossad (υπηρεσία πληροφοριών); Ποιους θα υπακούσουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις; Και το πιο σημαντικό ερώτημα όλων – τι θα κάνουν οι πολίτες;

Οι δημοσκοπήσεις είναι σαφείς, συνεχίζει ο Ισραηλινός ιστορικός: η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών αντιτίθεται σε αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν σταματούν τις δικτατορίες. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η τελευταία και πιο σημαντική γραμμή άμυνας σε κάθε δημοκρατία είστε εσείς, οι πολίτες.

Η δημοκρατία είναι ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση σέβεται τις βασικές ελευθερίες των πολιτών. Οταν η μία πλευρά παραβιάζει το συμβόλαιο, η άλλη πλευρά δεν χρειάζεται να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Οταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει δικτατορία, επιτρέπεται στους πολίτες να αντισταθούν.

Αυτή είναι μια ιστορική δοκιμασία για τους πολίτες του Ισραήλ, και αν αποτύχουμε, δεν θα μας δοθεί δεύτερη ευκαιρία, υπογραμμίζει ο Χαράρι. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι μας τώρα – ή να σκύψουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας τώρα – ή να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό για το υπόλοιπο της ζωής μας. Αυτή είναι η ώρα να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε και επίσης να μείνουμε ανυποχώρητοι.

Για παράδειγμα, ως καθηγητής πανεπιστημίου, ελπίζω ότι όσο συνεχίζεται αυτό το αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στο Ισραήλ θα απεργούν. Πρέπει, φυσικά, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους φοιτητές μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά αυτή είναι η στιγμή να σταματήσουμε όλα τα μαθήματα και να διδάσκουμε μόνο για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

Αν κάποιοι από εμάς δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε επίσημη απεργία, είμαι πεπεισμένος ότι ως Ισραηλινοί θα βρούμε δημιουργικούς τρόπους να κάνουμε στάση εργασίας και να αγνοούμε τις εντολές. Ο καθένας μας μπορεί να ρίξει ένα μικρό κλειδί στα γρανάζια του αντιδημοκρατικού πραξικοπήματος.

Τέλος, ως τυπικός Ισραηλινός, από τη στιγμή που μου δόθηκε δημόσιο βήμα, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να στείλω μερικά προσωπικά μηνύματα. Στην Εστερ Χαγιούτ, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου, και στον Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, τον γενικό εισαγγελέα: σας έχουν εμπιστευτεί μια από τις πιο δύσκολες και πιο σημαντικές αποστολές στην ιστορία του Ισραήλ. Αυτό είναι τεράστια ευθύνη, αλλά και μεγάλο προνόμιο, λέει ο Χαράρι γράφοντας στον Guardian. Αυτή είναι η στιγμή σας για να γράψετε ιστορία. Μη διστάσετε και μην υποχωρήσετε: προστατέψτε την ελευθερία μας.

Στον πρόεδρο Χέρτζογκ και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης: διαφυλάξτε την ελευθερία μας και μη συμβιβάζεστε. Οταν μια τίγρη έρχεται να μας καταβροχθίσει, δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο η τίγρη θα φάει μόνο το μισό σώμα μας. Στους έφεδρους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων που σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν: μην υπηρετείτε δικτάτορες! Το συμβόλαιό σας είναι με την ισραηλινή δημοκρατία, όχι με τους νεκροθάφτες της.

Στις ένοπλες δυνάμεις, τη Shin Bet, τη Mossad και την ισραηλινή αστυνομία: αν έρθει η στιγμή της αλήθειας, κάντε τη σωστή επιλογή. Μείνετε στην ιστορία ως προστάτες των πολιτών – όχι ως υπηρέτες δεσποτών.

Σε όλους τους διαδηλωτές που ήρθαν εδώ απόψε και σε δεκάδες άλλες διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ – θέλω απλώς να πω «σας αγαπώ».

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλω να μεταφέρω ένα ξεκάθαρο μήνυμα από όλους μας στον Νετανιάχου, τον Λέβιν, τον Ρόθμαν και τους συναδέλφους τους – αλήθεια, έχετε 64 υποστηρικτές στην Κνεσέτ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σας επιτρέπεται να τους σπρώχνετε όπου θέλετε. Μακριά τα χέρια σας από την ελευθερία μας.

Και καταλήγει ο Γιούβαλ Νόα Χαράρι:

Σταματήστε το πραξικόπημα – αλλιώς θα σταματήσουμε τη χώρα.

Πηγή: Guardian/ Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα