ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED

3/1/20 | 1 | 0 | 361 εμφανίσεις

Είδαμε θετικά εξ αρχής τον αγωγό EastMed όπως και τις συνεργασίες της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και, εν εξελίξει, Ιορδανία.
Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε επι Γ. Παπανδρέου και συνεχίστηκε απο όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Ακόμη και του κ. Τσίπρα. Για τη στάση του αυτή θα πρέπει να τον συγχαρούμε.
Ο EastMed δεν είναι τόσο μια οικονομική επιλογή. Αν περιοριζόταν σ αυτήν θα ενδιαφερόμασταν, βεβαίως, αλλά περιορισμένα.
Για χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας, ο EastMed αποτελεί, κυρίως, γεωπολιτική και γεωστρατηγική επιλογή.
Και επειδή η κατασκευή του και η λειτουργία του ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδας, υπάρχει κάποια αόρατη αλλά και ορατή χείρ που κινεί τα νήματα.
Όταν η Τουρκία υπέγραψε τη Συμφωνία με την Τρίπολη ήταν ο Νετανιάχου, προνομιακός συνομιλητής της Ουάσιγκτον, που τάραξε τα ήρεμα και θολά νερά και ζήτησε να υπογραφεί η Συμφωνία για τον EastMed. Όχι η Αθήνα.
Γύρω απο τον EastMed διαμορφώνεται η εναλλακτική αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο μια περιοχή που συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον.
Η εναλλακτική αυτή αμερικανική πολιτική (εναλλακτική της μέχρι σήμερα που βασιζόταν στην Τουρκία), περιλαμβάνει Ελλάδα και Κύπρο. Και εδώ είναι που τα ελληνικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα αμερικανικά.
Βεβαίως, ο EastMed εξυπηρετεί, πρωτίστως, και την Ευρώπη. Ποτέ δεν βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι. Καλές οι σχέσεις και η ενεργειακή τροφοδοσία απο τη Ρωσία ή απο αγωγούς που περνούν απο την Τουρκία αλλά αν υπάρξει πρόβλημα; Δεν πρέπει να διαθέτεις εναλλακτική λύση έστω και αν σου κοστίσει λίγο ακριβότερα;
Βεβαίως, οι κινήσεις απο δω και πέρα δεν θα είναι γραμμικές. Το “παιχνίδι” περιέχει υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας αλλά δεν είναι χαμένο. Μπορεί, με κατάλληλες κινήσεις να κερδηθεί. Βρισκόμαστε, όμως, στην αρχή.
Η Τουρκία έπεσε στην παγίδα του Θουκυδίδη. Δεν συμφέρει ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στη Ρωσία να γίνει ισχυρότερη. Και αυτή η διάσταση παρουσιάζει, επίσης, ενδιαφέρον.
Η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλειστεί απο το “παιχνίδι”. Αλλά ποιά Τουρκία; Μια Τουρκία που θέλει να συνεργαστεί και όχι να κυριαρχήσει επι των συνεργατών της. Μια Τουρκία που θα θελήσει να δώσει αξιοπρεπή λύση στο κυπριακό. Μια Τουρκία που θα ενσωματώσει στο πολιτικό αξιακό της σύστημα τις δυτικές αντιλήψεις. Η Τουρκία περιέρχεται σιγά σιγά σε αδιέξοδο, όσο και να προκαλέσει.
Τέλος, υπάρχει και η παράμετρος του Ιράν. Να ευχηθούμε ο Ιρανικός λαός να απαλλαγεί απο το θεοκρατικό καθεστώς που τον κυβερνά, να αποκτήσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και να ενταχθεί στις νέες ισορροπίες της περιοχής. Αυτή η ένταξη θα απομειώσει, ακόμη περισσότερο, τον τουρκικό ρόλο.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Η Τουρκία ανέκαθεν ανήκε-αλλα απο του 1922 σίγουρα ανήκει- στα κράτη που πιστεύουν στην δύναμη και οχι στο Διενές Δίκαιο, γιαυτό και για μερικούς στην Ελλάδα ,που πιστεύουν στην ουτοπική Ελληνοτουρκική φιλία ,η οποία ξεκίνησε απο το υπογραφέν Σύμφωνο Φιλίας και Συμμαχίας το 1930 (υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν στην φιλία των λαών και στο δόγμα ότι οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα) η διαβεβαίωση της σημερινής κυβερνήσεως ότι ετοιμάζεται και για πολεμική αντιμετώπισή της θεωρείται ΔΥΣΤΥΧΩΣ πολεμοκάπηλη πολιτική (βλέπετε δηλώσεις κ .Τσιπρα και λοιπών ”δημοκρατών”).
  ‘Οσο για τον αγωγό -(που θέλει πολλά λεφτά και χρόνο για να γίνει) και που θα αρχίζει από την ΑΟΖ του Ισραήλ και θα διέρχεται από τις ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος και θα καταλήγει στην Ιταλία και εκείθεν στην Ευρώπη -είναι τώρα μοναδικής γεωπολιτικής αξίας για την Ελλάδα μας,επειδή ακριβώς καθορίζει -αναγνωρίζει και τις μη ανακηρυχθείσες ακομη ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος και αυτό είναι που ”εξίταρε” την Ερντογανική Τουρκία ,η οποία -μετά το σημερινό”πάθημα-μάθημα” του Ιρανού υποστρατήγου Σουλειμανί θα ξεχάσει την στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη και από την Άνοιξη θα επιδιώξει την -μη αποκλεισθείσα- συμμμετοχή της στον αγωγό EAST MENT και θα προσπαθήσει να τον ”αγκαλιάσει” στο έδαφος της από την ΑΟΖ του Ισρήλ ,για να μη περάσει από τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος ,στις οποίες θέλει ΦΙΛΙΚΑ να μπει σφήνα.
  Όταν τα βρεις ”μπαστούνια” θυμάσαι και τον δρόμο της καμήλας.
  Υ.Γ Γιατί πρέπει να συγχαρούμε τον κ.Τσίπρα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων γιαυτόν τον αγωγό ;;;.
  Αρκετά έβλαψε την Ελλάδα το 2015. Αν δεν συνέχιζε τις τριμερείς ,θα έβλαπτε καίρια και την Κύπρο . Δεν συμμετείχε κιόλας και ο κνίτης -στα νιάτα του- κ. Κοτζιας , ενώ είχε και τον συγκυβερνήτη κ. Καμμενο και την ”μαμά ” ΤΡΑΜΠΑμερική -που τον Οκτώβριο του 2017 παρώτρυνε και τους τρείς αντάμα (Τσιπρα ,Κοτζιά Καμμένο) για την Συμφωνία των Πρεσπών.
  ΤΕΛΟΣ .Να μη αμφιβάλουμε ότι επέσπευσε την υπογραφή για τον αγωγό ο κ.Νεντανιάχου ,ενώ η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση ” την είχε ξεχασει”, παρ’οτι στους τελευταίους τρεις μήνες συναντήθηκαν και οι τρεις ηγέτες και οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών;;;.
  Απο τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ”τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς ”. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας