Ο Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε τον Διάδρομο 8, καθώς και τη διαμάχη με τη Βουλγαρία (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), για να αλλάξει τις στρατηγικές θέσεις των Σκοπίων και να κατευθύνει τη χώρα προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι δεν έχει τίποτα ενάντια στον φανταστικό «σερβικό κόσμο» στον οποίο τα Σκόπια είναι η νότια μπανόβινα (επαρχία) – η Βαρντάρσκα Μπανόβινα/Вардарска бановина, γράφει ο Φιλίπ Πετρόφσκι, καθηγητής πανεπιστημίου,  πρώην Διευθυντής των Κρατικών Αρχείων Βόρειας Μακεδονίας και πρώην βουλευτής.

Πώς ο Διάδρομος 8 έγινε ξαφνικά στρατηγικά πιο σημαντικός, απαραίτητος και επείγων για τον κ. Μίτσκοσκι;

Μέχρι πριν από μια εβδομάδα ακούγαμε ότι επρόκειτο για έναν μικρό διάδρομο και ότι αυτή η διαδρομή, που εκτιμήθηκε ως απαραίτητη για τη σύνδεση της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ, δεν θα κατασκευαστεί ή θα καθυστερούσε.

Εξάλλου, o βαμπιρισμός της σερβικής πολιτικής ηγεμονίας και η ανοιχτή είσοδός της στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας ως «Διάδρομος 10» και ως μια προσέγγιση για την οποία δεν υπάρχει εναλλακτική.

Μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί κανείς να δει την απόσυρση ενός αμφίβολου δανείου από την Ουγγαρία και την ανοιχτή επικοινωνία του Μίτσκοσκι μόνο στη γραμμή Βελιγραδίου-Βουδαπέστης.

Η περίπτωση της υπουργού του Μίτσκοσκι, Σάνια Μποζινόφσκα, και το κρυμμένο (βουλγαρικό) διαβατήριο της» δείχνει ότι ο Μίτσκοσκι χρησιμοποιεί αναλήθειες.

Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψευδείς αφηγήσεις μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι το «Πρόβλημα με τη Βουλγαρία» χρησιμοποιήθηκε στην κατεύθυνση της αντιπαράθεσης προεκλογικά για να πάρει ψήφους.

Η επιθετική πρακτική της κυβέρνησης και η εκδήλωση ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει η κοινή γνώμη, γιατί οι αριθμοί στη Βουλή είναι με το μέρος της, δημιούργησε μια αρχική δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Σκοπίων, αλλά και στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Πολλοί σχολίασαν ότι είναι επικίνδυνο να παίζουμε όλα ή τίποτα και να τσακωνόμαστε με τους στρατηγικούς μας εταίρους.

Μέσω δαπανηρών εκστρατειών ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει, ο Μίτσκοσκι προσπάθησε να δώσει την εντύπωση στο εγχώριο κοινό ότι παίζει σκληρά και ασυμβίβαστα όσον αφορά τις θέσεις του “κόμματός” του.

Την ίδια ώρα, ο εταίρος του στο συνασπισμό Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι έκανε δηλώσεις για τον Διάδρομο 8 ότι πρόκειται για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας».

Μέχρι πριν 2-3 μέρες οι απόψεις τους άλλαξαν 180 μοίρες.

Παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια, Άντζελα Άγκελερ ο Μίτσκοσκι έκανε δήλωση ότι πλέον, κατά τη γνώμη του, αυτός ο διάδρομος είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του θα είναι προτεραιότητα.

Γιατί έγινε αυτή η στροφή; Απλώς ο Μίτσκοσκι δεν έχει πλέον χώρο για δημόσιες σχέσεις και προπαγάνδα.

Η κατάσταση ασφαλείας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και η αλλαγή θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η διεύρυνση της ΕΕ βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας, δεν αφήνουν περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς.

Αυτό ειπώθηκε ξεκάθαρα στον Μίτσκοσκι με βάση «το πάρε-ή-άφησέ το».

Έμεινε επίσης χωρίς την ευκαιρία να «αγοράσει χρόνο» με τον αυτοσχεδιασμό.

Γι’ αυτό βγήκε μπροστά στο κοινό της γενέτειράς του για να ανακοινώσει την αλλαγή νοοτροπιών.

Αλλά είναι σαφές σε όλους ότι δεν του αρέσει να συμμορφώνεται με αυτά τα έργα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα πιο εγκληματικά στην ιστορία από τότε που έγινε ανεξάρτητη η χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια αρχή, κατά τη γνώμη μου, θα αμβλυνθεί η στάση απέναντι στην επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία.

Περιμένω ότι σύντομα, αφού καταλήξουν σε μια στρατηγική δημοσίων σχέσεων, θα ενημερώσουν το κοινό ότι αρχίζουν να αλλάζουν το Σύνταγμα.

Bgnes

  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ