ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο, συνήθως, ελληνικό ερώτημα: υπάρχει κάτι που μας κρύβουν;
Δύσκολο. Ήταν πολλοί στο τραπέζι για να κρατηθεί κάτι μυστικό.
Τι επετεύχθη;
Ζητούν
-Κατάπαυση του πυρός.
-Προφανώς, αν επιτευχθεί, θα υπάρξει διαδικασία επιτήρησης.
-Δεσμεύτηκαν να κρατήσουν το εμπάργκο όπλων.
-Δεσμεύτηκαν να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά. Που σημαίνει να αποχωρήσουν.
Η απόφαση χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

-Την κατάσταση στη Λιβύη την ελέγχουν οι φυλές και οι πολέμαρχοι. Το κλίμα, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει σημάδια επιθυμίας για ειρήνευση. Πολύ δύσκολο να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός.
-Η επίβλεψη μιας κατάπαυσης του πυρός είναι και αυτή πολύ δύσκολο να γίνει. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε πολεμικές διαμάχες. Το όλο κλίμα στη Λιβύη δεν είναι τόσο soft.
-Ακόμη και αν υπάρξει εμπάργκο όπλων, όπλα, πλέον, μπορείς να βρεις και στις λαϊκές αγορές. Άφήστε που δεν θα τηρηθεί το εμπάργκο.
Παρεμβάσεις στα εσωτερικά, επισήμως, δεν θα γίνουν. Παρασκηνιακά γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν. Οι αντιπαραθέσεις θα γίνουν, κυρίως, σε επίπεδο αντιπροσώπων. (proxy war).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα:

-Η Συμφωνία Ερντογάν- Σαρατζ υπάρχει, θεωρείται παράνομη αλλά οι νομιμότητες στην παρούσα φάση είναι για να διδάσκονται στους φοιτητές στα πανεπιστήμια. Όποιος μπορεί θα επιβάλλει τη βούλησή του.
-Η Τουρκία βρίσκεται στο τραπέζι των συνεννοήσεων. Αυτό, και μόνο, είναι πολύ σημαντικό.
-Η Ελλάδα κινείται σε επίπεδο ανακοινώσεων και το μεγάλο ζήτημα για το ΥΠΕΞ είναι αν θα χρησιμοποιήσει τον όρο “οξύμωρον” για τη συμπεριφορά του Ερντογάν ή όχι.
-Έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες και το ζήτημα είναι πως θα υποστηριχθούν.
Απο τη μια Γερμανία- Ρωσία- Τουρκία (ενεργειακή κατ αρχάς, οικονομική στη συνέχεια και δεν αποκλείεται και πολιτική στην πορεία).
Απο την άλλη Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ Αίγυπτος, Ιορδανία με την υποστήριξη Γαλλίας και ΗΠΑ. Μέχρι που θα παράσχουν υποστήριξη ΗΠΑ και Γαλλία; Πόσο αξιόπιστες είναι οι ΗΠΑ με τον Τράμπ στην προεδρία που δηλώνει, συνεχώς, φίλος του Ερντογάν;
Τη Γερμανία να την ξεχάσουμε ως υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων. Θα υποστηρίζει την Ελλάδα διπλωματικά, θα την υπονομεύει πρακτικά.
Πως θα απαντηθεί το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι η ηγέτης δύναμη της Ε.Ε.;
Έχει νόημα μια τέτοια Ευρώπη και ποιό;

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαίρετο το ερώτημα και πρέπει να τολμήσουν απάντηση όλοι οι συνανιχνευτές ,που πιστεύουν στην Ευρώπη των λαών ,των εθνών ,ή, των κρατών,γιατί αυτή η Ευρώπη ,που ξεκίνησε το 1957,θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να την διαλύσουν εκλεγησόμενοι(στην Δημοκρατία με τις ελεύθερες εκλογές και Τσιτσιολίνες εκλέγονται)δικτάτορες ,που αργά-γρήγορα θα μας προκύψουν ,λόγω του μεταναστευτικού ,που δεν θα σταματήσει,εκτός
    αν αυτό το μεταναστευτικό επισπεύσει και την ομόφωνη απόφαση των κρατών για ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική (χωρίς φυσικά ΒΕΤΟ),-και η οποία -επίσης φυσικά – δεν θα λειτουργεί αλά καρτ για την Ελλάδα μας- κάτι που θα ενοχλεί τους ΕλληνοΈλληνες για όλα τα εθνικά θέματα ,κυρίως για το μεταναστευτικό ,όπως πείραξε περισσότερο-ποιους λέτε-τους ΤσιπροΑριστερούς η μη πρόσκληση της Ελλάδος στο Βερολίνο ,σε σημείο να θέλουν να αισθάνονται όλοι οι ‘Ελληνες εθνική κατάθλιψη ,γιατί δεν πήγε και ο πρωθυπουργός μας για λίγο κουτσομπολιό στο Βερολίνο για νάχαμε να λέγαμε.
    ΤΕΛΟΣ όσο έχει χρήματα και θέλει η Γερμανία να συγκαλεί-προσκαλεί-φιλοξενεί τέτοιες συναντήσεις ,στις οποίες συμμετέχουν και τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ,η σπουδαία όντως κυρία Μέρκελ -δυο συνεχόμενες χρονιές ήταν η καλύτερη πολιτικός στον κόσμο- δεν θα καθορίζει την παγκόσμια διεθνή πολιτική ,ενόψει μάλιστα της αποχωρήσεώς της από την πολιτική σε δύο χρόνια.
    Γρήγορες αποφάσεις επιφέρουν μόνο οι πόλεμοι ,που επιβάλουν το δίκαιο του νικητού .
    Στην Δημοκρατία που επικρατεί η πειθώ και έχεις να κάνεις με παράλογους -αν μη τι άλλο- ισχύει το ”φέξε μου και γλύστρισα”ΔΥΣΤΥΧΩΣ .

  2. “Πόσο αξιόπιστες είναι οι ΗΠΑ με τον Τράμπ στην προεδρία που δηλώνει, συνεχώς, φίλος του Ερντογάν;”

    Όταν δεν ήταν ο Τραμπ στην προεδρία, δήλωναν “φίλες” τής Ελλάδος; Και σημασία δεν έχει τι δηλώνουν, αλλά τι κάνουν. Εμείς στον Β’ΠΠ δώσαμε πολύ αίμα κατά τούς Άξονος, εν αντιθέσει προς την Τουρκία. Την τελευταία, όμως, προτίμησαν να στηρίζουν οι “Σύμμαχοι”, λόγω γεωστρατηγικής/πολιτικής θέσεως. Εμείς ήμασταν δεδομένοι. Εκείνη όχι κι αυτό έκαμε την διαφορά. Την Γερμανία δεν την στηρίξαμε ποτέ και αντιστρόφως. Το ερώτημα είναι ποιος τελικά μάς υποστήριξε/υποστηρίζει; Κανείς, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ. Έπρεπε να το είχαμε από νωρίς καταλάβει αυτό και να μην βασίζομε μάταιες ελπίδες στον έναν και τον άλλον.

    Άλλο, όμως, απλώς να μην σε (υπο)στηρίζουν κι εντελώς άλλο να σε υπονομεύουν συστηματικά, όπως κάνει η Γερμανία, που με την βλακώδη ανοχή των υπολοίπων, κυρίως των Γάλλων, έγινε ηγέτιδα δύναμη τής Ευρώπης. Οι Γάλλοι προσπαθούν τώρα να επανορθώσουν. Μέσα σε μία γερμανική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι χαμένη από χέρι. Η Μέρκελ ουδέποτε υπήρξε και ούτε μπορεί να γίνει στα γεράματα Ευρωπαία, όπως είχε παρατηρήσει ο Helmut Schmidt, επειδή ανατράφηκε στην Αν. Γερμανία και ήταν μεγάλη πια (35 ετών) όταν έγινε η επανένωση. Το αποτέλεσμα ήταν να βάλει μπουρλότο στα θεμέλια τής Ένωσης, που σιγά-σιγά φυλλορροεί.

    Μια τέτοια Ευρώπη σαφώς δεν μπορεί να έχει νόημα, παρά μόνον για την Γερμανία, η οποία την “αρμέγει”. Νομίζω τα ξανάπαμε προσφάτως αυτά, αλλά και παλαιότερα.

    Τα συμπτώματα οδηγούν στη διάγνωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα