ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ

15/4/21 | 1 | 0 | 359 εμφανίσεις
Στο σχόλιο που θα ακολουθήσει θα προσπαθήσω να δείξω πως η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Και πως απο την στιγμή που πραγματοποιήθηκε έπρεπε να αποφευχθεί αυτό που συνέβη.
Ορισμένα προλεγόμενα, πρώτα
1.-Ο υπουργός εξωτερικών είναι ο άνθρωπος που με τις κινήσεις του προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη διεθνή κοινότητα.
2.-Με την επίσκεψη Δένδια διαφώνησα. Και, μάλιστα, έντονα. Δεν συμφωνώ με τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να συζητά με την Τουρκία για όλα τα ζητήματα. Συζητά γι αυτά που αποδέχεται ως διαφορές.
3.-Δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να πίστευε πως η Τουρκία θα περιοριζόταν στα θέματα (θαλάσσιες ζώνες) που η Ελλάδα αποδέχεται για συζήτηση.
4.-Στις διεθνείς σχέσεις το να τεθούν ζητήματα ευρύτερα σε συνομιλίες επιπέδου υπουργών εξωτερικών δεν σημαίνει “και τι έγινε μωρέ”. Ανεξαρτήτως των θέσεων που θα διατυπωθούν εκατέρωθεν, το οτι κάποια ζητήματα, ανεπιθύμητα, τέθηκαν στις συνομιλίες έχει βαρύτητα.
5.-Στην προσπάθειά του να δείξει καλή διαγωγή στο εξωτερικό την ώρα που άρχισε η φθορά του, ο Ερντογάν είχε ανάγκη μια ελληνική επίσκεψη στο επίπεδο, μάλιστα, του υπουργού εξωτερικών. Μια εικόνα που δεν είχε λόγο να του προσφέρει η Ελλάδα.
6.- Για τους λόγους αυτούς, συν την εμπειρία πως όταν αποτυγχάνουν επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο τα πράγματα επιδεινώνονται, εξέφρασα τις προηγούμενες ημέρες την διαφωνία μου στην επίσκεψη Δένδια. Και, μάλιστα, έντονα.
7.-Η επίσκεψη έγινε. Και ο Ερντογάν την εκμεταλλεύθηκε.
8.-Πάμε, τώρα, στην ελληνική πλευρά. Η στάση Δένδια ικανοποίησε το ελληνικό ακροατήριο. Ικανοποίησε και το δικό μου θυμικό. Το ερώτημα είναι τι επιδίωκε ο κ. Δένδιας και αν η εξέλιξη της επίσκεψής του θα ωφελήσει ή θα βλάψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διότι εν τέλει, αυτό μας ενδιαφέρει. Ο Υπουργός εξωτερικών δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την ενίσχυση του ηθικού της κοινωνίας. Είναι ο άνθρωπος του οποίου τα λεγόμενα λαμβάνονται κατά γράμμα υπόψη απο τη διεθνή κοινότητα. Τον ρόλο για την ενίσχυση του ηθικού ή την προβολή της εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό μπορεί να τον αναλάβει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είναι άλλη η σημασία των δηλώσεών της.
9.- Νομίζω πως ο Δένδιας πήγε στην Άγκυρα με στόχο να πει αυτά που είπε. Σας υπενθυμίζω ότι πριν πραγματοποιήσει την επίσκεψη συναντήθηκε για την προετοιμασία της με τον πρωθυπουργό.
10.-Απο τις τρείς επιλογές, δεν πηγαίνω στην Άγκυρα, πηγαίνω σύμφωνα με τα διπλωματικά ειωθότα και πηγαίνω και λέω τις θέσεις μου όπως τις είπε ο Δένδιας, προτιμήθηκε η τρίτη. Προσωπικά, πιστεύω πως δεν έπρεπε να πάει. Την τρίτη επιλογή, αυτήν που έκανε η κυβέρνηση την φοβόμουν. Και ανησυχώ για τις συνέπειές της.
11.- Η επίσκεψη, κάθε επίσκεψη επισήμου σε μια χώρα, γίνεται όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να βελτιωθούν οι σχέσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις πως στόχος μιας επίσκεψης μπορεί να είναι η αποτυχία της.
12.- Η επίσκεψη Δένδια, απέτυχε ως προς τον στόχο βελτίωσης των ε/τ σχέσεων. Απο αυτήν την άποψη η επίσκεψη ήταν φιάσκο. Αυτή η θέση μου προκάλεσε αντιδράσεις. Με τα παραπάνω δικαιολογώ και τον χαρακτηρισμό.
13.-Φοβάμαι πως οι δηλώσεις Δένδια είχαν ως αποδέκτη, περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο.
14.- Κουρασμένος και καταπιεσμένος ο κόσμος στην Ελλάδα απο την προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ένοιωσε ικανοποίηση απο τις δηλώσεις Δένδια. Το δικό μου ερώτημα είναι: είναι αυτός ο ρόλος ενός υπουργού εξωτερικών; Μήπως κάποιος άλλος έπρεπε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο;
15.-Είχαμε μια αποτυχημένη εξέλιξη του ταξιδιού του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα μετά απο μια αχρείαστη επίσκεψη.
16.-Σε σοβαρό επίπεδο υψηλής διπλωματίας και οφέλους της χώρας μπορεί να μου πει κανείς σε τι προώθησε το συμφέρον της χώρας; Όχι το θυμικό της κοινωνίας για το οποίο δεν είναι υπεύθυνος ο ΥΠΕΞ;

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Κύριε Σαββίδη, συμφωνώ μαζί σας. Δεν είναι δουλειά τού ΥπΕξ να ενθαρρύνει το κοινό. Οι δηλώσεις έγιναν, όπως έγραψα και αλλού, on camera. Δεν ξέρομε τι ειπώθηκε στα παρασκήνια. Θα ήταν πολύ αφελές να πιστέψομε ότι ξάφνου άλλαξε η ελληνική εξωτερική πολιτική. Οι οριοθετήσεις, για παράδειγμα, των ΑΟΖ με Ιταλία και προπαντός με Αίγυπτο, ήσαν εις βάρος τής χώρας μας. Το ότι το ΥπΕξ δεν έστειλε στον ΟΗΕ τις ελληνικές συντεταγμένες, για να αντικρούσει το λεγόμενο τουρκο”λιβυκό” (δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή τής Λιβύης) μνημόνιο, είναι επίσης δείγμα απαράδεκτης κωλυσιεργίας, που δεν ξέρω πώς μπορεί να δικαιολογηθεί/εξηγηθεί. Ποιος ήταν τότε ΥπΕξ και ποιος πρωθυπουργός; Ακριβώς οι ίδιοι. Λοιπόν, ας αφήσουν το θέατρο κατά μέρος και ας κοιτάξουν να κάνουν όπως πρέπει την δουλειά τους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας