ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

1/7/20 | 5 | 2 | 277 εμφανίσεις

Ενώ αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά, εντείνονται οι εκκλήσεις, ναι περί εκκλήσεων πρόκειται, προς τον Ερντογάν να μην αλλάξει το καθεστώς του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου της χριστιανοσύνης.
Οι ΗΠΑ, μάλιστα, αντέδρασαν επανειλημμένως καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να μην προχωρήσει στις αλλαγές.
Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το δικαστήριο ως πρόσχημα.
1.-Νόμος στην Τουρκία είναι η βούληση του Ερντογάν. Αν θελήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί το δικαστήριο θα βγάλει την απόφαση που επιθυμεί ο πρόεδρος.
2.-Η Αγιά Σοφιά υπήρξε από τη στιγμή της δημιουργίας της ως το Σχίσμα χριστιανικός καθεδρικός ναός. Μετά το Σχίσμα, ως το 1453, λειτούργησε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός. Από το 1453 ως το 1934 υπήρξε τόπος προσευχής των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Πρωθυπουργών της Τουρκίας. Και το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ την μετέτρεψε σε μουσείο.
3.-Αν το Διοικητικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφανθεί πως κακώς ο Κεμάλ μετέτρεψε το Ναό σε Μουσείο τότε θα πρέπει να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή του χριστιανικού ναού. Η Αγιά Σοφιά ποτέ δεν υπήρξε τζαμί.
4.-Τώρα, γιατί τα κάνει αυτά ο Ερντογάν; Διότι:
-Αυξάνει την ατζέντα των ζητημάτων που συζητά με τη Δύση και κυρίως Ε.Ε. και ΗΠΑ. Αυτό, δηλαδή που κάνει και με την Ελλάδα. Φορτώνει την ατζέντα για να ικανοποιήσει άλλες επιδιώξεις του.
-Το σπουδαιότερον διότι θέλει να στείλει μήνυμα στους ισλαμιστές ανά τον κόσμο τους οποίους επιχειρεί να εκφράσει. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο το εσωτερικό ακροατήριο, (αν και στο εσωτερικό έχει ανάγκη την συσπείρωση των οπαδών του διότι χάνει σε επιρροή) αλλά το παγκόσμιο.
5.-Η Αγιά Σοφιά έχει χαρακτηριστεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και δεν είναι τόσο εύκολο στον Ερντογάν να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του.Έχουν διατεθεί πολλά χρήματα για να λειτουργήσει ως μνημείο και υπάρχουν, προφανώς, διεθνείς δεσμεύσεις.
6.-Δεν είναι σίγουρο ότι συμφέρει στον Ερντογάν η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί από οικονομικής απόψεως. Ως μνημείο το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες. Ως τζαμί;
7.-Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα χριστιανικά ιερά ο Ερντογάν έρχεται σε αντίθεση με τις προτροπές του ίδιου του Προφήτη.
8.-Ως κλασικό μνημείο η Αγιά Σοφιά ξεπερνά την εποχή της, τις λαϊκές εντυπώσεις, κυβερνήσεις και καθεστώτα.
9.-Ορθώς ο Πατριάρχης το χαρακτήρισε μνημείο στο οποίο συγκλίνει η Ανατολή με τη Δύση και αναφορά ειρηνικής συνύπαρξης.
10.-Προειδοποίησε και για κάτι άλλο ο Πατριάρχης. Ότι θα δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις και αντιδράσεις διεθνώς κατά των μουσουλμάνων.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 5 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Πολλά έχουν γραφεί και γράφονται για την Αγία Σοφία, αλλά μία ιστορία παραμένει άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Η τελευταία ορθόδοξη λειτουργία δεν έγινε την 29/5/1453 κι έμεινε μισοτελειωμένη, αλλά συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 1919, δηλαδή 466 χρόνια μετά!

 2. 2
  Μαρία Χ. says:

  Μάλιστα εκκλήσεις κάνουν οι ξένοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι.Γιατί όχι;Σε δημοκρατική χώρα απευθύνονται.Δικτάτορες ήταν μόνο ο Σαντάμ Χουσείν,ο Καντάφι και άλλοι.Γι αυτό,για το καλό της δημοκρατίας,διέλυσαν το Ιράκ και τη Λιβύη.Ας το πάρουμε απόφαση.Ότι,μα,ότι και να τους κάνει η Τουρκία δεν θα την πειράξουν.Δεν τους συμφέρει.Έτσι νομίζουν τουλάχιστον.Και με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό όπως διαχρονικά έπραττε-εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων-ότι θέλει η Τουρκία στο τέλος θα το πάρει.

  • 2.1
   Επισκέπτης says:

   “Ότι,μα,ότι και να τους κάνει η Τουρκία δεν θα την πειράξουν.Δεν τους συμφέρει”

   Όχι, ακριβώς, δεν θα το έλεγα έτσι. Εξαρτάται από το τι θα τούς κάνει και σε ποιον/ποιους. Προς το παρόν, η Τουρκία πειράζει την Ελλάδα, την Κύπρο (αμφότερες μέλη τής ΕΕ) και την Συρία. Δεν πειράζει τούς “άλλους”, γι αυτό αρκούνται σε ανακοινώσεις. Αν ενοχλήσει σοβαρά κάποιον από τούς ισχυρούς, τότε ίσως τα πράγματα αλλάξουν.

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Δεν είναι παράλογο να περιμένουμε τους Άγγλους-Γάλλους ,Αμερικανούς,Ρώσους, Γερμανούς και Κινέζους -που τώρα έχουν και την Προεδρία της ΟΥΝΕΣΚΟ -να κάνουν -άμα λάχει να πούμε- και πόλεμο με την Τουρκία ,για την Ελληνορθοδοξία ,όταν ο δικός τους ”Αρχηγός’ ο αλάθητος Πάπας και ο διάδοχος του Κομφούκιου δεν μας ξεκουφάνουν” γιαυτήν την ιεροσυλία μοναδική Αγιάς Σοφιάς;;;.
  Η ομόδοξη Ρωσία περιμένει την αποτυχία της Αμερικής και’ θυμάται” την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

 4. 4
  Ελένη Π. says:

  Ἡ Ἁγία Σοφία ἐκφράζει μία ἱστορική πραγματικότητα σέ τόπο καί σέ χρόνο. Ἐκφράζει ἀπόλυτα καί τόν Ὀρθόδοξο Χριστιανισμό, τήν σύνδεση Οὐρανοῦ καί Γῆς, τήν ἀθανασία. Ἡ γεωμετρία τοῦ ναοῦ ἐκφράζει ἀληθινά τούς ἰσχυρούς συμβολισμούς
  πού ἴσχυαν τήν ἐποχή τῆς ἀνοικοδόμησής του.

  https://www.fractalart.gr/agia-sofia/

  Ἡ βιβλιογραφία πλούσια, ὥστε μποροῦμε νά ἀνατρέξουμε καί νά πληροφορηθοῦμε σχετικά. Ἔτσι ἀνατρέχοντας βρίσκουμε ὅτι προεκρίθη ” η κατασκευή ενός μεγάλου τετράγωνου χώρου, ο οποίος συμβολίζει την Γή” καί ὁ τεράστιος τροῦλος συμβολίζει τόν Οὐρανό καί μοιάζει νά αἰωρεῖται πραγματικά. Γιά τήν στήριξη καί σύνδεση χρειάστηκαν ἀντηρίδες. Τά ἁψιδωτά παράθυρα ἐπιτρέπουν στό φυσικό φῶς νά μπαίνει στό ἐσωτερικό τοῦ ναοῦ συμβολίζοντας τό πνευματικό φῶς, πού διαχέεται ἀπό τά χρυσά ψηφιδωτά πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις. Ἡ ἐσωτερική ἀλήθεια τῆς σύλληψης καί δόμησης τού ναοῦ εἶναι τέτοια πού γράφτηκε, ἀπό τόν Προκόπιο νομίζω, πώς “η Αγία Σοφία «ακτινοβολεί με τόση εκπληκτική λαμπρότητα, ώστε να μπορεί να πει κανείς, ότι δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά κλείνει αυτή η ίδια μέσα της την πηγή του φωτός»”. Τούς πραγματικούς συμβολισμούς γνωρίζουν αὐτοί πού ὁραματίστηκαν καί ἔκτισαν αὐτό τό ναό.
  Τί ἔχει μείνει στήν ἐποχή μας ἀπό τούς συμβολισμούς τοῦ Χριστιανισμοῦ καί τοῦ Ὀρθόδοξου Χριστιανισμοῦ εἰδικότερα; Ποῦ εἶναι ἡ πίστη, ποῦ ἡ ἀναζήτηση τῆς ἀθανασίας πού χαρακτηρίζει τήν Ὀρθοδοξία; Ποιά εἶναι ἡ οὐσία τοῦ Χριστιανισμοῦ;
  Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, πού βρίσκεται τήν ἰδιαίτερη αὐτή στιγμή στήν Κωνσταντινούπολη, στό μήνυμά του εἶπε πώς ζητούμενο εἶναι ἡ ἑνότητα καί χαρακτήρισε ὡς σημαῖνον τήν Ἁγία Σοφία, σημεῖο συνάντησης καί ἀλληλοκατανόησης μεταξύ Χριστιανισμοῦ καί Ἰσλάμ, φτιάχνοντας μία γέφυρα.
  Ἔχουμε καί τόν Μέγα Ἀλέξανδρο ὁ ὁποῖος δέν ἄνοιξε μόνο ἐμπορικούς δρὸμους πρός τήν Ἀνατολή, ἀλλά μεταλαμπάδευσε τό φῶς τοῦ ἀρχαίου Ἑλληνικοῦ πολιτισμοῦ στούς λαούς ἐκείνους καί σέ αὐτές τίς ρίζες ρίζωσε ὁ Χριστιανισμός.
  Τί ἔχει μείνει σήμερα ἀπό ὅλα αὐτά; Οἱ μύθοι ἔχουν διατηρήσει ἀνά τούς αἰῶνες τήν σημασία αὐτοῦ τοῦ Ἱεροῦ ναοῦ.

 5. 5
  Σ.Α.Ν. says:

  Ευτυχώς που μας γράψατε τον ιστότοπο για την Αγία Σοφία και διαβάζοντας ”διαγράψαμε” τα όσα εσείς γράψατε”εκ του προχείρου” στον πρόλογο του σχολίου σας ότι εκφράζει την σύνδεση Ουρανού και Γης ,την αθανασία.
  Που τα βρήκατε αυτά ”τα χαριτωμένα”;;;.Στην εισηγητική έκθεση του διατάγματος του Ιουστινιανού΄ ,ή, στην Τεχνική έκθεση των αρχιτεκτόνων της ;;;.
  Για τον Χριστιανισμό μη διαβάζετε βιβλία ορθοδόξων.η αλλοδόξων ,εφόσον υπάρχουν τα Ευαγγέλια ,που έγραψαν όσοι έζησαν με τον Χριστό μας και όσα γραπτά μας άφησαν οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι.
  Η Ορθοδοξία μας δεν είναι επιστήμη και μάλιστα θετική για να αλλάζει με νέα πειράματα.
  Αλλάζει η 9η του Μπετόβεν;;;.

  • 5.1
   Ελένη Π. says:

   Ποιοί ΄΄διαγράψατε ΄΄;
   Γνωρίζετε φαντάζομαι τό «μηδείς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω».
   Καί βέβαια δέν ἀλλάζει ἡ Ὀρθοδοξία, δέν γίνεται οὔτε Καθολικισμός οὔτε Ἰσλαμισμός.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας