ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ
Οι αναγνώσεις του ουκρανικού είναι πολλαπλές. Ιδού μερικές.
1.-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ: Ο αίτιος του πολέμου που προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση είναι η Ρωσία. Αυτή εισέβαλε στην Ουκρανία. Δικαιολογίες υπάρχουν αλλά ο πόλεμος δεν γίνεται αποδεκτός απο την δική μας οπτική. Η καταδίκη του είναι δεδομένη. Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μπροστά στον θάνατο και την καταστροφή ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη και ανεξάρτητη ύπαρξη. Ως είδος. Όχι ως εθνική ομάδα.
2.-ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ: καταδικαστέα η ρωσική ενέργεια. Όταν χαλαρώσουν τα πράγματα θα αναδειχθούν και επιφυλάξεις για την εισβολή απο κορυφαίους ρώσους παράγοντες. Η επίκληση των πυρηνικών είναι, επίσης, μια απειλή κατά της ανθρωπότητας. Όχι κατά της Δύσης ή των αμερικανών. Οι αμερικανοί θα επηρεαστούν λιγότερο απο όλους. Ο εκβιασμός του Πούτιν και όποιων ρώσων υποστηρίζουν την χρήση τους πρέπει να καταδικαστεί.
3.-Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ως ΧΑΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Ο πόλεμος είναι χαοτικό φαινόμενο. Ακόμη και αν οι αρχικές του συνθήκες είναι γνωστές, τα πράγματα δεν εξελίσσονται αιτοκρατικά. Οι εκτιμήσεις για την ρωσική επιχείρηση ποικίλουν αλλά όλες συγκλίνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι, απλώς, χαοτικό φαινόμενο ο πόλεμος. Το χάος του είναι κβαντικό. Οι προβλέψεις για την εξέλιξή του γίνονται πιθανολογικά. Η Ρωσία επι της ουσίας μπορεί να είχε δίκαιο στα ζητήματα ασφάλειας που προέβαλε αλλά, μάλλον, δεν υπολόγισε σωστά όλες τις παραμέτρους.
4.-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ: Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνδυάσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις ή τους εξαναγκασμούς που υφίσταται με την προβολή του σεναρίου της επόμενης ημέρας. Όχι ενός σεναρίου αλλά πολλών. Θα υπάρχουν αρκετοί στο ΥΠΕΞ ή στο υπουργείο άμυνας που δεν θα ξέρουν τι να κάνουν. Ας τους βάλει η κυβέρνηση να σκεφθούν.
5.-Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΗ; Κατά πάσα πιθανότητα. Η Ρωσία είναι, ούτως ή άλλως μια φθίνουσα δύναμη. Ο πόλεμος θα την εξασθενίσει ακόμη περισσότερο. Αλλά οι ρώσοι σκέφτονται διαφορετικά απο τους δυτικούς. Προέχει η χώρα τους και η ασφάλειά της. Και αυτή η ασφάλεια απειλήθηκε.
6.-ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ, ΠΡΆΓΜΑΤΙ, Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑ; Ναι, οπως πιστεύουν οι Ρώσοι αλλά και αναλυτές διεθνούς κύρους. Η Ρωσία προκλήθηκε απο την πολιτική των αμερικανών φιλελευθέρων για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και η φιλελεύθερη άποψη ότι κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει δεν ισχύει στις διεθνείς σχέσεις. Κάνει ό,τι θέλει στο βαθμό που δεν επηρεάζει την άμυνα και την ασφάλεια άλλης χώρας η οποία θα αντιδράσει. Αυτή είναι η ρωσική θέση και βρίσκει απήχηση στις αναλύσεις διεθνών αναλυτών όπως ο γκουρού των διεθνών σχέσεων Μερσχάιμερ. Εδώ, τώρα, μιλάμε σκληρά και απόλυτα με όρους γεωπολιτικής και ασφάλειας. Όχι χαλαρά και συναισθηματικά.
7.-ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
8.- Για την Ρωσία είπαμε. Ούτε και οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν. Τα οφέλη τους είναι πρόσκαιρα. Οι ΗΠΑ εξώθησαν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Μια σινορωσική συνεργασία δεν ευνοεί την μακρόχρονη στρατηγική των ΗΠΑ που θα συναντήσουν, κάποια στιγμή την Κίνα μπροστά τους. Η κινεζική φιλοσοφία είναι διαφορετική της δυτικής και, δη της αμερικανικής. Οι κινέζοι κρατούν, ακόμη, τον βομβαρδισμό της πρεσβείας τους στο Βελιγράδι. Θα το ανταποδώσουν. Και, όχι, μόνο αυτό. Για την δυτική σκέψη αυτό είναι παράλογο. Μετά απο τόσα χρόνια. Για την κινεζική θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος. Σ αυτήν την αρνητική πόλωση οι ΗΠΑ σπρώχνουν και την Ρωσία στην άλλη πλευρά. Θα συμπαραταχθούν και άλλες χώρες. Τα σημερινά γεγονότα στην Ουκρανία δεν θα ξεχαστούν.
9.-Οι ΗΠΑ υψώνουν ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα που δεν εξυπηρετεί κανέναν πλην των ιδίων. Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος που ετεροπροσδιορίζεται. Χρειάζονται έναν εχθρό. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τον “άλλον” ως αντίπαλο.
Βεβαίως τα φιλελεύθερα γεράκια των ΗΠΑ έχουν μια άλλη αντίληψη όπως την διατύπωσε η πρώην υπουργός εξωτερικών Μανλτίν Ολμπράιτ που μαζί με τον Κλίντον και άλλους αιματοκύλησαν την Γιουγκοσλαβία. Πιστεύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο το «πλέον απαραίτητο έθνος», αλλά ένας καλοπροαίρετος ηγεμόνας και έτσι ήταν απίθανο να θεωρηθεί ως απειλή.
Η ίδια φιλελεύθερη άποψη θεώρησε πως μπορεί να βάλει έναν λαό σε πόλεμο με τις επιλογές της και να τον εγκαταλείψει. Το βλέπουμε στο ουκρανικό δράμα. Η ουκρανία πολεμά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όχι τα δικά της. Οι ρωσικές απαιτήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να συζητηθούν. Οι δυτικοενθαρρυμένοι ουκρανοί ολιγάρχες και οι ΗΠΑ δεν θέλησαν. Το αποτέλεσμα είναι το δράμα του ουκρανικού λαού. Το τέλος του πολέμου, λίγο πολύ θα ισορροπήσει στην αποδοχή των ρωσικών αιτημάτων. Με την καταστροφή της χώρας και τους χιλιάδες ανθρώπους ουκρανούς και ρώσους που έχασαν την ζωή τους τι θα γίνει;
10.-Η ΕΥΡΩΠΗ. Μια παρακμάζουσα ήπειρος συμπεριφέρεται δουλικά απέναντι σε μια πολιτική που εμφανώς την επηρεάζει. Έχει γίνει εξάρτημα των ΗΠΑ. Ευρώπη ως γεωπολιτική οντότητα δεν υφίσταται. Πρόκειται για έναν χυλό λαών που προκειμένου να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο ζωής τους έχουν παραδοθεί. Προτιμούν την οικονομική ευμάρεια απο την υποστήριξη των αξιών που διαμόρφωσαν οι πρόγονοί τους και έκαναν την ήπειρό τους να ξεχωρίζει ως φωτεινό παράδειγμα παγκοσμίως. Ένας νεομακαρθισμός θεωρείται δεδομένος και αποδεκτός προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένας υπερδιογκωμένος ρωσικός κίνδυνος. Η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να διακόψει την επαφή με ιερά τέρατα του παγκόσμιου πολιτισμού για να εξυπηρετήσει την αμερικανική πολιτική. Σε τέτοια ένδεια η Ευρώπη δεν πρέπει να βρέθηκε ποτέ στην ιστορία της.
Η Ευρώπη έχει γίνει παρακολούθημα των ΗΠΑ και υποχωρεί απο τις αξίες της ελευθερίας και του πλουραλισμού για τις οποίες οι λαοί της έχυσαν ποταμούς αίματος.
11.-Η ΕΛΛΑΔΑ: Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η Ελλάδα είναι ανύπαρκτη ως οντότητα που μπορεί να επηρεάσει στοιχειωδώς, έστω, τις εξελίξεις. Η ηγεσία της δεν μπόρεσε να διαχωρίσει τον ανθρωπισμό που πρέπει να χαρακτηρίζει τον πολιτισμό του λαού της, τις υποχρεώσεις της χώρας προς τις συμμαχίες που ανήκει και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν. Αντιθέτως, τα καθυστερημένα τμήματα της αστικής τάξης της, τα οποία εν καιρώ οικονομικής κρίσης εβγαλαν εκτός της χώρας τα δισεκατομμύριά τους, βρήκαν την ευκαιρεία να αφανίσουν οικονομικούς πυρήνες που λειτουργούν, αφελώς, στο όνομα του ελληνικού πατριωτισμού. Η λέξη πατριωτισμός διακωμωδείται. Η Ελλάδα είναι μια διχασμένη σε όλα χώρα. Η Ελλάδα με την σημερινή σύνθεση ηγεσίας (πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής) δεν έχει κανένα μέλλον. Θα είναι μεγάλη επιτυχία αν κατορθώσει να βγει αλώβητη. Καθόλου σίγουρο.
12.-Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Τουρκία έχει μια θεσμική μνήμη και συμπεριφορά που την έχουν καταστήσει σεβαστή απο τις δυνάμεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η ηγέτιδα τάξη της λειτουργεί στο όνομα της προόδου της χώρας παρά το γεγονός ότι το βαθύ κράτος της έχει μαφιόζικα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτά είναι σύμφυτα με την τουρκική νοοτροπία. Μπορεί και ελίσσεται με έναν αμοραλισμό τον οποίο επενδύει με την προπαγάνδα της και καταφέρνει να τον κάνει όχι μόνο αποδεκτό αλλά και να ωφελείται απο αυτόν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει δική της πολιτική πέραν των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Διαφορετικά, θα μετατραπεί σε μια, ακόμη αμερικανική πολιτεία. Αν το θέλουν αυτό οι ευρωπαίκοί λαοί. καλώς. Αν όχι κάτι πρέπει να κάνουν. Οι προϋποθέσεις για μια αντίδραση τύπου Μάη του 68 υπάρχουν. Μην εκπλαγείτε αν δείτε να γίνονται οι χώρες θερινές το επόμενο διάστημα.
spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τα κόκαλα τού De Gaulle τρίζουν στον τάφο του. Η Ευρώπη δεν κατάφερε να διαμορφώσει δική της πολιτική, εδώ κι 70 χρόνια, τώρα θα το καταφέρει, που εξέλειπαν οι πραγματικοί πολιτικοί; Αλλά ας δούμε και κάτι άλλο: Μπορεί να διαμορφώσει δική της πολιτική; Κατά την γνώμη μου, όχι και αυτό επειδή τα συμφέροντα των κρατών-μελών της δεν συμπίπτουν. Ειδικά τώρα, που τελεί υπό γερμανική κηδεμονία, πρέπει να γίνεται ό,τι συμφέρει και προστάζει η Γερμανία. Την ελαχίστη αλληλεγγύη δεν έχουν επιδείξει μεταξύ των, πώς θα διαμορφώσουν κοινή (κυρίως εξωτερική) πολιτική; Έτσι, η ΕΕ παραμένει ουρά των ΗΠΑ.

  “Μην εκπλαγείτε αν δείτε να γίνονται οι χώρες θερινές το επόμενο διάστημα” Όπως διαβάζω, μάλλον θα γίνουν, διότι αυτό απαιτεί η Γερμανία. Μετά την καθιέρωση τήε θερινής ώρας στις 27 τρέχοντος, δεν θα γυρίσομε πια σε χειμερινή … Ξέρω, άλλο εννοείτε, απλώς προσπαθώ να “ελαφρύνω” το κλίμα.

 2. Η κατανόηση της απειλής δεν είναι βάσιμη. Καμία χώρα δεν απείλησε και δεν επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσική Ομοσπονδία από το 1945. Η ΕΣΣΔ και η Ρωσία χρησιμοποιούν το πρόσχημα της απειλής για να επιτίθενται και κατακτούν εδάφη άλλων κρατών. Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Αφγανιστάν, Τσετσενία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουκρανία και απειλεί Βαλτικές, Σουηδία και Φιλανδία.
  Η Ευρώπη μετά το 1989 φέρθηκε πολύ συμπαθητικά στη Ρωσία, ανοίγοντας τις αγορές στον τεχνητό Ρωσικό καπιταλισμό. Ο Πούτιν την έφερε στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Έκανε τον ήσυχο και συγκαταβατικό, έπαιρνε τα λεφτά της δύσης και εξοπλιζόταν. Μόλις αισθάνθηκε δυνατός επιτέθηκε στην Ουκρανία.
  Ουδείς αχαριστότερος εκ του ευεργετηθέντος και ο Πούτιν αποδείχθηκε πολύ αχάριστος στην ανθρωπότητα. Αυτό θα πρέπει να είναι το δίδαγμα του πολιτισμένου και φιλελεύθερου κόσμου. Ποτέ ξανά να μην σηκώσει κεφάλι η Ρωσία. Βύθιση δίχως λύπηση.

 3. Και η μεν Ρωσία του ΠΟΥΤΙΝ φρονώ πως υπολόγισε τις συνέπειες ”και έριξε το ζάρι”, αλλά η διάρκεια της ανθρωπιστικής κυρίως κρίσης στο καταχείμωνο θα την βαρύνει και στο εσωτερικό της.
  Σε κάθε περίπτωση ”μπήκε δυνατά” στην δεύτερη 10ετία το 21ου αιώνος και πέρα των δικών της γεωπολιτκών κερδών , κατάφερε (εδώ το ουδέν κακόν αμιγές καλού) να συνεγείρει την ”κλινικώς νεκρή” Δύση ,η οποία και θα την νικήσει ,εφόσον επιμείνει και στην στρατιωτική αντιπαράθεση . Δυστυχώς όμως- κυρίως για τους Ρώσους- απομάκρυνε -κατά ένα αιώνα περίπου-τον χρόνο εντάξεώς της στην Ε.Ε, όπως την ονειρευόταν-ποιος άλλος από τον συντηρητητικό και Γάλλο πατριώτη στρατηγό ΝΤΕ ΓΚΩΛ-, ο οποίος θεμελίωσε από το 1962 και το ”Ελλάς-Γαλλία συμμαχία”.
  Η Ελλάδα μας ,που από το 2015 επιτέλους είναι Δύση με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα ακολουθήσει την Δύση ,ως μέλος αυτών των Διεθνών Οργανισμών και έχοντας εκκρεμές το Κυπριακό και τις προ του πολέμου στην Ουκρανία καθημερινές οχλήσεις της Τουρκίας του Ερντογάν θα ετοιμάζεται σιωπηλή για να ανακτήσει-χωρίς πόλεμο(που τώρα θα είναι ντεμοντέ)- ό,τι έχασε και διεκδικεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου από το 1974 ,αλλά και αν χρειασθεί θα υπερβεί σε πατριωτικές αποφάσεις και αυτοθυσίες τους Ουκρανούς επισήμους και τους Ουκρανούς μαχητές.
  Θα είναι μια αναγκαστική αλλαγή της νοοτροπίας του Ελληνισμού ,που θα πρέπει να προβληματίσει βαθιά όλους τους διεθνιστικούς αριστερούς και ”προοδευτικούς” πολιτικούς σχηματισμούς της Ελλάδος ,αν θέλουν να επιβιώσουν γιατί για να μη χρειασθεί να έχει πόλεμο η Ελλάδα ,θα πρέπει όλοι οι Έλληνες παιδιόθεν να την ξαναγαπήσουν ,όπως όταν νικούσαν με πολλές θυσίες από το 1821-1949.
  Η ΕΥΡΩΠΗ -ΠΟΥ ΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ- ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΤΗΣ .
  ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

  • “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” Σύνθημα που επεκράτησε μετά την Μεταπολίτευση. Καμμία σχέση με τον De Gaulle.

   “Η Ελλάδα μας ,που από το 2015 επιτέλους είναι Δύση με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα ακολουθήσει την Δύση” Πριν το 2015 ήταν … Ανατολή;

   “Η ΕΥΡΩΠΗ -ΠΟΥ ΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ- ” (;;;) Τι θέλει να πει το ποιητή, όπως θα έλεγε η αξέχαστη Μαλβίνα;

   “Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο μεθάς. Όσο περισσότερι μιλάς, τόσο περισσότερες ανοησίες λες”. Μην ξεχνάς αυτήν την σοφή ρήση.

 4. ΟΣΟΙ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΤΕ ΓΚΩΛ -ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΠΕΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ (ΦΙΛΙΑ ,ΣΥΜΜΑΧΙΑ) -ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1963-67.
  ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ-ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΟΣ-.

  • Kαμμία εκτροπή, ούτε δική μου, ούτε τής πολιτικής. Πού τα είδες αυτά; Αστάθεια υπήρξε από τον Ιούλιο τού 1965 έως τον Φεβρουάριο τού 1967, οπότε έγινε πρωθυπουργός ο Κανελλόπουλος, με προοπτική να γίνουν εκλογές τον Μάιο. Δεν πρόλαβαν.

   Έχω γράψει άλλες δύο παρατηρήσεις για το σχόλιό σου, τις οποίες έκανες, ως συνήθως, “γαργάρα”.

   ΥΓ: Και γιατί να μην έχουν “καταπεισθεί” οι ίδιοι για το “Ελλάς, ΗΠΑ, Συμμαχία”, όταν επεσκέφθη την Αθήνα, επί ιδίου πρωθυπουργού, ο Αϊζενχάουερ (14 Δεκεμβρίου του 1959); Δεν έχουν ίχνος λογικής αυτά που γράφεις, απλώς αρνείσαι να παρδεχτείς ότι κάνεις λάθος.

 5. Είστε ο μόνος από τους αναγνώστες που ”ηλεκτρίζεστε” σε κάθε αναφορά σε σχόλιο των δύο Καραμανλήδων πρωθυπουργών, όπως όλοι οι Κρητικοί και οι ”αναντάμ-μπαμπαντάν” πιστοί οπαδοί των (3) πρωθυπουργών Παπανδρέου.
  Το κατανοώ και σας κατανοώ ,αν και λυπούμαι που σας ”συγχίζω” ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ,

  • Απορία ψάλτου, βηξ… Αν φορούσες παντελόνια, αν ήσουν άντρας, όπως οι Κρητικοί, που πιάνεις στο βρωμόστομά σου, απλώς θα παραδεχόσουν ότι έκαμες λάθος. Τι να περιμένει κανείς από μια μαντάμ Σουσού;..

 6. Δεν το γράφω ,αλλά φαίνεται με το τελευταίο σχόλιο σας ποιος είναι βρωμόστομα .
  Δυστυχώς δεν προλαβαίνει να τα διαβάσει ο κ.Σαββίδης, που σ;iγουρα δεν θέλει τον ”Πολακισμό” στον ιστότοπο του.
  Κάποτε του υποσχεθήκατε συμμόρφωση με την φράση ”ελήφθη over ” αλλά δεν το τηρείτε.
  Πάντως ,φίλε,ο μεν αείμνηστος Καραμανλής έκανε ότι έργο βλέπουμε μετά τον ανταρτοπόλεμο και μας έβαλε -μόνος αυτός- στην Ε.Ε. ,ο δε επιζών μετά το Βουκουρέστι ‘πρωτεύει” σε πατριωτισμό στην Μεταπολίτευση και αυτά όλοι τα δέχονται ,ασχέτως αν δεν το ομολογούν. ΤΕΛΟΣ

  • Άμα βλέπει κανείς ρα σχόλιά σου, βλέπει με τι βλήμα έχει να κάμει. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, τουλάχιστον σταμάτα τις άσχετε ανοησίες.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα