Για να μπορέσει το παρελθόν να χρησιμεύσει για τη γνώση του παρόντος»: Ο Μέγας Αλέξανδρος, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

- Advertisement -

Μια τολμηρή νέα έκθεση στο αναζωογονημένο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης (MANN) παρουσιάζει τον δημιουργό αυτοκρατοριών Μέγα Αλέξανδρο ως έναν άνθρωπο ανοιχτό σε πολιτιστικές ανταλλαγές με την Ανατολή.

από τη Maya Jaggi
Άποψη της έκθεσης
Τα δόρατά τους σηκωμένα, Έλληνες και Πέρσες ιππείς συγκρούονται στον πυρετό της μάχης καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος, με τα μαλλιά να τρέχουν και τα μάτια να φλέγονται, σουβλίζει έναν Πέρση πρίγκιπα με τη λόγχη του. Εν τω μεταξύ, ο ηττημένος βασιλιάς Δαρείος, φεύγοντας με ένα άρμα με τεντωμένο το χέρι, ρίχνει μια ελεεινή ματιά στον σωματοφύλακα που έχει θυσιάσει τη ζωή του για να τον σώσει. Αυτή η νατουραλιστική σκηνή, σε ένα από τα πιο διάσημα ψηφιδωτά της ρωμαϊκής αρχαιότητας, αποτυπώνει μια στιγμή στρατιωτικής κατάκτησης και θριαμβευτικής εκδίκησης για τη «βάρβαρη» Ανατολή. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό, σηματοδοτεί την έναρξη αιώνων πολιτιστικών ανταλλαγών που άλλαξαν την πορεία των πολιτισμών όχι μόνο στην Ασία και την Αφρική αλλά και στην Ευρώπη.

Το Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης (MANN), είναι ένας από τους θησαυρούς που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπέροχης έκθεσης πουθα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου, ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ανατολή: Ανακαλύψεις και Θαύματα, που εξερευνά αυτήν την αμφίδρομη πολιτιστική μετάδοση. «Το πνεύμα της παράστασης δεν είναι κατάκτηση», μου είπε ο Πάολο Τζουλιερίνι, ο διευθυντής του μουσείου, αλλά «η ανάγκη γνώσης – ανθρώπων, τοπίων, νέων ζώων, νέων φυτών.» Όταν ο Αλέξανδρος έφτασε στην Ινδία, «δεν ήρθε μόνο με στρατιώτες, αλλά και με επιστήμονες και φιλοσόφους.» Αυτό που αντιμετώπισαν και απορρόφησαν οι Έλληνες σε άλλες ηπείρους τροφοδότησε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού – ένα γεγονός που συχνά χάθηκε ή συγκαλύφθηκε στους επόμενους αιώνες.

Μουσεία στην Ευρώπη όπως αυτό, είπε ο Τζουλιερίνι στο γραφείο του σε ένα παλάτι των Βουρβόνων του 17ου αιώνα, είναι «γενικά μια σύνοψη της παλιάς προπαγάνδας των αρχαίων ανθρώπων και του κράτους που έχτισε το μουσείο. Βλέπουν τους Ρωμαίους μόνο ως νικητές, τους άλλους ως βαρβάρους. Αυτή είναι η ρωμαϊκή και ευρωπαϊκή άποψη», μια στάση ανωτερότητας ενός κατακτητή που προβλήθηκε ξανά στους αρχαίους Έλληνες και μιμήθηκαν με τη σειρά τους οι Βουρβόνοι.

Συνέχεια Le Monde Diplomatique

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα