Για επανορθώσεις η Πολωνία προσβλέπει σε ΟΗΕ και ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το Βερολίνο είπε για άλλη μια φορά «όχι» στις πολωνικές αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Η Βαρσοβία προτίθεται να απευθυνθεί σε ΟΗΕ και ΗΠΑ για βοήθεια.

    Η Βαρσοβία στην εκπνοή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945)

«Η απάντηση της Γερμανίας προκαλεί έκπληξη σε εμάς, στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το πολωνικό κράτος, επειδή το γερμανικό κράτος δεν μπορεί να θέτει τέλος σε ένα ζήτημα που δεν έχει τεθεί ποτέ.Δεν έχουν γίνει ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε συνομιλίες διαμεσολάβησης», δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλάρτσικ από τη Βαρσοβία. «Δεν αναγνωρίζουμε τη γερμανική θέση. Την απορρίπτουμε συλλήβδην ως απολύτως αβάσιμη και εσφαλμένη. Θα δράσουμε πλέον διεθνώς αλλά και στη Γερμανία ώστε να πείσουμε τη διεθνή και τη γερμανική κοινή γνώμη να αλλάξει στάση» ανέφεραν Πολωνοί πολιτικοί.

Η είδηση που πυροδότησε την οργή της Βαρσοβίας ήταν απλώς η εξής: ««Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για πολεμικές απώλειες έχει κλείσει και η Γερμανία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις». Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως:  «Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών που προέκυψαν από τη γερμανική επιθετικότητα και τη γερμανική κατοχή την περίοδο 1939-1945».

Η Γερμανία δεν αλλάζει στάση

Αναλένα Μπέρμποκ, Ζμπίγκνιεφ ΡάουΗ Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον Πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιεφ Ράου

Κανείς πραγματικά στο στρατόπεδο της ενωμένης δεξιάς που κυβερνά την Πολωνία από το 2015 ανέμενε από τη Γερμανία αλλαγή στάσης. Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε ήδη παρουσιάσει ξεκάθαρα τη γερμανική θέση στις 4 Οκτωβρίου 2022, όταν η πολωνική κυβέρνηση, μια μέρα νωρίτερα, είχε αποστείλει διπλωματική νότα στο Βερολίνο κοινοποιώντας επίσημα στο Βερολίνο τις πολωνικές αξιώσεις.

«Η Γερμανία εμμένει στην ιστορική της ευθύνη χωρίς ναι μεν αλλά. Παραμένει αιώνιο καθήκον μας να μνημονεύουμε τα εκατομμύρια των δεινών που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία αγγίζοντας ένα επίπεδο βαρβαρότητας που έχει προκαλέσει περισσότερο πόνο στην Πολωνία από ό,τι σε άλλα μέρη» ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο η Αναλένα Μπέρμποκ. «Ταυτόχρονα από τη σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γνωρίζετε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει» πρόσθεσε αναφερόμενη στον Πολωνό ομόλογό της της Ζμπίγκνιεφ Ράου.

ΟΗΕ και ΗΠΑ θα στηρίξουν τις πολωνικές προσπάθειες;

ΟΗΕΗ ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Η Πολωνία διεκδικεί πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία συνολικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ή 6,2 τρισεκατομμυρίων ζλότι . Η πολωνική βουλή παρουσίασε το ύψος των αξιώσεων την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, ημέρα της 73ης επετείου από τη ναζιστική εισβολή στη χώρα.Προκειμένου να αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο, η Βαρσοβία απευθύνθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για στήριξη. Επιπλέον η ΓΓ της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι προσκλήθηκε στη Βαρσοβία, ενώ ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ έχει κάνει γνωστό ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ με την ελπίδα να αποκτήσει νέους συμμάχους στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό πολωνικών ΜΜΕ στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, το 75% των Γερμανών ερωτηθέντων απορρίπτει την ικανοποίηση των πολωνικών διεκδικήσεων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν εμπόδισαν τον Mουλάρτσικ να ανακοινώσει ότι επίκειται νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα στη Γερμανία: «Ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα πείσουμε τους Γερμανούς ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί» ανέφερε ο πολιτικός του κυβερνώντος ΡIS.

Κεντρικό θέμα ενόψει βουλευτικών εκλογών (αλλά και μετά)

Ντόναλντ ΤουσκΟ Ντόναλντ Τουσκ ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος Civic Platform

Σε κάθε περίπτωση η κριτική στη στάση της Γερμανίας αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της προεκλογικής αντζέντας της πολωνικής δεξιάς ενόψει των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2023. Το μεγαλύτερο κόμμα της πολωνικής αντιπολίτευσης, η Civic Platform, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δυσφημείται από την κυβέρνηση ως «δεκανίνι» του Βερολίνου.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων θα απασχολήσει και την επόμενη πολωνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 66% των Πολωνών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Την ίδια ώρα με ψήφισμά του το πολωνικό κοινοβούλιο διατυπώνει την θέση ότι α) η Πολωνία δεν είχε λάβει ποτέ αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και β) δεν έχει παραιτηθεί ποτέ από τις αξιώσεις της.

Γιάρεκ Λέπιαρτς, Βαρσοβία
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σενάριο:
  1. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Πολωνία να πολεμήσει στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.
  2. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις απαιτήσεις της Πολωνίας όσο ισχύει το (1)

 2. Φερώνυμε,

  Διάβασε αυτό.

  Και να σκεφτεί κανείς ότι κι εμείς συνυπογράψαμε στην Διάσκεψη τού Λονδίνου (23 Φεβρουαρίου 1953) να χαριστούν τα προπολεμικά χρέη στην ηττημένη και κατεστραμμένη Γερμανία, για να μπορέσει να ανορθωθεί!

 3. όχι, τέτοιες υποχρεώσεις μπορούν να αναφέρονται μόνο σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει λήξει. Επιπλέον η Πολωνία έχει αλλάξει σύνορα χωρίς την κάλυψη από το δίκαιο των λαών (Völkerrecht).

  • Άρα ο πόλεμος δεν έχει λήξει. Η Γερμανία είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση (και) με την Πολωνία, για να μην πληρώσει πολεμικές επανορθώσεις. Ό,τι είχα γράψει σε άλλο σχόλιο. Για την αλλαγή των συνόρων τής Πολωνίας, ποιος αποφάσισε και ποια ήταν αυτή; Η Γερμανία έχει ποτέ διαμαρτυρηθεί επισήμως και πού;

 4. Ο όρος Γερμανία οφείλει να διαφοροποιηθεί. Το γερμανικό ράιχ είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, συγκεκριμένα υπό κατοχή. Προφανώς δεν είναι σε θέση να διαπραγματεύεται, ελλείψη πολιτικού προσωπικού (αφού αυτό ποσλήφθηκε, όπως σου είπα, εξ ολοκλήρου από την ομσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας). Το ερώτημα εάν ο γερμανικός λαός και η παρούσα ηγεσία του, δηλαδή το προσωπικό της εταιρείας BRD, επέλεξε την αναγνώριση των σημερινών συνόρων για να μην πληρώσει αποζημιώσεις ή εάν αναγνωρίζει τα σημερινά σύνορα επειδή ούτως ή άλλως δεν είναι σε θέση να τα αποκαταστήσει είναι μια δύσκολη συζήτηση.

  • Η BRD είναι διάδοχος τού Reich. Μετά την επανένωση, νομίζω ότι η κατοχή έχει λήξει. Ας αφήσομε, λοιπόν, τις προφάσεις εν αμαρτίαις, διότι δεν πείθουν κανέναν. Οι Γερμανοί οφείλουν αποζημιώσεις και ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή των χρεών των. Τα έχομε ξαναπεί αυτά και είναι ανώφελο να επαναλαμβάνονται. Η Γερμανία κρύβεται πίσω από τα φουστάνια των ΗΠΑ και την έχει βγάλει μέχρι σήμερα καθαρή. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για αγρίους.

 5. Η αλλαγή των συνόρων της Πολωνίας γίνεται εύκολα αντιληπτή εά συγκρίνεις τα σημερινά της σύνορα με εκείνα του 1937. Σε αυτή την αλλαγή εμπλέκεται κυρίως η σοβιετική ένωση η οποία διατήρησε τα εδάφη από το μυστικό πρωτόκολλο με το γερμανικό ράιχ του 1939. Επειδή τότε (από το 1945 και έπειτα) η Πολωνία ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της σοβιετικής ένωσης, της δόθηκαν, ως αποζημίωση για τις εδαφικές της απώλειες, τα εδάφη της πραγματικής ανατολικής Γερμανίας (δηλαδή της ανατολικής Πρωσίας, γιατί σήμερα έχει επικρατήσει λανθασμένα να χαρακτηρίζουμε τα εδάφη της τέος DDR ως ανατολική Γερμανία). Κανείς τότε δεν σκέφθηκε προφανώς ότι κάποια στιγμή θα κατέρρεε ο κομμουνισμός. Είναι εντελώς εκπληκτικό το γεγονός, ότι οι Πολωνοί, σήμερα επικαλούνται ακριβώς τον ίδιο λόγο, δηλαδή την επιρροή της τότε σοβιετικής ένωσης, για να μην αναγνωρίσουν τις όποιες συμφωνίες και εδαφικές αλλαγές έλαβαν τότε χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα