ΓΙΑΤΙ Ο (Γ)ΚΟΝΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Διαβάζω και σήμερα τα γνωστά ελληνικά αφηγήματα, που ακολουθούν τα ξένα, περί επικείμενου πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι και βομβαρδισμό του Κιέβου αναμένουν σήμερα.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια ψύχραιμης προσέγγισης:
1.-Το status πριν την κρίση που παρακολουθούμε ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας απο την Ρωσία και ο έλεγχος των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας απο αντάρτες που πρόσκεινται στην Ρωσία. Ο έλεγχός τους, δηλαδή, απο τη Ρωσία.
2.-Η Ουκρανία προφανώς θα ήθελε να ανακτήσει τον έλεγχο αυτών των περιοχών αλλά δεν μπορεί. Αν επιχειρούσε, και οι αντάρτες δεν κατάφερναν να διατηρήσουν των έλεγχο των περιοχών που κατέχουν, η Ρωσία με κάποιον τρόπο θα επενέβαινε.
3.-Η κρίση, λοιπόν, κλιμακώνεται ενώ βρισκόμασταν στο σημείο αυτό. Σημειωτέον, ακόμη, πως για να υπάρξει ειρήνευση απο τις ταραχές και τα επακόλουθα του 2014, υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Μινσκ με τις οποίες η Ουκρανία πρέπει να παράσχει κάποιας μορφής αυτονομία στις κατειλημμένες ανατολικές περιοχές και αμνηστία στους αντάρτες. Αυτά μεταξύ άλλων. Η Ουκρανία δεν θέλει να παράσχει αυτονομία. Αλλά, πιστεύω, πως θα πιεστεί για να το κάνει.
4.-Πολλοί θεωρούν αιτία της κρίσης την Ρωσία η οποία συγκέντρωσε δυνάμεις στο εσωτερικό της αλλά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό ερμηνεύθηκε ως προετοιμασία εισβολής. Θα μπορούσε να αποτελεί, απλώς, μια στρατιωτική πίεση της Ρωσίας για να πετύχει τις επιδιώξεις της. Οι οποίες ρωσικές επιδιώξεις δεν εξαντλούνται στις Συμφωνίες του Μίνσκ.
5.-Οι ρωσικές επιδιώξεις επεκτείνονται:
α) στον μόνιμο τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς,
(β) στο μόνιμο πάγωμα της επέκτασης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ (βάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.) στις πρώην χώρες που ήταν υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ (Σύμφωνο της Βαρσοβίας),
(γ) στον τερματισμό της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και
(δ) στην απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία είναι η αφορμή. Για λόγους που η περί τον κ. Πούτιν ηγεσία γνωρίζει, η Ρωσία θέλει να μπεί στο γεωπολιτικό παιχνίδι που διαμορφώνεται. Διότι έμεινε έξω απο την παγκόσμια διανομή το 1991.
6.-Η Ρωσία θέλει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα το κάνει με αυτοκτονικό τρόπο.
Και αυτοκτονικός τρόπος είναι η εισβολή ή μια στρατωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας. Αν κάνει κάτι τέτοιο η Ρωσία όχι, μόνο, δεν θα κερδίσει τίποτε αλλά θα χάσει πολλά. Πάρα πολλά. Και αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται η ρωσική ηγεσία που έχει δείξει και ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και ικανότητα.
7.-Σήμερα τα πράγματα βρίσκονται σ αυτό το σημείο.
-Η Ουκρανία να θέλει να ανακτήσει εδάφη της αλλα να μην μπορεί.
-Η Ρωσία να θέλει να επιβάλει τους όρους της (που αναφέρθηκαν παραπάνω) αλλά να μην γίνονται αποδεκοί.
-Η Δύση να θέλει να ηρεμήσουν τα πράγματα (κυρίως η Ευρώπη) αλλά να μην θέλει να αποδεχθεί το σύνολο των ρωσικών απαιτήσεων. Κυρίως την υπαγόρευση ποιες χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Και ο πόλεμος να μην συμφέρει κανέναν
‘Αρα τι μένει;
Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις. Άλλωστε και η Ρωσία και οι ΗΠΑ μας προετοίμασαν για αυτές. Κάτι απο τις ρωσικές απαιτήσεις θα κάνει αποδεκτές η Δύση. Το ποιες θα το δούμε. Άλλωστε, στο παιχνίδι παγκόσμιας ανακατανομής κάποια θέση θα υπάρχει και για την Ρωσία. Δεν γίνετα διαφορετικά.
Οπότε ας μην περιμένουμε και σήμερα τον (Γ)κοντό. Δεν θα έρθει.
Π.Σ.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φαίνεται όμως ότι κατάφερε ο (Γ)κοντό να ανακτήσει την θέση του, ως δεύτερος πόλος στην Παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, -την οποίαν είχε η Σοβιετική Ένωση ως το 1991- με μόνη την Ρωσική Ομοσπονδία και χωρίς την κομμουνιστική δικτατορία και εν ταυτώ να εξασκήσει σε ασυνήθεις καιρικές συνθήκες και καταστάσεις 100.000 από τα εκατομμύρια των Ενόπλων Δυνάμεών της ενώ αναπτέρωσε και το ηθικό των Ρώσων της Ουκρανίας -Ρωσόφωνοι είναι όλοι στην Ουκρανία ,όπως και στις άλλες τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες-.
    Τι να σου κάνει και ο λαικιστής -και πρώην ηθοποιός-Πρόεδρος της Ουκρανίας κ.Ζελένσκι ;;;.
    Οικονομικά είναι πίσω η Ρωσική Ομοσπονδία ,αλλά στρατιωτικά υπερτερεί και μαυτήν την υπεροχή της απειλεί και θα απειλεί την Δύση ,ώσπου να απειληθεί η ίδια από την Κίνα.
    Κάπως έτσι θα περνάει ο καιρός και σαυτό το δεδομένο θα πρέπει να προσαρμοσθεί η Δύση και κυρίως η Ε.Ε. που έχει και την ανάγκη της σε ενέργεια.
    Σήμερα όμως είναι άλλη μέρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα