ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η είδηση των Financial Times λέει πως οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στο διαδίκτυο υπάρχει αντίδραση και ερωτηματικά γι αυτό το μπλοκάρισμα.
Το θέμα της καταδικαστέας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπίσθηκε συναισθηματικά και βολονταριστικά. Σε επίπεδο κοινωνίας αυτό είναι κατανοητό. Σε επίπεδο κρατών η προσέγγιση είναι διαφορετική.
Οι ΗΠΑ έχουν την θεσμική μνήμη για το πως οικοδομήθηκε ο μεταπολεμικός κόσμος. Με πόση προσοχή και πόσες αγωνίες. Οι πολεμικές περιπέτειες δεν σταμάτησαν με το τέλος του Β!ΠΠ. Ακολούθησε ο πόλεμος της Κορέας, ο πόλεμος του Βιετνάμ και κυρίως, τα πυρηνικά όπλα.
Ο πολύς κόσμος αγνοεί την φιλοσοφία εξέλιξης στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και στην κατάληξη στο αμερικανικό δόγμα: ολοκληρωτικός πόλεμος.
Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ίσως, να μην κατανοεί, επίσης, την συμφωνία που υπέγραψαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους να μην αναπτυχθούν πύραυλοι που θα αντιμετώπιζαν την ρίψη πυρηνικών.
Η φιλοσοφία ήταν η ισορροπία του τρόμου. Μένουμε εκτεθειμένοι στα πυρηνικά για να έχουμε συνείδηση ότι η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Και γι αυτό να τα εξορκίζουμε.
Η φιλοσοφία αυτή υπάρχει και σήμερα. Νομίζω απο αμερικανικά χείλη ακούστηκε πως μια πυρηνική δύναμη δεν χάνει πόλεμο. Και δεν τον χάνει διότι υπάρχει αυτό το ιστορικό υπόβαθρο στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Γι αυτό, η αμερικανική τακτική να ενθαρρύνει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η αποδοχή της απο την ουκρανική πλευρά ήταν ανεξήγητη. Ήταν βέβαιο πως η Ρωσία θα αντιδρούσε διότι και στη ρωσική θεσμική μνήμη κυριαρχούσε- και κυριαρχεί- η ανησυχία για την ασφάλειά της.
Αρκεί να σας υπενθυμίσω πως ο Στάλιν, δέχθηκε να παραδοθεί ολόκληρο το Βερολίνο στη Δύση με την προϋπόθεση να μην ενταχθεί η Δυτική Γερμανία στο ΝΑΤΟ αλλά ξεσηκώθηκαν για άλλους λόγους οι Ανατολικογερμανοί και η πρόταση δεν υλοποιήθηκε. Αργότερα ο Μπέρια ο οποίος μαζί με τον Μολότοφ και τον Μαλένκωφ διαδέχθηκαν τον Στάλιν έκαναν πιο προχωρημένη πρόταση. Να συνενωθεί η Γερμανία και να ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο με την προϋπόθεση της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Όταν υπάρχει τέτοιο παρελθόν, μόνο όσοι δεν το γνωρίζουν προσεγγίζουν βολονταριστικά την υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα περιλαμβάνει αυτόν τον όρο. Γι αυτό χάθηκαν άδικα- πολύ άδικα- τόσες ψυχές και καταστράφηκε μια χώρα.
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρώτη φορά διαβάζονται αυτές οι αντιρρήσεις και οι ”δοσοληψίες” του Στάλιν για να μη ”μπει στο ΝΑΤΟ την 5ην Μαϊου 1955 ” η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο.Δ.Γ ) -έτσι ήταν τότε η επίσημη ονομασία της – (μπορεί να ήταν κρατικά μυστικά τόσα χρόνια), αλλά για τότε θα μνημονεύσω την ρήση του πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδου Ισμέι , η οποία καθόριζε τις υποχρεώσεις της Συμμαχίας ” να κρατηθούν οι Ρώσοι έξω, οι Αμερικανοί μέσα , οι Γερμανοί κάτω”.
    Περισσότερα στο άρθρο του Δημήτρη Αποστολόπουλου ”Καθημερινή” 13-6-2013 .

  2. Συμφωνώ και πάλι με το άρθρο σας, κ. Σαββίδη και ασφαλώς είναι γνωστές οι σοβιετικές προτάσεις (νόμιζα ότι ήταν τού Στάλιν και οι δύο) για την Γερμανία και προηγουμένως το Βερολίνο.

    10 Μαρτίου 1952: Όταν ο Στάλιν πρότεινε την επανένωση της Γερμανίας

  3. Εδώ έχουμε φωτογραφία του πακέτου των τσιγάρων της Γιάλτας στο οποίο έγραψαν και χώρισαν με ποσοστά την Ευρώπη οι Τσώρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ και δεν θα είχαμε φωτογραφίες των σημειωμάτων του Στάλιν για την Γερμανία.
    Αχ καημένε κ. Γιώργο-Βύρωνα Δάφο -με πολλές αλλά άσχετες με την Ιστορία γνώσεις, που έγραψες -για δικούς σου σκοπούς- το άρθρο για τον Στάλιν, που δήθεν πρότεινε την επανένωση της Γερμανίας , ενώ από το 1945 είχε καταστρέψει το Βερολίνο και είχε τον μισό σοβιετικό στρατό εκεί για να επιβληθεί στους Ανατολικογερμανούς ενώ θα υποχρεωνόταν να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Γερμανία.
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΟΧΟΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ .
    ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΣΕ ΦΕΙΓ-ΒΟΛΑΝ .

    • Επειδή εσύ αγνοείς ορισμένα πράγματα, δεν νομίζω ότι έχεις το δικαίωμα να ειρωνεύεσαι θρασύτατα αυτούς που τα γνωρίζουν. Έχεις κάποια αντεπιχειρήματα; Όχι. Ε, τότε καλύτερα διάβασε για να μαθαίνεις, αλλά δυστυχώς ισχύει το “τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα”.

      “η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ο.Δ.Γ ) -έτσι ήταν τότε η επίσημη ονομασία της”

      Σήμερα πώς είναι άραγε; Bundesrepublik Deutschland;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα