Γιατί χρειαζόμαστε τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ακόμη και όσων δεν τον υποστηρίζουν. Σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, αυτό θα μπορούσε να ακούγεται τετριμμένο. Σήμερα, η ιδέα ενός προέδρου ο οποίος έχει κατά νου τα συμφέροντα όλου του έθνους ηχεί σχεδόν επαναστατική. Υποσχέθηκε επίσης να «αποκαταστήσει την ψυχή της Αμερικής». Πρόκειται για οδυνηρή υπενθύμιση ότι η χώρα νιώθει πληγωμένη, οργισμένη, με λιγότερες ελπίδες και πιο διχασμένη απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Με την υπόσχεση αυτή, ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους ότι συνειδητοποιεί το έργο που καλείται να επιτελέσει. Ευτυχώς, είναι ίσως ο καταλληλότερος άνθρωπος για αυτό.

Εν μέσω χάους, ο τέως αντιπρόεδρος προσφέρει σε ένα εξουθενωμένο και γεμάτο αγωνία έθνος τη σταθερότητα, την εμπειρία, την ανθρωπιά και το ήθος, που τόσο λείπουν. Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα αγκαλιάσει το κράτος δικαίου και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοκρατικούς θεσμούς. Θα επαναφέρει τον σεβασμό στην επιστήμη και θα στελεχώσει την κυβέρνησή του με αποτελεσματικά και ηθικά στελέχη.

Θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων των ΗΠΑ και απέναντι στους αντιπάλους της χώρας, που προσπαθούν να υποσκάψουν τη δημοκρατία μας. Θα εργασθεί με στόχο την αντιμετώπιση των χρόνιων αδικιών, ενώ ουδέποτε θα κολακέψει ξένους δικτάτορες ή οπαδούς της υπεροχής της λευκής φυλής. Ο Μπάιντεν είναι πολύ περισσότερο από ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι του έθνους.

Η ομάδα του έχει εκπονήσει τολμηρή πολιτική ατζέντα, με στόχο την αντιμετώπιση των κρισιμότερων προβλημάτων της χώρας. Ο τέως αντιπρόεδρος έχει δεσμευθεί για την υιοθέτηση συστήματος καθολικής υγειονομικής κάλυψης, τη μείωση της ηλικίας πρόσβασης στην κρατική υγειονομική περίθαλψη Medicare από τα 65 στα 60 χρόνια και τη συρρίκνωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ασθενείς. Αναγνωρίζει τον θανάσιμο κίνδυνο που παρουσιάζει η κλιματική αλλαγή και έχει προτείνει φιλόδοξο σχέδιο κόστους 2 τρισ. δολαρίων για τον δραστικό περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, την επένδυση στην πράσινη οικονομία και την καταπολέμηση του αντιπεριβαλλοντικού ρατσισμού. Η σημερινή τριπλή κρίση (πανδημία, οικονομική ύφεση και φυλετική αναταραχή) απαιτεί ευρύ σχέδιο και συνεκτική κυβερνητική πρόταση. Η εκστρατεία Μπάιντεν έχει αναζητήσει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ειδικών και διανοουμένων, συμπεριλαμβανομένων και πρώην πολιτικών αντιπάλων του υποψηφίου προέδρου, για τον σχεδιασμό νέων λύσεων. Η πρότασή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά τη σύσταση κρατικού υγειονομικού σώματος, ενώ τα οικονομικά του σχέδια αποσκοπούν στην επαναφορά βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Διαθέτει επίσης πλούσια και μακρά εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, η οποία δυστυχώς δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε την προεκλογική περίοδο. Η πανδημία, η κλιματική κρίση, η επεκτατική διάθεση της Κίνας και ο πόλεμος παραπληροφόρησης που υφίσταται το αμερικανικό κοινό αποκαλύπτουν πόσο εσφαλμένη είναι η τάση προς τον απομονωτισμό. Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το τρωθέν διεθνές κύρος των ΗΠΑ. Είναι σίγουρα ικανός να το κάνει, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του εστιάζοντας σε διεθνή προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπροέδρου, ανέλαβε ευαίσθητες διπλωματικές αποστολές, ενώ υπηρέτησε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Συνειδητοποιώντας ότι η πολιτική «πρώτα η Αμερική» ταυτίζεται στην πραγματικότητα με το «η Αμερική μόνη», θα εργασθεί άοκνα για την αποκατάσταση των συμμαχιών μας. Εχει ήδη εξασφαλίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συμμάχων των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να «πιαστεί κορόιδο» από κανέναν ξένο δικτάτορα. Ο τότε αντιπρόεδρος διεξήγαγε σκληρή μάχη για να περιορίσει τη μάταιη –όπως τελικά αποδείχθηκε– στρατηγική ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Τάχθηκε κατά της επέμβασης στη Λιβύη το 2011 και καταψήφισε τους νόμους παρακολούθησης του 2007 και του 2008, καθώς επέτρεπαν την υποκλοπή δεδομένων Αμερικανών πολιτών, ενώ στήριξε το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Ο Μπάιντεν προσφέρει επίσης μια εικόνα του μέλλοντος του Δημοκρατικού Κόμματος, με την επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως αντιπροέδρου του. Η Χάρις δημιουργεί επανάσταση στα κομματική δεδομένα, χάρη στις πολυπολιτισμικές της ρίζες και στην ικανότητά της να συσπειρώσει το κόμμα, γεφυρώνοντας την αριστερή πτέρυγα με την παραδοσιακή κεντρώα ηγεσία του.

Εμπειρία

Ο Μπάιντεν διαθέτει μακρά εμπειρία ως ενεργό στέλεχος της νομοθετικής εξουσίας. Ως γερουσιαστής, υπήρξε εισηγητής του ιστορικού νομοσχεδίου καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών του 1994, ενώ από το μετερίζι του αντιπροέδρου επέβλεψε την εφαρμογή του «νόμου οικονομικής αποκατάστασης» του 2009, που ψηφίσθηκε ως απάντηση στη Μεγάλη Υφεση στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Σε συνέντευξή του το 2012, τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, προκαλώντας τη δυσφορία του Λευκού Οίκου, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή του αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα. Το 1996, o Mπάιντεν είχε ψηφίσει κατά της αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, αποδεικνύοντας ότι είναι ικανός να ωριμάζει πολιτικά, υιοθετώντας νέες απόψεις. Η μακρά του κοινοβουλευτική θητεία τού δίδαξε την αξία του διακομματικού συμβιβασμού, έχοντας αντιμετωπίσει πολλές φορές τις παρελκυστικές τακτικές των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ενώ γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα