Κυβέρνηση και Υπερταμείο ακύρωσαν τον διαγωνισμό που είχε κερδίσει ο Ιβάν Σαββίδης. Οργιάζουν τα σενάρια και οι φήμες για εξωχώρια -οικονομικά, ακόμη και στρατιωτικά- συμφέροντα, που ήθελαν να βγει ο Σαββίδης από το παιχνίδι στον γεωστρατηγικής σημασίας οικονομικό δρόμο Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη (με τον Βόλο να παίζει ιδιαίτερο ρόλο), παρατηρεί η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Για ασυνήθιστη κίνηση που χρήζει πολλών και διαφορετικών ερμηνειών, κάνει λόγο ο ιστότοπος, mononews.gr. Η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του ΟΛΒ, του λιμανιού του Βόλου, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και πολλά ερωτηματικά. Πολλώ δε μάλλον που ο διαγωνισμός αυτός είχε ως νικητή τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ο οποίος ελέγχει (κατέχει το 72% του μετοχικού κεφαλαίου) ο επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης.
Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όπως αναφέρει το site, η κυβέρνηση κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς το νέο σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ, παίρνοντας το λιμάνι του Βόλου από τα χέρια του Ι. Σαββίδη. Άλλωστε, ουδέποτε ήθελαν οι Αμερικανοί να ανήκουν τα δύο στρατηγικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου στον ομογενή από το Ροστόφ, τη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ανήκει στους Κινέζους.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θα μείνει για 48 ώρες. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, τη Δευτέρα θα είναι κανονικά στο γραφείο του, το ταξίδι του δεν σχετίζεται με τα καθήκοντά του, ο λόγος που το κάνει, είναι για ιατρικούς-οικογενειακούς λόγους, και είναι προσωπικό θέμα.
Ταυτόχρονα, πάντως, στις ΗΠΑ μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να μετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος. Στην αρχή της εβδομάδος, μάλιστα, έχει «κλείσει», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και συναντήσεις με την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως ο Ρούμπιο ήδη συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προ ημερών στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Το «επιχείρημα» για την ακύρωση του διαγωνισμού
Βέβαια, δεν είναι μόνο το «αμερικανικό σενάριο» που αναπτύσσεται. Στα ΜΜΕ κυκλοφορεί και η εκτίμηση -η οποία πάντως συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- ότι ισχυρό ευρωπαϊκό λόμπι των Βρυξελλών πίσω από την αιφνίδια απόφαση του Υπερταμείου, όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ieidiseis.gr, ο οποίος προσθέτει ότι οι Γάλλοι της CMA που είναι συνεταίροι με τον Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη, είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε ανοικτή προστριβή με την Ομάδα του Ελληνορώσου επιχειρηματία.
Ο διαγωνισμός, πάντως, είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο Δημήτρης Πολίτης. Τώρα, σημειώνει ο δημοσιογράφος της «Εφσύν», Απόστολος Λυκεσάς, ενάμιση χρόνο μετά, κυβέρνηση και Υπερταμείο έκαναν γνωστό ότι τον ακυρώνουν. Σε ανακοίνωση του «Υπερταμείου/Growthfund» (!!!) αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη ομοφώνως διότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι υποδομές του Λιμένα Βόλου ενισχύονται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μετά και την κακοκαιρία “Daniel”, γεγονός που μεταβάλλει την οικονομική και λειτουργική αξία του λιμένα».
Και προσθέτει η εφημερίδα: Πάντως, η γνωστοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων δεν ξεκαθαρίζει αν θα γίνει άλλος διαγωνισμός, αν και σε μια ερμηνεία της υπονοεί ότι η απόφαση είναι να παραμείνει το λιμάνι σε δημόσιο έλεγχο. Είναι εξάλλου ο δεύτερος διαγωνισμός μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που ακυρώνεται.
Για το Υπερταμείο, λοιπόν, σχολιάζει η «Εφσυν», έχουν «μεταβληθεί ουσιωδώς οι οικονομικές και οι τεχνικές παράμετροι του διαγωνισμού», έτσι ώστε να «προκρίνει τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου»! Δηλαδή, αίφνης το Υπερταμείο είδε το φως το αληθινό. Κι όμως ήταν μόλις πριν από 1,5 χρόνο, στις 28.9.2023, που το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιούσε ότι ανακήρυσσε προτιμητέο επενδυτή τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.), για την απόκτηση 67% των μετοχών του ΟΛΒ Α.Ε. έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση συνοδευόταν από διθυραμβικές μεγαλοστομίες ότι η εξέλιξη «αποδεικνύει την πίστη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Βόλου, της Μαγνησίας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά» κι ακόμη ότι «αποτελεί, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Λιμένες Θεσσαλονίκης και Βόλου
Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την έγκριση του master plan του ΟΛΘ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεύτερο επίκαιρο ζήτημα είναι η εμφάνιση της οικογένειας Ντρέιφους που επιθυμεί να αγοράσει το 21% των μετοχών του ΟΛΘ, με την πλευρά Σαββίδη να «αμύνεται» με νύχια και δόντια.
Το 2023, πάντως, σημειώνει ο δημοσιογράφος, Βασίλης Κανέλλης, στο mononews.gr, ανακήρυξε τον ΟΛΘ ως προτιμητέο επενδυτή διότι είχε προσφέρει 51 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία που ήρθε δεύτερη, η «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.» είχε προσφέρει 26 εκατ. ευρώ με πολλούς τότε να αναρωτιούνται αν το τίμημα που έδωσε ο Ιβάν Σαββίδης ήταν υπερβολικό και αρκετοί να το χαρακτηρίζουν εξωφρενικό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα 51 εκατ. που είχαν δοθεί ήταν σχεδόν 15 φορές πάνω από τον τζίρο του ΟΛΒ, με βάση τα αποτελέσματα του 2023 που ήταν 5,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα EBITDA ήταν 1,69 εκατ., επομένως το τίμημα που είχε προσφέρει ο Σαββίδης ήταν 45 φορές υψηλότερο ενώ ως προς τα προ φόρων κέρδη (περίπου 700 χιλ. ευρώ) ήταν πάνω από 107 φορές.
Ενάμιση χρόνο μετά, συνεχίζει το site, κι ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει η κοινοπραξία «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.» με επικεφαλής τον Καλλίνικο Καλλίνικο, έρχεται η απόφαση της κυβέρνησης να τον ακυρώσει και να εκκινήσει από την αρχή ένα σχέδιο αξιοποίησης του λιμανιού. Ενας διαγωνισμός που είχε μεν κατακυρωθεί στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά δεν είχε εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να περάσει οριστικά στα χέρια του, θα μπορούσε να καθυστερήσει για πολύ καιρό και θα ήταν μια κρίσιμη εκκρεμότητα, την οποία δεν ήθελε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπερταμείου, με τη νέα διοίκηση που αποτελείται από τον CEO, Γιάννη Παπαχρήστου και τον αναπληρωτή CEO, Παναγιώτη Σταμπουλίδη (ο οποίος έχει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του παλιού ΤΑΙΠΕΔ και είναι μέλος του δ.σ. του ΟΛΘ), η ματαίωση του διαγωνισμού γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ετσι προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού που ανοίγει το δρόμο ενδεχομένως για έναν νέο, όταν ολοκληρωθούν και τα έργα αποκατάστασης ύψους 9 εκατ. ευρώ. Σίγουρα όχι νωρίτερα από τις επόμενες εθνικές εκλογές…