Οξύτατο είναι πλέον το πρόβλημα των νοσοκομείων στην Κρήτη, που από κοινού αντιμετωπίζουν 10.000 περιστατικά που χρήζουν επεμβάσεων, μικρών ή μεγάλων και δύσκολων, με τον κύριο όγκο να επιβαρύνει το Ηράκλειο, δηλαδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο. Αυτά τα δύο αντιμετωπίζουν -και μοιράζονται- περίπου 7.000 περιστατικά για επεμβάσεις και όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής, ενώ ακολουθεί το νοσοκομείο Χανίων με 1.500 ασθενείς και περίπου από 250 έως 350 περιστατικά βρίσκονται σε λίστες στα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασθενών (αλλά και των εργαζομένων που “έχουν γίνει λάστιχο”) ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε προ δεκαημέρου το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, να διαπιστώσει για ποιο λόγο ο κόσμος φώναζε ότι αναβάλλονται διαρκώς όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Ο υπουργός ζήτησε να βρεθούν αναισθησιολόγοι και έπαυσε τον διοικητή αμέσως, θεωρώντας ότι ο τελευταίος μέχρι τότε δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

Ανέλαβε νέος διοικητής, ο οποίος ήταν διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο παθολόγος Χάρης Λυδάκης. Όμως το πρόβλημα δεν ήταν μόνον οι αναισθησιολόγοι, καθώς οι ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι πολλές. Οπότε μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της θέσης, παραιτείται όχι μόνον ο κ. Λυδάκης, αλλά και ο υποδιοικητής της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7ης ΔΥΠΕ), Δημήτρης Αγαπίου.

Όσον αφορά στον δεύτερο, υπό το βάρος των αλυσιδωτών αντιδράσεων στα νοσοκομεία του νησιού και τις πιέσεις που δεχόταν από το υπουργείο για άμεσες λύσεις, αισθάνθηκε δυσφορία και αδιαθεσία, οπότε τον πήρε κυριολεκτικά η γυναίκα του και έφυγαν από το νοσοκομείο παραμονές της γιορτής του. Δεν εμφανίσθηκε ούτε στην παραλαβή νέων ασθενοφόρων και απέστειλε παραίτηση, που φέρεται να μην έχει γίνει όμως αποδεκτή.

Τι λέει ο παραιτηθείς

Ο δε κ. Λυδάκης, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα χειρουργεία στο Βενιζέλειο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι Ηρακλειώτες ή άλλοι Κρητικοί, όμως ταυτόχρονα και να στέλνει γιατρούς για εφημερία σε άλλες πόλεις, όταν του ζητήθηκε προ διημέρου να στείλει για εφημερία παθολόγο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αρνήθηκε. Ενημέρωσε το υπουργείο ότι αφού επιμένει στην “αφαίμαξη” γιατρών του Βενιζέλειου, θα πάει ο ίδιος ως παθολόγος να καλύψει την εφημερία στο Ρέθυμνο, ταυτόχρονα όμως δήλωσε ότι παραιτείται τόσο από προσωρινός διοικητής του Βενιζέλειου, όσο και από διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του ιδίου νοσοκομείου.

Μάλιστα όταν αρχικά ο κ. Λυδάκης αρνήθηκε να καλύψει με γιατρό του Βενιζέλειου τις ανάγκες του Ρεθύμνου, το υπουργείο Υγείας τον απείλησε ότι θα φέρει ο ίδιος ποινική ευθύνη για ό,τι μέλλει γενέσθαι. Οπότε μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησης από τις θέσεις του διοικητή και του διευθυντή υπηρεσιών υγείας, ο κ. Λυδάκης ανέφερε: «Έχοντας απόλυτη επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση της 7ης ΥΠΕ για να με μετακινήσει ως παθολόγο στο ΓΝ Ρεθύμνου για να επιτελέσω την εν λόγω εφημερία». Ο κ. Λυδάκης έχει 26 χρόνια στα νοσοκομεία και είναι προϊστάμενος της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου.

Σε προσωπική του ανάρτηση στο Facebook ο κ. Λυδάκης είχε γράψει τα εξής όταν ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού διοικητή: «Χωρίς κανένα προσωπικό προσχεδιασμό, πρόσφατα κλήθηκα ξαφνικά λόγω θεσμικών διαδικασιών να αναλάβω την Διοίκηση του Βενιζελείου, ενός νοσοκομείου τόσο αγαπητού και απαραίτητου στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και ενός νοσοκομείου που βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της 60χρονης πορείας του. Η κρισιμότητα της κατάστασης του Βενιζελείου, απαιτεί γρήγορη ανάταξη, με ελάχιστη απώλεια χρόνου και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

»Ουδείς Διοικητής (ανεξαρτήτως προσωπικής ικανότητας) μπορεί να δώσει οριστική λύση σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα χωρίς την κεντρική Διοικητική αρωγή, στο βαθμό που τα νοσοκομεία είναι θεσμικά, οικονομικά και διοικητικά εξαρτημένα από το κεντρικό κράτος. Τα προβλήματα του Βενιζελείου δεν ξεκίνησαν χθες, ούτε θα τελειώσουν αύριο. Απαιτείται σταθερό και μακρόπνοο σχέδιο, ανθεκτικό σε αρνητικές επιρροές και παρεμβάσεις οιασδήποτε μορφής.

»Η εξυπηρέτηση των στόχων του Βενιζελείου ως ιδρύματος με κομβικό υγειονομικό ρόλο στο Νότιο Αιγαίο (με τελικό στόχο τον ωφελούμενο πολίτη) θα αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο προσήλωσης της προσωπικής μου άσκησης καθηκόντων στην θέση του Διοικητή, και όλα τα θέματα θα γίνονται αντικείμενο διαχείρισης υπό το πρίσμα αυτής της προτεραιότητας».

Τι απαντά το υπουργείο

Στην παραίτηση του κ. Λυδάκη, το υπουργείο απάντησε με την τοποθέτηση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Ευθύμιου Καρακώστα στη θέση του διοικητή. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Μετά την παραίτηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

»Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων. Για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας».

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σε άλλο ζωτικό τομέα στην Κρήτη, όπου οι δύο ψυχίατροι που καλύπτουν τις εφημερίες στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα ανακοίνωσαν ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κάνουν πλέον από 15 μέρες εφημερίες εκαστος, γιατί τίθεται θέμα και φυσικών αντοχών των ιδίων, αλλά και ζήτημα ασφαλείας για τους ασθενείς. Οι δύο γιατροί υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε καν άδειες, και είχαν μετακινηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το καλοκαίρι από την Αττική συνάδελφοί τους για να μπορέσουν να ξεκουραστούν οι μόνιμοι παιδοψυχίατροι σαν όλους τους εργαζόμενους.

Αν και έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις για το παιδοψυχιατρικό τμήμα, κανένας γιατρός δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονταν, όπως υποσχέθηκε το υπουργείο. Ομως οι δύο γιατροί καταγγέλλουν ότι δεν έγινε νέα προκήρυξη και το πρόβλημά τους παραμένει άλυτο. Το πρόβλημα εν τω μεταξύ, δεν εντοπίζεται στην Κρήτη ως τοπικό φαινόμενο. Και στην Αθήνα, στον “Ευαγγελισμό” για παράδειγμα βρίσκονται σε λίστα αναμονής 5.000 χειρουργεία που αναβάλλονται διαρκώς.

Λύση ο ιδιωτικός τομέας;

για την συνέχεια https://slpress.gr/koinonia/ti-symvainei-stin-kriti-paraitithike-o-dioikitis-toy-venizeleioy-nosokomeioy/