Γιατί ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας – Θύελλα στο Ισραήλ

- Advertisement -

 

 slpress.gr

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν σχεδόν τεταμένες κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα. Εκτιμάται πως θα είχε αποπεμφθεί νωρίτερα, αν δεν είχε κλιμακωθεί ο πόλεμος με την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέπεμψε σήμερα (χθές) τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και διόρισε στη θέση του τον νυν επικεφαλής της διπλωματίας Ισραέλ Κατς. “Εν μέσω πολέμου, η εμπιστοσύνη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας” αλλά “τους τελευταίους μήνες, αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε επιστολή που απηύθυνε στον Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι “επέλεξε να διορίσει τον υπουργό Ισραέλ Κατς για να τον αντικαταστήσει”.

“Προέκυψαν μεγάλες διαφορές μεταξύ του Γιοάβ Γκάλαντ και εμού στη διεξαγωγή της (στρατιωτικής) εκστρατείας, η οποία συνοδευόταν από δηλώσεις και πράξεις που έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου”, πρόσθεσε. Ο Γιοάβ Γκάλαντ απάντησε ότι η “ασφάλεια του Ισραήλ ήταν και θα είναι πάντα σκοπός της ζωής του”, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο νυν επικεφαλής της διπλωματίας Ισραέλ Κατς “έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του και τη συνεισφορά του στην εθνική ασφάλεια”, έγραψε ο Νετανιαχου για να εξηγήσει την επιλογή του. Ο Κατς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, υπουργός Πληροφοριών και είναι μέλος “εδώ και πολύ καιρό” του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ο Νετανιάχου. Με τον υποκοριστικό “μπουλντόζα” ο Κατς “συνδυάζει την υπευθυνότητα και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της επίλυσης προβλημάτων με ηρεμία που είναι απαραίτητο για να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας”.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε σήμερα να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και στην “καταστροφή” της Χαμάς και της Χεζμπολά. Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και κρατούνται στη Γάζα εξέφρασαν τη “βαθιά ανησυχία” τους μετά την αποπομπή του Γκάλαντ, καλώντας τον διάδοχό του να “δώσει προτεραιότητα” σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των συγγενών τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός “έκανε καλά” που απέπεμψε τον Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit. Με τον Γκάλαντ στην ηγεσία του στρατού, “η απόλυτη νίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί”, δήλωσε.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γκάλαντ, ήταν ένας “έμπιστος εταίρος” και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον επόμενο υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. “Η δέσμευση της Αμερικής στην ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει ακλόνητη και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον επόμενο υπουργό Άμυνας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Ο ηγέτης του κόμματος Yisrael Beiteinu Αβίγκντορ Λίμπερμαν – ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Εξωτερικών (2009-2012, 2013-2015) και Άμυνας (2016-2018) στις κυβερνήσεις του Νετανιάχου – τον επέκρινε με σφοδρότητα για την αποπομπή Γκάλαντ,  κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία».

«Αντί να μεριμνά πρωτίστως για την ασφάλεια της χώρας και να θέτει σε προτεραιότητα την ευημερία πολιτών και στρατιωτών, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο διορισμών εν καιρώ πολέμου, προκειμένου να εξυπηρετήσει επαίσχυντες πολιτικές ανάγκες», σχολίασε ο Λίμπερμαν για να υπογραμμίσει με νόημα στη συνέχεια πως «εάν μπορεί ένας υπουργός Άμυνας να αντικατασταθεί εν καιρώ πολέμου, μπορεί επίσης να αντικατασταθεί κι ένας πρωθυπουργός». Ο Γιάιρ Γκολάν, ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, κάλεσε τους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ κατέκρινε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιάλαντ σε καιρό πολέμου, λέγοντας ότι η σημερινή ηγεσία είναι “τρελή και άρρωστη”.

Μετά την απόφαση του Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και σε ολόκληρο το Ισραήλ. Διαδηλώσεις κατά της απόλυσης του Γκάλαντ, ξεκίνησαν στο Τελ Αβίβ, με διαδηλωτές να έχουν κλείσει την κυκλοφορία κεντρικών δρόμων. Σύμφωνα με πλάνα από την πρωτεύουσα, πλήθος κόσμου φωνάζει συνθήματα και καίει αντικείμενα στη μέση λεωφόρων.

Η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα κοντά στην κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και έξω από τα κεντρικά γραφεία των IDF στο Τελ Αβίβ. Το 2023, όταν ο Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να απολύσει τον Γκάλαντ λόγω της αντίθεσής του στη δικαστική αναθεώρηση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους, αναγκάζοντας τελικά τον Νετανιάχου να υποχωρήσει. Οι διαδηλωτές έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Τελ Αβίβ εμποδίζοντας την κυκλοφορία και βάζοντας φωτιές για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση του υπουργού Άμυνας εν μέσω του πολέμου.

Μεταξύ εκείνων που καλούν σε διαδηλώσεις είναι αντικυβερνητικές ομάδες και οικογένειες των ομήρων που κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και θέτει σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί και έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο σπίτι του Νετανιάχου, αναμένοντας κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Κρίση και με τους υπερορθόδους Εβραίους

Απόστρατος στρατηγός που έγινε πολιτικός, ο Γκάλαντ θεωρείτο ωστόσο “γεράκι” στους κόλπους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου σε αρκετά μέτωπα, οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονται υπό πίεση και τους τελευταίους μήνες, ο Γκάλαντ είχε προκαλέσει την οργή των υπερορθόδοξων κομμάτων, βασικών συμμάχων του συνασπισμού του πρωθυπουργού, διατάσσοντας τη στράτευση 10.000 ανδρών, μελών αυτής της θρησκευτικής κοινότητας.

Αυτοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 14% του εβραϊκού πληθυσμού του Ισραήλ, δηλαδή αριθμούν 1,3 εκατομμύριο άτομα. Και περίπου 66.000 άνδρες που είναι σε ηλικία στράτευσης, επωφελούνται από μια εξαίρεση από την υποχρέωση στράτευσης λόγω του ότι αφοσιώνονται στη μελέτη των ιερών κειμένων του Ιουδαϊσμού, βάσει κανονισμού που χρονολογείται από την ίδρυση του κράτους το 1948. Το 2018, το θέμα της στράτευσής τους είχε δημιουργήσει τέτοια κρίση που είχε οδηγήσει τη χώρα στη διενέργεια αρκετών βουλευτικών εκλογών μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς το θέμα αυτό να κλείσει.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα