Γιατί ξαφνικά στη Γερμανία ομιλούν για τις επανορθώσεις: Ζωντανή η κτηνωδία της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε ψήφισμα που αποφάσισε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων στην Bundestag, αναφέρεται ότι οι ελληνικές ανησυχίες «δεν πρέπει να απαντώνται πλέον με ηχηρή σιωπή και απόρριψη», σημειώνει η SZ (σε κείμενο του Daniel Brössler).

«Είναι σημαντικό για εμάς, λόγω ιστορικής, ηθικής και πολιτικής ευθύνης, να επιχειρήσουμε να βρούμε κοινές απαντήσεις σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά», λέει ο βουλευτής των Πρασίνων Manuel Sarrazin.

«Γνωρίζουμε την ενοχή της Γερμανίας και την ιστορική μας ευθύνη», τονίζει η Αντιπρόεδρος του Bundestag, Claudia Roth. Σε αυτό το πλαίσιο, «ο σεβασμός και οι επί ίσοις όροις σχέσεις μεταξύ εταίρων είναι ουσιαστικής σημασίας για την ευρωπαϊκή συνοχή». Αν και το ψήφισμα δεν έχει καμία πιθανότητα συγκέντρωσης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, δεσμεύει τους Πρασίνους.

  • Στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις Ομοσπονδιακές Εκλογές, δύσκολα θα μπορέσουν να αγνοήσουν αυτό το ευαίσθητο ζήτημα. Ειδικά από την στιγμή που η μέχρι τώρα νομική θέση της Γερμανίας είναι κάθε άλλο παρά άτρωτη. Υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» για την γερμανική θέση, αλλά και η ελληνική άποψη είναι «δικαιολογημένη», αναφέρεται σε γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων του Bundestag το 2012.

Το Bundestag πρέπει τώρα, προτείνουν οι Πράσινοι, να αναγνωρίσει «ότι από ελληνικής άποψης το ζήτημα των επανορθώσεων και της πληρωμής αποζημιώσεων για τον πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα δεν έχει σε κανένα χρονικό σημείο ρυθμιστεί οριστικά» και ότι αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις σχέσεις.

Ως «χειρονομία καλής θέλησης και ανθρωπιστική χειρονομία από τη Γερμανία», θα υποβληθούν στην ελληνική πλευρά θα αρκετές προτάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται κυρίως μια «νέα προσέγγιση» στην ελληνική απαίτηση αποπληρωμής του λεγόμενου αναγκαστικού δανείου.

Μέρος της χειρονομίας αναμένεται επίσης να είναι οι πληρωμές προς τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων και τα παιδιά τους που δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτα ή δεν έχουν αποζημιωθεί επαρκώς. Εξετάζεται αυτό να γίνει σε επίπεδο κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι εβραϊκές κοινότητες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν έργα μνήμης και «επενδύσεις για το μέλλον» σε περιοχές και πόλεις που έχουν υποφέρει ιδιαίτερα υπό την γερμανική Κατοχή και έχουν καταστραφεί ολικά ή εν μέρει.

ΠΗΓΗ: SZ, Daniel Brössler – Grüne Geste an Griechenlan

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών γνωρίζουν τα εγκλήματα που διέπραξαν Wehrmacht και SS κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά η μνήμη έχει και κάποια κενά, γράφει στην SZ, ο Daniel Brössler.

Η κτηνωδία της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι σχεδόν ξεχασμένη στην Γερμανία. Γι’ αυτόν τον λόγο και μόνο δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε παγερά τις αξιώσεις αποζημίωσης της Αθήνας, 80 χρόνια μετά από την επίθεση στην Ελλάδα.

Οι Πράσινοι έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, η οποία ξεκινά από την σωστή βάση, την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην αρχή θα πρέπει να υπάρξει η γερμανική παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αποζημιώσεις ή από την αποπληρωμή ενός αναγκαστικού δανείου που επιβλήθηκε στη χώρα από τους ναζί.

Εξάλλου, η στάση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιαμφισβήτητη. Αυτό μπορεί επίσης να εξαχθεί και από διάφορες γνωμοδοτήσεις του Bundestag. Η γερμανική σιωπή είναι δηλητήριο για τις σχέσεις με την Ελλάδα και δεν θα σταματήσει τις αξιώσεις για αποζημίωση.

Η πρωτοβουλία των Πρασίνων για χειρονομία καλής θέλησης δείχνει προς την σωστή κατεύθυνση. Θα μπορούσε να αποδείξει ότι η Γερμανία λαμβάνει στα σοβαρά την ευθύνη της –και έναντι της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: SZ, Daniel Brössler – Blinde Flecken

Γιατί ξαφνικά στη Γερμανία ομιλούν για τις επανορθώσεις: Ζωντανή η κτηνωδία της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα