Γιατί να πληρώσουν Ελλάδα και Κύπρος;

25/9/20 | 2 | 0 | 246 εμφανίσεις
Υπάρχει μια αντίφαση στην αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι αξιοσημείωτη.
-Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε την είδηση ότι η διαδικασία περί τον EastMed μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό. Ερώτηση: πιστεύει κανείς ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι τέτοιο μόνες;
-Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο.
-Αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα και, μάλιστα, τη Θεσσαλονίκη όπου θα υπογράψει συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και θα συμμετάσχει σε φόρουμ επιχειρηματιών της ενέργειας. (Κανείς στη Θεσσαλονίκη δεν γνωρίζει τίποτε σχετικό). Πρόκειται για την ενθάρρυνση εναλλακτικών πηγών και διαδρομών ενέργειας.
-Το γεγονός ότι μετά την Ελλάδα ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την Ιταλία και την Κροατία για ζητήματα ενέργειας παραπέμπει και στον EastMed (Ιταλία) και στην Κίνα (Cosco και σχέδια μεταφοράς στην Κροατία του ρόλου του Πειραιά).
-Ο Πομπέο θα πάει και στη Σούδα. Στη Σούδα, όπως έχει γραφεί οι Αμερικανοί σκοπεύουν να μεταφέρουν τη βάση του Ινσιρλίκ.
Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι οι αμερικανοί εξόπλισαν τους Κούρδους του Ιράκ με εξοπλισμούς που κόστισαν 250 εκατομμύρια δολλάρια, είναι υπονομευτικά της τουρκικής πολιτικής και της Τουρκίας.
Απο την άλλη, ΗΠΑ και Γερμανία πιέζουν την Ελλάδα να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία.
Μπορεί να θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση αλλά δεν θα το πληρώσει αυτό ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος.
Ελλάδα και Κύπρος κάνουν προς τις ΗΠΑ σημαντικές παραχωρήσεις.
Μήπως και οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις ελληνικές και κυπριακές ευαισθησίες και θέσεις περισσότερο;

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Καλή η προτροπή .Ελπίζουμε να την μελετήσει εμβριθώς -που λέμε- ο κ.Πομπέο ,όπως ελπίζουμε να του την επισημάνουν και οι άγνωστοι επιχειρηματίες της ενέργειας ,με τους οποίους θα υπογράψει άγνωστες επίσης Συμφωνίες στην Θεσσαλονίκη.
  Φυσικά τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι κυβερνήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας ,που φαίνεται πως έχουν ”καλή χημεία” με τον κ.Πομπέο.
  Πάντως οι οιωνοί είναι καλοί.
  Υ.Γ Μήπως δεν χωράει η βάση του Ιντσιρλίκ στην Σούδα;;;.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  “Ελλάδα και Κύπρος κάνουν προς τις ΗΠΑ σημαντικές παραχωρήσεις.
  Μήπως και οι ΗΠΑ πρέπει να σεβαστούν τις ελληνικές και κυπριακές ευαισθησίες και θέσεις περισσότερο;”

  Ακριβώς λόγω τού ότι Ελλάδα και Κύπρος κάνουν υποχωρήσεις, δεν τις σέβονται οι ΗΠΑ. Κύριε Σαββίδη, είστε έμπειρος στα πολιτικά και γνωρίζετε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες κι ευαισθησίες.

  Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία, η οποία δεν κάνει υποχωρήσεις, στην Δύση, το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν αυτοί που τις κάνουν. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  1/12/20 | (1 σχόλια)
  Νικόλαος Δ. ΚανέλλοςΠρέσβης επί τιμή. Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν. 30/11/2020 10:20 EET | Updated 30/11/2020 15:11 EET Γραφειοκρατία και αναξιοκρατία, όποιος τα ανατρέψει θα γράψει την νέα Ιστορία. ASSOCIATED PRESS Ο κύριος προβληματισμός, σήμερα, στην Ελλάδα έχει δυο πόλους χωρίς ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας