Γιατί η Άγκυρα δεν έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η Τουρκία την τελευταία 2ετία έχει αναδείξει κλιμακούμενο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητώντας παράλληλα και την ελληνική κυριαρχία επί αυτών των νησιών, προσθέτοντας το τελευταίο 3μηνο και το εφεύρημα της Αυτοάμυνας, αφού η Άγκυρα θέλει να παρουσιάσει τη Χώρα μας ως την επιτιθέμενη πλευρά.

Η στάση της Άγκυρας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν συνεξετασθεί με το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν το έθεσε ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου 2022), ούτε και στη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του ΟΗΕ (20-23 Σεπτεμβρίου 2022).

Από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί στην αποστρατιωτικοποίηση αλλά κατηγόρησε τη Ελλάδα για το θέμα των προσφύγων. Το θέμα γεννά περισσότερα ερωτηματικά, καθώς με την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τις ΗΠΑ, φάνηκε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα ελληνοτουρκικά θέματα και κυρίως σε αυτό της αποστρατιωτικοποίησης. Αμέσως ακολούθησε η δημοσίευση σε τουρκικά ΜΜΕ φωτογραφιών από τουρκικά ΜΕΑ, για τη μετακίνηση σε 2 ελληνικά νησιά στρατιωτικών οχημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι, την 18 και 21 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μετακίνησε 23 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 στη Σάμο τα οποία προήλθαν από αμερικανική βοήθεια. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα Πρέσβη και  απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και στις ΗΠΑ. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η αντίδραση της Άγκυρας, προμηνύει πιθανή στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Χώρας μας με ευθύνη της Ελλάδας.

Γιατί η Τουρκία δεν πρόβαλε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και ούτε και στη Γ.Σ. του ΟΗΕ;

Η άκαμπτη στάση της Άγκυρας στο θέμα των αξιώσεων εναντίον της Ελλάδας παρά τις αμερικανικές πιέσεις, σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται την επίλυση των θεμάτων με τη Χώρα μας. Η Τουρκία δεν επιθυμεί ξένη παρέμβαση και εμπλοκή στην επίλυση των διαφορών μας, αλλά επιδιώκει αυστηρά μία διμερή διαπραγμάτευση Αθήνας – Άγκυρας χωρίς παραπομπή σε διεθνή δικαστήρια ή ρόλο ενδιάμεσου από κάποια χώρα ή διεθνή οργανισμό.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γ.Σ. του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε την 21 Σεπτεμβρίου και αυτός είχε κάθε δυνατότητα να παρουσιάσει το φωτογραφικό υλικό από τα τουρκικά ΜΕΑ που εμφάνιζαν ελληνικό πλοίο να μεταφέρει τροχοφόρα οχήματα στη Λέσβο, αφού κάποιες φωτογραφίες είχαν ληφθεί λίγο πριν, δηλαδή την 18 Σεπτεμβρίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλησε να θέσει το θέμα στον ανώτατο οργανισμό ασφάλειας επίλυσης διαφορών (ΟΗΕ), ακριβώς για να δείξει ότι το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι διμερές και δεν επιθυμεί ξένη διαιτησία-διαμεσολάβηση.

Τούρκοι αναλυτές πολύ κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι δύο είναι οι επιλογές στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας, διμερής διαπραγμάτευση ή στρατιωτική εμπλοκή. Μπορεί η Άγκυρα να προβάλει – καταθέτει τις αξιώσεις της και να κάνει γνωστές τις θέσεις της ώστε να πείσει το διεθνή παράγοντα για το «δίκαιο» των θέσεών της, όμως αντιλαμβανόμενη ότι είναι ο «ισχυρός της γειτονιάς», επιδιώκει μία kazan – kazan  (win – win) διαπραγμάτευση με τη Χώρα μας χωρίς ενδιάμεσους δρώντες – διαιτητές. Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος το ανέφερε ξεκάθαρα ότι ένας από τους λόγους που ενοχλήθηκε από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο, ήταν το γεγονός ότι, ενώ είχαν συμφωνήσει οι δύο άνδρες να επιλύσουν τα θέματα Ελλάδας – Τουρκίας στη βάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης χωρίς ξένους ενδιάμεσους, ο κ. Μητσοτάκης ενέπλεξε τον αμερικανικό παράγοντα.

Θυμίζουμε ότι, ενώ η Άγκυρα συμφώνησε το 2016 για τη συμμετοχή των πολεμικών πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (SNMG-2) του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο – διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές προσφύγων – μεταναστών στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε όταν τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν περιπολίες σε περιοχές τις οποίες η Άγκυρα θεωρούσε ότι «είχαν γκρίζο καθεστώς». Η Άγκυρα δεν επιθυμεί καμία διεθνή παρουσία ή διαμεσολάβηση σε αμφισβητούμενες περιοχές και θέματα, αφού θεωρεί ότι θα αποκομίσει περισσότερα σε μία διμερή διαπραγμάτευση με την «ανίσχυρη» πλευρά που θεωρεί ότι είναι η Χώρα μας.

Αυτό καθιστά ακόμη περισσότερο επικίνδυνη την τουρκική στάση και συμπεριφορά, αφού σε μία τέτοια περίπτωση αποκλείονται οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και κάθε άλλη διαμεσολαβητική προσπάθεια από τρίτη χώρα ή οργανισμό.

Τι πρέπει να περιμένουμε;

Ο Ερντογάν εμφανίζεται διστακτικός να αναλάβει την ευθύνη στρατιωτικής ενέργειας εναντίον της Χώρας μας και επιδιώκει με περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης να εξαναγκάσει την Ελλάδα να υποχωρήσει στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης το οποίο θα παρουσιάσει ως εθνική επιτυχία «ρευστοποιώντας το» και ψηφοθηρικά, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποστεί πλήγμα αξιοπιστίας με επίπτωση στα ποσοστά του κόμματός του. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη και στρατιωτική ενέργεια από τον «στριμωγμένο» Ερντογάν, στην οποία η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά (προβοκάτσια).

 • Δημοσιεύεται, παράλληλα με τις Ανιχνεύσεις, στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Την αποστρατικοποίηση, οι Τούρκοι, Ερντογάν, ή όποιος άλλος, δεν θα παρουσιάσει μόνον ως εθνική επιτυχία «ρευστοποιώντας το» και ψηφοθηρικά, αλλά θα αποτολμήσει κατάληψη αφύλακτων νήσων. Στην Τουρκία, η αντιπολίτευση ψέγει τον Ερντογάν, επειδή δεν έχει πραγματοποιήσει ήδη “αυτό που πρέπει”!

  Άκουσα πάλι την κυβέρνηση να μιλά για διάλογο βάσει τού Διεθνούς Δικαίου. Μάς πάνε κατ’ ευθείαν στις “Πρέσπες” τού Αιγαίου. Και όταν αυτές αρχίσουν, δεν θα έχουν τέλος, μέχρι να περιέλθει όλη η Ελλάδα στο προ τού 1821 καθεστώς.

 2. Όπως λέει στο παραπάνω βίντεο ο κ. πρέσβης, το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι …. τίμιο ξύλο να σε φυλά. Αν συνεχώς το επικαλείσαι, στο τέλος δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Αυτό ας το προσέξουν οι κυβερνώντες, διότι έχουν καταντήσει πια γραφικοί. Έχει κολλήσει η βελόνα εκεί στο ΥΠΕΞ, αλλά και στα χείλη τού Μητσοτάκη, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν την τουρκοφοβία των. Αυτό αποθρασύνει την Άγκυρα και μάς οδηγεί στον πόλεμο μιαν ώρα αρχύτερα. Εκτός κι αν έχουν σκοπό την παράδοση χωρίς αντίσταση.

 3. @Επισκέπτης
  (Συμπληρώνοντας την παραπάνω σκέψη…)
  ….Ή το είδος της αντίστασης που θα διευκολύνει την παράδοση!

  Υστ: Το Διεθνές Δίκαιο έχει καταλήξει κι αυτό άλλο ένα άκαμπτο “εθνικό δόγμα ” !
  Το πιπιλάμε , για να το πιπιλάμε …

  Τα τυφλά πουλιά, λένε , τα βοηθάει ο Θεός!

  Αλλιώς τα σχεδίαζαν κι ήρθε από μακριά ,από τα δυτικά, ένας “από μηχανής Θεός” , που τα δικά του εθνικά συμφέροντα, μάλλον δεν κολλάνε με τα δικά τους σχέδια …

  Κάθισε στο φούρνο ,πάνω στο ψήσιμο, το γλυκό και φρένιασε ο γείτονας !

 4. Ο στρατηγός Καμπουρίδης -εγκρατής κατά τα άλλα και του Διεθνούς Δικαίου- απέφυγε ,ή, δεν επικαλέστηκε -κακώς- και το Καταστατικό του ΟΗΕ , το άρθρο 2 του οποίου στην μεν παράγραφο 3 προβλέπει -και επιτάσσει- ” Όλα τα Μέλη θα ρυθμίζουν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικά μέσα ,έτσι ώστε….
  στην δε παράγραφο 4 προβλέπει -και επιτάσσει- ”Όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ,ή, χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητος ,ή, της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους…”
  ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ .
  Ούτως εχόντων των πραγμάτων ”δεν της έπαιρνε” της Τουρκίας -και ούτε ”θα της πάρει ποτέ” να θέσει στον ΟΗΕ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
  Δεν την ”θαυμάζουμε” άδικα για την υψηλή εξωτερική της πολιτική-που για πολλούς είναι συνέχεια της Φαναριώτικης επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .
  Τα άλλα περί Πρεσπών του Αιγαίου κανένας άλλος πρωθυπουργός πλην του κ.Τσίπρα δεν εζήλωσε, ούτε θα ζηλώσει την ”δόξα” να τις υπογράψει με την Τουρκία, πλην του ιδίου, γιαυτό ας αγωνισθούμε δημοκρατικά να μη ξαναγίνει πρωθυπουργός, γιατί αυτό ”΄τώχει ισοβίως ” ,όπως θα βροντοφώναζε και ο κ,Πολάκης.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα