Γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου
Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ
τ. Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη διάσκεψη που θα γίνει προσεχώς στο Βερολίνο, με σκοπό τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη. Υποθέτω ότι ο λόγος για τον οποίο δεν κλήθηκε η Ελλάδα είναι ο εξής:

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η κ. Μέρκελ συγκαλεί τη διάσκεψη είναι γιατί θέλει να επικρατήσει ειρήνη ή τουλάχιστον εκεχειρία στη Λιβύη, διότι φοβάται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι η κ. Μέρκελ επικρίνεται σφόδρα στη Γερμανία για την πολιτική “ανοικτών” θυρών που εφάρμοσε πάνω στο θέμα το μεταναστευτικό και δεν επιθυμεί να ανοίξει πάλι αυτό το θέμα. Έτσι, έχει ισχυρό πολιτικό και προσωπικό κίνητρο να επιθυμεί να επιτύχει αυτή η διάσκεψη. Και για να επιτύχει η διάσκεψη τον σκοπό της, η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι το αντικείμενο των συζητήσεων κατά τη διάσκεψη πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της ανάγκης για εκεχειρία ή ειρήνευση στη Λιβύη.

Επομένως, έχοντας υιοθετήσει αυτόν τον αντικειμενικό σκοπό και την ως άνω  στρατηγική ή τακτική ή μέθοδο της απομόνωσης αυτού του προς επίλυση προβλήματος, η κ. Μέρκελ δεν καλεί την Ελλάδα, διότι βασίμως υποθέτει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έθετε το θέμα της ακυρότητας ή του ανυπόστατου χαρακτήρα του μνημονίου (ή συμφωνίας) συνεργασίας και καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Οπότε θα απαντούσε η Τουρκία στην ελληνική θέση, και ενδεχομένως θα καλούνταν και οι άλλοι συμμετέχοντες να λάβουν θέση επί ενός θέματος, που θα αποπροσανατόλιζε τη διάσκεψη από τον σκοπό για τον οποίο συγκλήθηκε από την κ. Μέρκελ, και θα υπονόμευε ενδεχομένως την επίτευξη του σκοπού αυτού, που είναι, κατά την άποψη της κ. Μέρκελ, η πάση θυσία εκεχειρία ή ειρήνευση στη Λιβύη.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «…διότι βασίμως υποθέτει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έθετε το θέμα της ακυρότητας ή του ανυπόστατου χαρακτήρα του μνημονίου (ή συμφωνίας) συνεργασίας και καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.»,
    μάς γράφει ό κ. καθηγητής,
    γι’ αυτό «η κ. Μέρκελ δεν καλεί την Ελλάδα», ενώ

    καλεί τόν στρατάρχη Χάφταρ, πού λέει ότι:
    «Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους,
    ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας,
    να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο.
    Η Λιβύη είναι για τους Λίβυους
    », οπότε

    η κ. Μέρκελ είναι βέβαιη ότι έτσι θα επικρατήσει ΕΙΡΗΝΗ – ΥΦΕΣΗ – ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ
    μέ τήν Τουρκία, άν κιόλας έχει χρηματίσει ΕΕΔΥΕ ό κ. καθηγητής…

    ἄξιος εἴη ὁ μισθός του.

    Δημώδες: Κι εκεί πού τού ‘λεγα, τί μού λέει; «Θά σού πώ», μού λέει!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα