Γιατί Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Τραπεζίτες “χαιδεύουν” τον Ερντογάν και υποκλίνονται στα τερτίπια του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιατί Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Τραπεζίτες “χαιδεύουν” τον Ερντογάν και υποκλίνονται στα τερτίπια του

Επειδή πολλοί αφελείς διερωτώνται γιατί η ΕΕ δεν αποφασίζει σκληρά μέτρα κατά της προκλητικής Τουρκίας και “χαιδεύει” τον Ερντογάν, οι απαντήσεις είναι πολλές και πάρα πολύ απλές. Και έχουν, πέραν των γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων, συγκεκριμένα ΑΜΕΣΑ συμφέροντα που ικανοποιούν.

  1. Η Γερμανία τρέμει το σενάριο να…ξαμολήσει ο Ερντογάν στην Ευρώπη ένα μικρό έστω ποσοστό των 3.500.000 προσφύγων – μεταναστών που “φιλοξενεί” στα εδάφη του. Επίσης, έχει να δώσει λόγο στα περίπου 4 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, έχοντας μάλιστα θέσεις στον μηχανισμό των κρατιδίων.( 3 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, 16 μέλη του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, 48 μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων και 423 μέλη δημοτικών συμβουλίων είναι τουρκικής καταγωγής )Η Γερμανία συνεργάζεται με την Τουρκία στην κατασκευή 6 υποβρυχίων και τα λεφτά δεν είναι καθόλου λίγα.  Παρ΄ ό,τι η Γερμανία θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία. Τους πρώτους επτά μήνες του 2020 εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους 22,8 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία. Το 2019 πολεμικά όπλα αξίας 344,6 εκ. ευρώ έφυγαν  από τη Γερμανία προς Τουρκία,  δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων. Η Γερμανία είναι ο κυριότερος εισαγωγέας τουρκικών προϊόντων συνολικής αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και μεγάλος εξαγωγέας. Οι τουρκικές εισαγωγές από τη Γερμανία ανέρχονται σε 19,2 δισ. ευρώ.(στοιχεία 2019). Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 7.500 γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ περίπου 80.000 γερμανο-τουρκικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Γερμανία, με ετήσιο κύκλο εργασιών στο ύψος των 52 δισ. ευρώ, προσφέροντας σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας.

2. Η Τουρκία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο εταίρο της Ε.Ε., τόσο σε εισαγωγές, όσο και εξαγωγές, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τον πρώτο εταίρο της Τουρκίας στις εμπορικές της συναλλαγές.

3. Η Ισπανία κατασκευάζει τουρκικό αεροπλανοφόρο. Από τον Απρίλιο του 2016 ναυπηγείται από την ισπανο-τουρκική κοινοπραξία, στην οποία μετέχει η Navantia, στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό “αεροπλανοφόρο” Anadolu. Το Anadolu σχεδιάσθηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση του αντίστοιχου ισπανικού “Χουάν Κάρλος Ι” .Η Navantia μετέφερε όλη την απαραίτητη τεχνολογία και τα σχέδια στην Τουρκία, ενώ η ισπανική πλευρά θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα ελέγχου της πλατφόρμας απογείωσης και πέντε γεννήτριες ντίζελ κατασκευασμένες από τη Fabrica de Motores.  Η Τουρκία ήταν ένας από τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες ισπανικών όπλων στον κόσμο το 2019, με αγορές όπως μεταγωγικά αεροσκάφη και συμβόλαια ναυπήγησης πολεμικών σκαφών. Επίσης, η ισπανική τράπεζα BBVA κατέχει σχεδόν το 50% της Garanti Bank το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Τουρκία, με 17 εκατομμύρια πελάτες και 920 υποκαταστήματα. Συνολικά οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία με 82,8 δισ. Στην Τουρκία δραστηριοποιείται και η ισπανική ασφαλιστική εταιρεία MAPFREE, με στοκ επενδύσεων 13 δισ. Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 775 ισπανικές εταιρείες με επενδύσεις  9,52 δισ ευρώ. Στην Ισπανία, δραστηριοποιούνται 85 περίπου τουρκικές εταιρείες.

4. Η Ιταλία, προμηθεύει την Τουρκία με άλλους εξοπλισμούς. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία, που έχει δημοσιεύσει και η ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, ώστε να γίνει αντιληπτό το  μέγεθος των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ιταλικής στρατιωτικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών όπως οι Leonardo (πρώην Finmeccanica) και Fincantieri. Η Ιταλία εξάγει στην Τουρκία ένα ευρύ φάσμα οπλισμού: από πιστόλια έως πολυβόλα, από χερσαία οχήματα μέχρι αεροσκάφη, από εξοπλισμό που στοχεύει σε βόμβες, τορπίλες, πυραύλους και βλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον ιταλικό Τύπο, το 2016, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι ενέκρινε εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω των 134 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία του Ερντογάν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση του SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), αναφορικά με το εμπόριο όπλων, μεταξύ 2012-2016 η Τουρκία βρισκόταν στην πρώτη θέση των χωρών εξαγωγής όπλων από την Ιταλία, με 14% επί του συνολικού ποσοστού εξαγωγών. Η Ρώμη πώλησε στην Άγκυρα ακόμη και δορυφόρο.

Το ύψος των συναλλαγών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή 51 ελικοπτέρων τύπου Mangusta στην Τουρκία, που μετονομάστηκε σε TAI T129 ATAK. Η άδεια κατασκευής εγκρίθηκε το 2007, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι, με το ιταλικό δίκτυο αφοπλισμού και τη Διεθνή Αμνηστία να ζητούν την αναστολή της συμφωνίας, λόγω της πιθανότητας χρησιμοποίησης αυτών των ελικοπτέρων επίγειας επίθεσης από την τουρκική αεροπορία στις κουρδικές περιοχές. Ωστόσο, τα ελικόπτερα πουλήθηκαν με την επίσημη δικαιολογία της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της ISIS-Daesh.

5. Γενικά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα φοβάται πως μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μπορεί να συμπαρασύρει στο χάος πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμπλέκονται πολύ βαθιά στην τουρκική οικονομία. Εχουν παραχωρήσει δάνεια δεκάδων δισ. και είναι εκτεθειμένες και σε δεκάδες δισ. τουρκικών ομολόγων. Το τουρκικό χρέος που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες:
– 64 δισεκατομμύρια δολάρια οι ισπανικές
– 24 δισεκατομμύρια δολάρια οι γαλλικές
– 21 δισεκατομμύρια δολάρια οι ιταλικές
– 13 δισεκατομμύρια δολάρια, οι βρετανικές
– 9 δισεκατομμύρια δολάρια οι γερμανικές τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε στο Bankwars.gr τις 18-10-2020/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα