Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου μουσουλμανικού πολέμου

9/3/17 | 1 | 0 | 686 εμφανίσεις

 

Η εκλογή του D. TRUMP αποτελεί σίγουρα ένα θετικό μήνυμα για το Ισραήλ, αφού έχει γεννήσει μια αντιδιαμετρική κατάσταση εν συγκρίσει με την τεταμένη σχέση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Β. ΟΒΑΜΑ. Ακόμη και η επιθυμία ακραίων μελών της παράταξης του Β. ΝΕΤΑΝΥΑΗU, φάνηκε πως βρήκε υποστήριξη, αφού μία ημέρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως δεν είναι απαραίτητη η δη μιουργία κράτους των Παλαιστινίων για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Η επίλυση του όποιου ζητήματος του μεσανατολικού, ενός προβλήματος με πολλά κεφάλαια, φαίνεται πως θα αποτελέσει κατά τη θητεία TRUMP αντικείμενο απευθείας συνομιλιών των αντιμαχόμενων πλευρών. Επί παραδείγματι ο Αμερικανός Πρόεδρος αφήνει Ισραήλ και Παλαιστινίους, να πράξουν κατά βούληση για την εύρεση λύσης.

Η σολομώντεια διπλωματία του TRUMP αποτελεί ξεκάθαρα αποτέλεσμα της προσπάθειας επιρροής του από διάφορα lobby των ΗΠΑ, τα οποία ο ίδιος δεν θέλει να δυσαρεστήσει, ελέω και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει για την επιβολή της πολιτικής του. Η «διπλωματική μαεστρία» που ο ίδιος επικαλείται πως κατέχει φαίνεται πως αποσκοπεί στην αποκόμιση της συμπάθειας εκείνων των αραβικών χωρών, οι οποίες απογοητεύθηκαν από τον Β. ΟΒΑΜΑ. Εξού και η προτίμηση στην επικοινωνία με τη Σ. Αραβία (καταδίκη της χώρας από ΟΒΑΜΑ για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου) και τον EL SISI της Αιγύπτου ο οποίος δεν έχαιρε της αποδοχής του πρώην αμερικανού Προέδρου.

Το παλαιστινιακό δεν είναι ένα άσχετο θέμα προς κάθε άλλο μεσανατολικό ζήτημα. Αποτελεί την παντιέρα του αραβικού κόσμου στην αντισημιτική πολιτική και ρητορική. Ο D. TRUMP γνωρίζει πως αν λυθεί αυτό το πρόβλημα τότε θα έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Μέσης Ανατολής. Πιθανότατα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να φαντάζεται πως οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχθούν τελικά ότι τους παραχωρηθεί και ενδεχομένως να ισχύσει όντως αυτό, εάν η πίεση που θα τους ασκηθεί θα είναι μεγάλη ή αντιθέτως αν η υποστήριξη για την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους περάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο.

Σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας δεν φαίνεται να επικρατεί ακόμη αυτή η τάση, όμως στη Μέση Ανατολή η επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος δεν βρίσκεται, πλέον, στις πρώτες προτεραιότητες και αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ισραηλινή διπλωματία που έχει κατορθώσει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με αρκετές χώρες, ακόμη και αραβικές.

Την εν λόγω γραμμή ενδεχομένως να στηρίξει και ο D. TRUMP, αφού ο κοινός στόχος όλων είναι ο περιορισμός του Ιράν και αυτό φαίνεται σε κάθε ζήτημα της περιοχής, είτε αυτό λέγεται Παλαιστινιακό, είτε λέγεται Συριακό. Να ση μειωθεί, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα το Παλαιστινιακό θεωρείται και θέμα που αφορά συναισθηματικούς δεσμούς, ιδιαίτερα για χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, οι οποίες δεν αναμένεται ότι θα αφήσουν το Παλαιστινιακό ζήτημα στην τύχη του. Το γεγονός αυτό Θα αναζητήσει να το εκμεταλλευτεί προς όφελός της, η Τεχεράνη.

Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως η αναζήτηση συμμαχιών εντός του αραβικού κόσμου, τόσο από ΗΠΑ όσο και από Ρωσία θα οδηγήσει στην συνήθη και προσφιλή τακτική του διπλωματικού παζαριού, όπως ορίζει και ο γεωπολιτικός οπορτουνισμός για την περιοχή, σε μία περίοδο που ο ισλαμικός εξτρεμισμός δείχνει πως έχει ανοίξει μία χαραμάδα για την προσέγγιση κάποιων άσπονδων εχθρών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δημιουργείται ένα αντίπαλο μπλοκ σιιτικών κρατών, το οποίο θα επιχειρήσει το συναισθηματικό εκβιασμό του αραβικού κόσμου για την καταστροφή των σχεδίων ασφάλειας για το Τελ Αβίβ.

Όσο το Ισραήλ θα δείχνει πως συνασπίζει Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς και σουνιτικές χώρες γύρω από αυτό, τόσο το Ιράν θα δικαιολογεί στη ρητορική του πως απειλείται και μαζί με αυτό πως απειλείται και το σιιτικό δόγμα του οποίου έχει ορίσει εαυτόν  προστάτη. Επί της ουσίας, όσο πιο κοντά πλησιάζουν οι μεγάλες δυνάμεις προς το Ισραήλ τόσο μεγαλώνει η απειλή για την Τεχεράνη και τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος ενός Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Πολέμου.

Γράφει ο Πολυδεύκης

http://www.militaire.gr

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  α.α. says:

  «Αποτελεί την παντιέρα του αραβικού κόσμου στην αντισημιτική πολιτική και ρητορική.»,
  διαβάσαμε πιό πάνω, ενώ

  οί Άραβες(άνω τών τετρακοσίων τά εκατομμύρια τού «αραβικού κόσμου»!) είναι Σημίτες

  καί είναι ν’ απορεί κανείς
  πώς χωράει στή ψυχοδιανοητική συγκρότηση τού αρθρογράφου τόση
  αγραμματοσύνη έκ κουτοπονηρίας…

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (1 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Και το 2021 το Βερολίνο θα πρέπει να καλύψει με δάνεια σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού. Βασική αιτία η μείωση εσόδων από φόρους. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί από το 2022, αστάθμητος παράγοντας ένα νέο lockdown. Όπως και φέτος, έτσι και τον ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Επιστροφή στις κάλπες για τους Ιταλούς: Κυριακή και Δευτέρα ψηφίζουν για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και των προέδρων τους, αλλά και για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση σε δημοψήφισμα. Οι περιφέρειες στις οποίες γίνονται τοπικές εκλογές είναι η ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Ηλίας Μπέλλος 19.09.2020 • 14:43 μμ Ο επενδυτής έχει καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και επέκταση της δραστηριότητας και σε μη στρατιωτικά οχήματα και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μεταβίβαση της ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Μια φωτοβολίδα με μικρό αλεξίπτωτο έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 10, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ΕΛΑΣ σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας