Γιατί απομακρύνθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας

Ηδη από τις αρχές του έτους υπήρχαν σκέψεις και εισηγήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Σκούμα από τη θέση του αρχηγού της Αστυνομίας. Η απόφαση ελήφθη τελικά το περασμένο Σάββατο από το ΚΥΣΕΑ, προκάλεσε την αντίδραση του ιδίου και πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία του Σώματος συνδέεται με μια σειρά ανακατατάξεων και αλλαγών που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022 και σηματοδότησαν την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αλλαγές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή σε θέσεις ευθύνης αξιωματικών της αστυνομίας που είχαν προηγουμένως περιέλθει σε δυσμένεια και μετακινηθεί σε θέσεις «ψυγείου».

Συνεχίστηκαν στις κρίσεις του Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ορισμένες προαγωγές και κυρίως αποστρατείες αξιωματικών έγιναν κατόπιν συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, τον γενικό γραμματέα Μιχάλη Καραμαλάκη, όχι όμως και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας είχε τοποθετηθεί στη θέση του αρχηγού τον Απρίλιο του 2022, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι ανακατατάξεις στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο. Στο πέρασμα των μηνών ο θεωρητικά ισχυρότερος άνδρας στο Σώμα αποδυναμώθηκε και μάλιστα ορισμένες εισηγήσεις – αντιρρήσεις του σχετικά με την τοποθέτηση αξιωματικών σε ευαίσθητα πόστα κατά τις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η σκέψη για αποστρατεία του τον Ιανουάριο δεν προχώρησε, καθώς είχε συμπληρώσει μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ. και τυχόν απομάκρυνσή του θα προκαλούσε πολιτικές και άλλες αντιδράσεις. Κάτι που πάντως τελικά δεν απεφεύχθη.

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας τους τελευταίους μήνες είχε αποδυναμωθεί αισθητά, σε σημείο ορισμένες εισηγήσεις του κατά τις τελευταίες κρίσεις να αγνοηθούν επιδεικτικά.

Ο ίδιος ο κ. Σκούμας σε γραπτή δήλωσή του κατήγγειλε –δίχως να κάνει αναφορά σε ονόματα– ότι οι ενστάσεις του για την τοποθέτηση στην ηλεκτρική καρέκλα-θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, αξιωματικού με επιχειρησιακή εμπειρία από τη Θεσσαλία, αγνοήθηκαν. Υπονόησε ακόμη ότι του ζητήθηκε να ικανοποιήσει προεκλογικά ρουσφέτια μετακινώντας ενστόλους από αστυνομικά τμήματα σε προνομιακές θέσεις γραφείου, κάτι που ο ίδιος δεν έπραξε.

«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ, και πάρθηκε ομόφωνα με μόνο γνώμονα τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας», ήταν η διαρροή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις καταγγελίες του κ. Σκούμα.

Ερώτηση στη Βουλή

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες ερώτηση κατέθεσε στον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης. «Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και γιατί; Ποια είναι τα “κέντρα εξουσίας” στο υπουργείο που ζητούσαν τη λήψη αποφάσεων ενάντια στην “απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία”;», ρωτάει μεταξύ άλλων ο κ. Καμίνης.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα