ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ*

Προχθές ήταν η επέτειος των Ιουλιανών του 1965. Πολλοί φίλοι έγραψαν για αυτό το θέμα, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Αλλά τα γεγονότα αυτά έχουν και μία σημερινή διάσταση.

Δύο ήταν οι πρωταγωνιστές. Ο πρώτος, ο Γεώργιος Παπανδρέου πέθανε το 1968 και στην κηδεία του στις 3 Νοεμβρίου, έγινε η πρώτη μαζική διαδήλωση κατά της χούντας. Ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ή Ντε Γκρέτσια, ή όπως αλλιώς βρίσκεται εν ζωή.

Μιλώντας το 2014 στο ΡΙΚ είπε για τα γεγονότα του 1965 «Ακόμα και σήμερα, κάποιοι λένε ότι εγώ έδιωξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον διώξω, αφού τον συμπαθούσα και οι σχέσεις μας ήταν άψογες. Ήταν μια σχέση παππού – εγγονού». Για αυτή την πολιτική του οξύνοια, που επιβεβαιώθηκε και αργότερα σε διάφορες περιπτώσεις, ο λαός του έδωσε το όνομα «Κοκός».

Το 1967 ο Γλύξμπουργκ ανέχθηκε και σταθεροποίησε την χούντα. Μετά το αστείο κίνημα κατά της χούντας που τελείωσε μέσα σε λίγες ώρες, ο Γλύξμπουργκ κατέφυγε στην Ρώμη και για 6 χρόνια συνέχιζε να λαμβάνει την βασιλική χορηγία που του παρείχε η χούντα.

Με το δημοψήφισμα του 1974 τελείωσε το θέμα της βασιλείας στην Ελλάδα. Το 1992 σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την βασιλική περιουσία, η οποία επικυρώθηκε με τον νόμο 2086/1992.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον νόμο 2215/1994 αναίρεσε τον νόμο του 1992 και αφαίρεσε τα πάντα από τον Γλύξμπουργκ, περιουσία, και ελληνική ιθαγένεια.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της Ελλάδας και τελικά δικαιώθηκε εν μέρει, λαμβάνοντας 13,7 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, από τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ζει στην Ελλάδα. Και μας κουνάει το δάκτυλο υποστηρίζοντας ότι «…εγώ δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με το τίποτα, είμαι ο πρώην ή τέως ή ό,τι προτιμάτε, Βασιλεύς της Ελλάδος ναι, αλλά το ότι είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ…».

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ (και η οικογένεια του), τόσο το 1965, όσο και το 1967 και το 1994, κινήθηκε ενάντια στον ελληνικό λαό, ήταν ένας εχθρός του λαού.

Αυτό (πρέπει να) μας θυμίζει- μεταξύ άλλων-η επέτειος των Ιουλιανών του 1965.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

https://www.militaire.gr/quot-giati-echoyn-simasia-ta-ioyliana-toy-1965-quot-vaggelis-chorafas/