Γερμανοί στη Μόσχα για ένα εμβόλιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη Γερμανία τα εμβόλια δεν επαρκούν και έτσι αρκετοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως πχ. έναν εμβολιασμό στο εξωτερικό. Κάποιοι Γερμανοί ταξιδεύουν ακόμα και στη Ρωσία.

Από τη ρωσική καμπάνια εμβολιασμού με το Sputnik V

Ένα μικρό τσίμπημα και μετά ξανά κανονική αναπνοή. Ο 38χρονος Βερολινέζος Ένο Λέντζε θέλει να δει ό,τι περισσότερο μπορεί από τη ρωσική πρωτεύουσα. «Όταν νιώσω καλά, θα επισκεφτώ το ένα μουσείο μετά το άλλο» ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ένο είναι ένας από τους πενήντα Γερμανούς που πέταξαν μέχρι τη Μόσχα για να εμβολιαστούν με το Sputnik V. Στη Γερμανία θα λάμβανε ραντεβού στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της χρονιάς. «Αλλά ακόμη δεν το ξέρουμε» συμπληρώνει.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση εμβολιασμού που διοργανώνει ο νορβηγικός τουριστικός όμιλος World Visitor με προορισμό τη Μόσχα. «Μέχρι το Σεπτέμβριο θέλουμε να μεταφέρουμε πενήντα άτομα την εβδομάδα για εμβολιασμό στη Μόσχα» αναφέρει ο διευθυντής του γερμανικού παραρτήματος στο Μόναχο Χανς Μπανκ. Κάνει μάλιστα λόγο για έναν «τρελό» αριθμό αιτήσεων. Για τη Ρωσία, η οποία διαφημίζει διεθνώς το ρωσικό εμβόλιο, τα νέα είναι φυσικά καλοδεχούμενα: Γερμανοί οι οποίοι εξαιτίας του χάους με τους εμβολιασμούς στην πατρίδα τους ταξιδεύουν μέχρι τη Μόσχα για να σωθούν. Η ρωσική κρατική τηλεόραση εκμεταλλεύεται αυτές τις εικόνες, ενώ δημοσιογράφοι περικυκλώνουν Γερμανούς επισκέπτες για μια δήλωση. Σε αντίθεση με τους Ρώσους πολίτες, οι Γερμανοί μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στο ξενοδοχείο τους. Πολλοί δεν επιθυμούν να κάνουν δηλώσεις.

1.150 ευρώ για ένα ταξίδι

Βλαντιμίρ ΠούτινΚαι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμβολιάστηκε με δύο δόσεις

Το ταξίδι εμβολιασμού στη Μόσχα δεν είναι φθηνό. Ο εμβολιασμός κοστίζει 150 ευρώ και το ταξίδι μαζί με την πτήση 1.000 ευρώ. Σε τρεις εβδομάδες ο Ένο Λέντζε θα πρέπει να ταξιδέψει ξανά από το Βερολίνο στη Μόσχα για τη δεύτερη δόση. Άλλοι επιλέγουν μάλιστα να μείνουν για ένα διάστημα στη Μόσχα, όπως ο 24χρονος φοιτητής Τόμας Βάλερ. Ένας δικηγόρος από το Αμβούργο, με Ρωσίδα σύζυγο, λέει ότι ο εμβολιασμός στη Ρωσία είναι μια ευκαιρία για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς του στη Μόσχα. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στη Γερμανία, αναφέρουν μπροστά στην κάμερα δύο άνδρες.

Η Ρωσία ενέκρινε ήδη από πέρυσι τον Αύγουστο τον εμβολιασμό του πληθυμσού με το εμβόλιο Sputnik V. Στο μεταξύ κυκλοφορούν στην αγορά άλλα δύο ρωσικά εμβόλια. Ρωσίδα δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε ρε ρεπορτάζ ότι στόχος της Ρωσίας είναι να σώσει ανθρώπινες ζωές και όχι να κάνει πολιτική. Μάλιστα μόλις μια ημέρα πριν από τον εμβολιασμό των Γερμανών, ο 68χρονος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμβολιάστηκε με τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν είχε παρενέργειες.

Η τάση των ταξιδιών εβολιασμού

ΜόσχαΤαξίδι στη Μόσχα… και εμβόλιο

Αντίστοιχα ταξίδια εμβολιασμού προσφέρονται και σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ ή στη Σερβία. Για τον ταξιδιωτικό πράκτορα Χανς Μπανκ τα οφέλη πάντως είναι πολλά: για τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τον κλάδο της γαστρονομίας και βέβαια για τους ίδιους τους πελάτες που προστατεύονται με το εμβόλιο. Για τον ίδιο πάντως τα κέρδη, όπως λέει, δεν είναι πολλά, «αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα».Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων εξετάζει ακόμη την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίουκαι ειδικοί βρίσκονται ήδη για τον λόγο αυτό στη Μόσχα. «Εμπιστεύομαι το ρωσικό εμβόλιο» λέει πάντως ο δικηγόρος από το Αμβούργο. Όπως και 38χρονος Βερολινέζος Ένο Λέντζε.

Κρίστιαν Τίλε, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα