Γερμανικοί ενδοιασμοί για την AstraZeneca

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Διαφορετικό δρόμο ωστόσο ακολουθεί η γειτονική Αυστρία.

    
Symbolbild Injektionsflasche mit Spritze AstraZeneca

Στη Γερμανία ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Καταγράφονται επτά περιστατικά με σοβαρή θρόμβωση. Σε τρεις περιπτώσεις οι άνθρωποι κατέληξαν. Δεν είναι βέβαιο ότι  η θρόμβωση οφείλεται αποκλειστικά στο εμβόλιο ή σε αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο. Αντίστοιχα περιστατικά είχαν πάντως καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δικαιολογούν όλα αυτά την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Astra Zeneca στη Γερμανία; “Προφανώς ναι”, εκτιμά το Ινστιτούτο Πωλ Έρλιχ που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση στο θέμα του εμβολιασμού. O επικεφαλής του Ινστιτούτου Κλάους Τσιχούτεκ δηλώνει ότι πρόκειται για ένα “καθαρά προληπτικό μέτρο”, το οποίο όμως χαρακτηρίζεται δικαιολογημένο, από τη στιγμή που “σε έξι διαδοχικές περιπτώσεις εμφανίζεται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση σε γυναίκες μεταξύ 20 και 50 ετών”.

Διαφορετικό δρόμο από τη Γερμανία ακολουθεί η γειτονική Αυστρία. Ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την όποια σύσταση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής στη Βιέννη. Το βράδυ της Δευτέρας οι επιστήμονες πρότειναν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca, μέχρι την τελική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για το ζήτημα αυτό.

Επιφυλάξεις από τον Γιενς Σπαν

Γενς ΣπανΑς περιμένουμε την απόφαση του ΕΜΑ, λέει ο Γενς Σπαν

Στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρινίζει ότι το εμβόλιο δεν ανακαλείται οριστικά, καθώς και οι γερμανικές αρχές θα αναμένουν την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), την Πέμπτη, προκειμένου να πάρουν την τελική απόφαση. Μέχρι στιγμής πάντως ο ΕΜΑ εμμένει στην αρχική, θετική γνωμοδότησή του, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις” και ότι “τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca υπερτερούν σαφώς των πιθανών κινδύνων”. Μόλις λίγες ώρες πριν την αναστολή εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκέυασμα στη Γερμανία ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ δήλωνε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος δεν θα είχε ενδοιασμούς να το χρησιμοποιήσει.

Μέχρι το τελικό πόρισμα για το εμβόλιο της AstraZeneca αναβάλλεται και η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων με θέμα την επίσπευση των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχoυν εμβολιασθεί 6 εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, λιγότερο από από το 9% του συνολικού πληθυσμού. Μία νέα πρόταση είναι να γίνονται οι εμβολιασμοί και από τους οικογενειακούς ιατρούς. Μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, 6.000 ιατροί δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, με την προϋπόθεση βέβαια να τους το επιτρέψουν, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραιτητες ποσότητες εμβολίων.

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα