Γερμανική ηγεσία και τετραγωνισμός του κύκλου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός Tύπος διερωτάται πότε η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. Ακόμη η οικονομία της Ρωσίας καταρρακώνεται και μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ισπανία.

    Καγκελαρία

«Η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη είναι συχνά σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε σημερινό της άρθρο. «Για δεκαετίες, όλοι συμφωνούσαν ότι η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής όταν η Γερμανία δεν έχει υπερβολική δύναμη. Τώρα η χώρα πρέπει να εξοπλιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της». Το ερώτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι, αν αυτό είναι μια καλή ιδέα.

«Κάποιοι θέλουν περισσότερη γερμανική ηγεσία, άλλοι λιγότερη. Μερικοί βρίσκουν τη γερμανική ηγεσία καλή σε ένα θέμα, αλλά όχι σε ένα άλλο». Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τη στιγμή που ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και η ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλές χώρες διαδίδεται η εντύπωση «ότι οι Γερμανοί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τους ίδιους».

Αναλένα ΜπέρμποκH Γερμανίδα υπ.Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Αυτό δεν είναι εντελώς λάθος, καταλήγει η εφημερίδα. «Λόγω των ενοχών τους, οι Γερμανοί έχουν ξεχάσει εντελώς πώς να σκέφτονται γεωπολιτικά. Προτίμησαν να σκέφτονται το φθηνό φυσικό αέριο και τα χρήματα». Τώρα αντί να αναλάβει δράση, η Γερμανία είναι «σαν πατέρας που έφυγε και εγκατέλειψε την οικογένειά του και τώρα δεν τολμά να γίνει ξανά πατέρας», σχολιάζει με γλαφυρό τρόπο η εφημερίδα του Μονάχου. Εξίσου και «η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γιατί μετά από δύο μεγάλους πολέμους, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι πιο ασφαλείς όταν η Γερμανία όχι μόνο ηττάται, αλλά ενσωματώνεται, περικλείεται και εξημερώνεται».

Φυσικά, η Ευρώπη περιμένει από την Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Αλλά οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν ξέρουν ακόμα πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την προσδοκία και τις ενοχές τους. Δεν βοηθά ούτε το γεγονός ότι οι Γερμανοί ένιωθαν πάντα περισσότερο ένοχοι απέναντι στους Ρώσους παρά στους Ουκρανούς, παρόλο που υπέφεραν εξίσου από τον πόλεμο εξόντωσης του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης, καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Η Ρωσία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Βλαντιμίρ ΠούτινO Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Στη Ρωσία πάλι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φέρει την οικονομία σε μια «άνευ προηγουμένου κακή κατάσταση», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η χώρα περνά ύφεση.

Ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις έχουν φέρει τη Ρωσία σε βαθιά κρίση. «Αντί για την οικονομική ανάπτυξη του 3%  που αναμένονταν στην αρχή του έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι πιθανό να μειωθεί κατά 6%», αναφέρει η Handelsblatt.

Τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επικράτησε «κατάφωρος πανικός» στη Ρωσία. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Μόσχας κατάφερε να λάβει αποφασιστικά αντίμετρα. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομία της Ρωσίας μπόρεσε να ανακάμψει κάπως εκείνη την εποχή ήταν ότι μόνο οι ΗΠΑ, όχι η ΕΕ, είχαν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην αγορά ρωσικών πηγών ενέργειας». Τώρα που σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται να επιβληθεί και ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου και απαγόρευση αγοράς ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, η κύρια πηγή εισοδήματος της Ρωσίας θα μειωθεί σοβαρά.

Ενώ και το δημόσιο ταμείο της Ρωσίας υποφέρει σημαντικά. Το κενό που δημιουργήθηκε στον εθνικό προϋπολογισμό από φορολογικές ελλείψεις ανέρχεται μόνο τον Ιούλιο σε 900 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και επομένως το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, ο Πούτιν θα ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει όλο και περισσότερους στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία», προβλέπει η Handelsblatt.

470 επαναπροωθήσεις στην Ισπανία

Πρόσφυγες, Μελίγια Πρόσφυγες στη Μελίγια

Ο Ισπανός συνήγορος του πολίτη, Άνχελ Γκαμπιλόντο, διατυπώνει, σύμφωνα με τη Tageszeitung του Βερολίνου, σοβαρές κατηγορίες κατά του Υπουργείου Εσωτερικών στη Μαδρίτη: «Όταν περίπου 1.700 πρόσφυγες έσπευσαν στον συνοριακό φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από την ισπανική πόλη Μελίγια στη Βόρεια Αφρική, στις 24 Ιουνίου, τουλάχιστον 470 πρόσφυγες απελάθηκαν αμέσως».

Οι συνοριοφύλακες της ισπανικής Guardia Civil τους επαναπροώθησαν βίαια μέσα από τις πύλες στον συνοριακό φράχτη με το Μαρόκο. Εκεί κατέληξαν ξανά στα χέρια της μαροκινής χωροφυλακής. Τουλάχιστον 23 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την Tageszeitung στο συμβάν αυτό. Ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν σχεδόν 40 νεκρούς.

Ευθύμης Αγγελούδης

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα