Γερμανικά τανκς στην Ουκρανία – μέσω Ελλάδας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός Τύπος για την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις μελών του SPD. Επίσης, δημοσιεύματα για τις απουσίες από την κηδεία του Γκορμπατσόφ.

Το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση για την απελευθέρωση της περιοχής γύρω από τη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα. «Εάν η επιχείρηση στεφθεί με επιτυχία, θα ήταν ένα αποφασιστικό σημείο καμπής για τον πόλεμο», παρατηρεί ο συντάκτης του περιοδικού SPIEGEL. Ωστόσο, τονίζει ότι ο πολεμικός εξοπλισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο:

Κατεστραμμένα κτήρια στο ΧάρκοβοΚατεστραμμένα κτήρια στο Χάρκοβο

«Οι δημοσιογράφοι του SPIEGEL είδαν ασθενοφόρα, αλλά όχι τεθωρακισμένα οχήματα στο μέτωπο. Ωστόσο, αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία των πεζοπόρων μονάδων. (…) Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μεταξύ άλλων με την αποστολή τεθωρακισμένων. Η γερμανική κυβέρνηση ήθελε στην πραγματικότητα να παραδώσει άρματα μάχης τύπου Marder στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής, ούτως ώστε η Αθήνα στη συνέχεια να παραδώσει ως αντάλλαγμα περίπου 100 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συμφωνία καθυστερεί λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους. Εκτός από τα όπλα όμως, οι Ουκρανοί χρειάζονται σταθερή προμήθεια πυρομαχικών και νέους, καλά εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους».

Βέβαια, σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες του SPIEGEL, μέλη του SPD προσδοκούν «πιο έξυπνες λύσεις». Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel, «στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στη Δρέσδη, αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας πρωτοβουλίας ειρήνης από το SPD για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. (…) Οι βουλευτές Νίνα Σερ και Ραλφ Στέγκνερ, αμφότεροι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, εξέφρασαν επίσης αντίστοιχες σκέψεις. Μάλιστα, ο Στέγκνερ απαίτησε ‘να μην περιοριζόμαστε στο ζήτημα των παραδόσεων όπλων, αλλά σε διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες’». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα Οικονομίας Μπερντ Βεστφάλεν «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές».

Ποιος (δεν) θα πάει στην κηδεία του Γκορμπατσόφ;

Mνημείο για τον πατέρα της Επανένωσης στο ΒερολίνοMνημείο για τον “πατέρα της Επανένωσης” στο Βερολίνο

Σήμερα κηδεύεται στη Μόσχα ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και πλήθος δημοσιευμάτων στα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σε εκείνους που θα παραβρεθούν στην τελετή – και όλους εκείνους που δεν μπορέσουν τελικά.

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είχε ήδη από χθες αποκλείσει τη συμμετοχή του στην τελετή, καθώς όπως δήλωσε στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung «Δεν υπάρχει καμία πρόσκληση για την κηδεία, οπότε το ζήτημα σχετικά με το αν θα παραβρεθεί δεν τίθεται καν». Σύμφωνα με την Zeit «τη γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ένας διπλωμάτης, καθώς ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ, εξαιτίας του σφικτού προγράμματός του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ». Ωστόσο, όπως ούτε η πρώην γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να παραστεί στην τελετή, καθώς «ακύρωσε τη συμμετοχή της, επικαλούμενη τραυματισμό στο γόνατο», γράφει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Βέβαια, για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί επιμνημόσυνη τελετή για τον Γκορμπατσόφ στην γερμανική Βουλή, επισημαίνει η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Και τότε οι σημαίες στη Βουλή θα κυματίζουν μεσίστιες».

Χρύσα Βαχτσεβάνου

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ουγγαρία: Κόντρα στη Δύση, ο Όρμπαν στη Μόσχα για την κηδεία Γκορμπατσόφ

    Έχει κάθε λόγο να το κάμει, αφού ο εκλειπών απάλλαξε την χώρα του από την σοβιετική κατοχή και, κατ’ επέκταση, τον κομμουνισμό. Και άλλες χώρες απάλλαξε από τα προλεχθέντα, αλλά τώρα μάλλον ξεχάστηκε. Και οι πρώην δυτικοί “φίλοι” του … εκ τού μακρόθεν έστησαν. Μπράβο στον Όρμπαν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα