Κινδυνεύει η Γερμανία με κατάρρευση τύπου Lehmann Brothers στον ενεργειακό τομέα; Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου Uniper αναγκάζεται να ζητήσει κρατική στήριξη.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, στενάζει λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης στον τομέα ενέργειας, που προκαλείται από τη μεγάλη μείωση ροών από τη Ρωσία και ζητά κρατική στήριξη. Ο ενεργειακός κολοσσός αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις των κερδών του και εξετάζει τρόπους, με τους οποίους μπορεί να διασφαλίσει ρευστότητα. Μεταξύ άλλων, έχει ξεκινήσει συνομιλίες και με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του.
Με κρατικά δεκανίκια;
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε χθες ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Ρόμπερτ Χάμπεκ και την Uniper, προκειμένου να βρεθούν μέτρα σταθεροποίησής της «έπειτα από την απότομη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και του μειωμένου όγκου προμήθειας από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα του επιθετικού πολέμου της στην Ουκρανία», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και μια σειρά από άλλα εργαλεία, όπως αύξηση ενός πιστωτικού ορίου που δεν έχει ακόμη αντληθεί από το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Αναδιάρθρωση KfW. Το πόσο στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Uniper στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού σε φυσικό αέριο στη Γερμανία υπενθύμισε ο Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Η Uniper εισάγει περίπου 370 τεραβατώρες φυσικού αερίου κάθε χρόνο και έτσι προμηθεύει απευθείας πολλές βιομηχανικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», δήλωσε σε διαδικτυακή γενική συνέλευση. «Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της μέσης ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η Uniper είναι επίσης ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία» διευκρίνισε. Το τελευταίο, οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου μέχρι τον επόμενο χειμώνα, είναι η μεγάλη αγωνία του Ρόμπερτ Χάμπεκ.
900 εκ. ευρώ ημερήσια ζημιά
«Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι εξακολουθούμε να αποθηκεύουμε, ακόμη και μετά τη μείωση του φυσικού αερίου από το Nord Stream 1 κατά 60%» τόνισε χθες σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο Μόναχο. «Πιο συγκεκριμένα, κατά 0,3% έως 0,5% ημερησίως, που είναι περίπου το μισό από αυτό πριν από τη μείωση των ροών μέσω Nord Stream 1, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται για σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο Nord Stream 1 συνολικά από τις 11 Ιουλίου, που έχουν προγραμματιστεί οι τακτικές εργασίες συντήρησης».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αυτήν τη στιγμή το αποθηκευμένο φυσικό αέριο δεν ξεπερνά το 61%, αλλά μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης θα πρέπει να φτάσει στο 100%. Πώς θα γίνει αυτό; Από μέσα Μαΐου η Uniper λαμβάνει μόνο το 40% των συμβατικά καθορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Gazprom, το υπόλοιπο πρέπει να το συμπληρώνει από άλλες πηγές καταβάλλοντας μεγαλύτερο τίμημα. Το πρόσθετο κόστος δεν μπορεί, προς το παρόν, να το μετακυλήσει στους πελάτες της και κατά συνέπεια στους καταναλωτές, επειδή δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις του πρόσφατα τροποποιημένου νόμου ενεργειακής ασφάλειας. Ο Ίνγκο Μπέκερ, αναλυτής στην τράπεζα Kepler Cheuvreux, υπολογίζει σε 900 εκ. ευρώ την ημερήσια ζημιά της Uniper. Πάντως ο Χάμπερ επανειλημμένα έκανε σαφές τις περασμένες εβδομάδες ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια αντίστοιχη κατάσταση κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers στον ενεργειακό τομέα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/AP/Handelsblatt/dpa
DW