Γερμανία: Η κοινωνική αποδοχή των μέτρων φθίνει

9/2/21 | 0 | 0 | 117 εμφανίσεις

Δύο ημέρες πριν τη νέα διάσκεψη καγκελαρίου-κρατιδίων πληθαίνουν οι φωνές για παράταση των περιορισμών. Ωστόσο η κοινωνική αποδοχή των μέτρων περιορίζεται.

    
Deutschland Anglizismus des Jahres 2020 ist Lockdown

Την Τετάρτη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων θα συνέλθουν σε νέα σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο επίκεντρο των συνομιλίων θα βρίσκεται το μερικό lockdown που ισχύει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων είναι η μείωση των  νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από σχεδόν 200 στα 75,6 ανά 100.000 άτομα εντός μιας εβδομάδας. Ο στόχος όμως να πέσει ο αριθμός κάτω από 50 δεν επιτεύχθηκε.

Για αυτό το λόγο, αλλά και επειδή αυξάνεται και στη Γερμανία η διάδοση του νέου επικίνδυνου στελέχους του κορωνοϊού από τη Μ. Βρετανία, αναμένεται ότι την Τετάρτη η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα αποφασίσουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων. Δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει τόσο από τους υπουργούς Υγείας, Γενς Σπαν, Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, και Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, όπως και από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα στην περίπτωση των κομμωτηρίων και των κουρείων.

Στο επίκεντρο πάλι τα σχολεία

Επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με μάσκα;Επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με μάσκα;

Επίμαχο θέμα είναι η επαναλειτουργίας των σχολείων, που μέχρι στιγμής παραμένουν κλειστά ως την Κυριακή. Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο μια έρευνα με κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, που έχουν επεξεργαστεί ειδήμονες κατ’ εντολή του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα είναι η διαίρεση των τάξεων σε ομάδες, η χρήση μάσκας από δασκάλους και μαθητές, ο αερισμός των αιθουσών. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό, αν στη βάση αυτού του σχεδίου η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν την επαναλειτουργία των σχολείων. Το άνοιγμα τους έχει όμως για όλους μέγιστη προτεραιότητα.

Πάντως, η αποδοχή των περιοριστικών μέτρων μειώνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, αρχές Ιανουαρίου το 65% των Γερμανών στήριζαν ή ήθελαν ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Σε νεότερη έρευνα του YouGov μόνο ένα 37% των Γερμανών θεωρεί σωστή την παράταση των ισχυόντων περιορισμών και άλλα 13% θα ήθελαν την αυστηροποίηση τους. Ένα 30% εκφράζεται υπέρ μιας χαλάρωσης και 13% υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα. Στις αρχές Ιανουαρίου η εικόνα ήταν διαφορετική: μόνο ένα 17% υποστήριζαν τη χαλάρωση των περιορισμών και ένα 11% την κατάργηση τους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχει μια σοβαρή είδηση η οποία όχι μόνο δεν πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ αλλά ούτε καν αναφέρθηκε. Όπως προκύπτει από ενημέρωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε, χθες, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Προφανώς, αντικείμενο της συνομιλίας ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας