Γερμανία: Βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επιθέσεις σε συναγωγές και κάψιμο ισραηλινών σημαιών. Έντονες αντιδράσεις πολιτικών και της εκκλησίας. Νέες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες.

    
Αστυνομικό στη συναγωγή της ΒόννηςΑστυνομικό στη συναγωγή της Βόννης

Την Τετάρτη το βράδυ στο Γκελσενκίρχεν η αστυνομία σταμάτησε διαδήλωση περίπου 180 ατόμων που κατευθυνόταν προς την συναγωγή της πόλης. Οι διαδηλωτές έφεραν μαζί τους παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ. Στόχος της αστυνομικής παρέμβασης ήταν να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα με αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Μπροστά από τη συναγωγή του Μίνστερ διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινή σημαία, ενώ στη Βόννη και το Ντίσελντορφ επιτέθηκαν με πέτρες σε συναγωγές. Αιτία των γεγονότων είναι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ και οι βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Χάικο Μάας καθιστά τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασηςΟ Χάικο Μάας καθιστά τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης

Τα περιστατικά στις γερμανικές πόλεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτικών, αλλά και της εκκλησίας. «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να καίγονται σε γερμανικό έδαφος ισραηλινές σημαίες και να γίνονται επιθέσεις σε εβραϊκά κτήρια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Όπως κατέστησε σαφές «το αντισημιτικό μίσος θα αντιμετωπισθεί με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου.»
Ως «σκέτο αντισημιτισμό» χαρακτήρισε τις επιθέσεις ο επικεφαλής της συνόδου των καθολικών επισκόπων Γερμανίας, Γκέοργκ Μπέτσινγκ. «Δεν θα πρέπει μια πολιτική σύγκρουση να συνδεθεί με θρησκευτικό φανατισμό», τόνισε.

Ο δε Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Γερμανίας να μην ανέχονται Εβραίοι συμπολίτες τους να καθίστανται υπεύθυνοι για γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον κ. Μάας, την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή την φέρει η ισλαμιστική Χαμάς. Παρόμοια δήλωση έκανε και συμπρόεδρος των Πρασίνων και υποψήφια για το αξίωμα της καγκελαρίου, Ανναλένα Μπέρμποκ. Παράλληλα αναγνώρισε στο Ισραήλ «το κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα της αυτοάμυνας» και επεσήμανε ότι αυτές «τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε στο πλάι των Ισραηλινών.»

Διαμαρτυρία στο Βερολινο για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (Δεκέμβριος 2Διαμαρτυρία στο Βερολινο για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (Δεκέμβριος 2017)

Νέες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες

Για το Σάββατο έχουν ανακοινωθεί σε σειρά γερμανικών πόλεων όπως Βερολίνο, Φραγκφούρτη, Στουτγάρδη, Αμβούργο, νέες διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ. Στις 15 Μαΐου Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο μνημονεύουν της «Ημέρα της Νάκμπα». Στον αραβικό χώρο η λέξη «νάκμπα» (καταστροφή) συνδέεται με τη φυγή και την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων μετά τη λήξη της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη τις 14 Μαίου 1948.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα