Γεννούν στο νησί Μαγιότ για να γίνουν τα παιδιά Γάλλοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γυναίκες από τις νήσους Κομόρες πηγαίνουν να γεννήσουν στο γαλλικό νησί Μαγιότ ώστε τα παιδιά τους να αποκτήσουν τη γαλλική ιθαγένεια. Σημαντικό μεταναστευτικό πρόβλημα για τη Γαλλία.

Στον Ινδικό Ωκεανό η Γαλλία είναι παρούσα με το μικροσκοπικό νησί Μαγιότ, έκτασης μόλις 374 τετραγωνικών χλμ που όμως από το 2011 αναγνωρίσθηκε ως το εκατοστό πρώτο γαλλικό διαμέρισμα.  Από τότε παραμένει το φτωχότερο μεν, αλλά και μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τις εκάστοτε γαλλικές κυβερνήσεις.

Στη γειτονιά του βρίσκονται  οι Κομόρες, πρώην γαλλικές κτήσεις και αυτές  με τρία νησάκια ( Μεγάλη Κομόρ, Μοχέλι και Ανζουάν)που όμως το 1974 ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησία τους.

Η κοντινότερη απόσταση του Ανζουάν με τη Μαγιότ είναι μόλις 80 χιλιόμετρα.  Στη Μαγιότ ως Γαλλία ισχύει το «δικαίωμα εδάφους» για τα παιδιά που γεννιόνται εκεί, τα οποία αποκτούν αυτομάτως τη γαλλική ιθαγένεια με όλα τα δικαιώματα προστασίας και επιδομάτων.

Η άμεση συνέπεια είναι ότι οι φτωχές γυναίκες από τις νήσους Κομόρες εδώ και μια δεκαετία προτιμούν να μεταναστεύουν έστω και παράτυπα για να γεννούν στα μαιευτήρια της Μαγιότ.  Στέριωναν κατόπιν  με τις οικογένειές τους δημιουργώντας παραγκουπόλεις στο νησί αλλά και προκαλώντας σχετική συμφόρηση.

Απελάσεις παράτυπων μεταναστών

Φτώχεια, νησί Μαγιότ
Η φτώχεια είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού ΜαγιότΕικόνα: Patrick Meinhardt/AFP

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ( INSEE), η Μαγιότ έχει σήμερα 310.000 κατοίκους νούμερο που θεωρείται υποτιμημένο, εκ των οποίων μόνο οι μισοί έχουν τη γαλλική ιθαγένεια.  Παράτυπη μετανάστευση, φτώχεια και ανασφάλεια έχουν φτάσει πλέον στο ζενίθ.  Έτσι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έφθασε την περασμένη Δευτέρα στο νησί με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και στόχο να βάλει κάποια τάξη.

Για τον ίδιο αυτό μεταφράζεται με την απέλαση 300 παράτυπων μεταναστών την ημέρα. Παράλληλα στοχεύει να αυστηροποιήσει τις συνθήκες απονομής της γαλλικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιόνται στη Μαγιότ.  Μέχρι σήμερα αρκεί η τακτική παρουσία μόνο του ενός γονέα για τρεις μήνες στο νησί πριν από τη γέννηση, προκειμένου να αναγνωρισθεί στο παιδί η γαλλική ιθαγένεια.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν όμως θεωρεί ανεπαρκή την εν λόγω νομοθεσία και δεν κρύβει την επιθυμία του να ενισχύσει το «δίκαιο εδάφους».  Με δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο France Info, ο υπουργός δήλωσε ότι: «Θέλω και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι ή να είναι Γάλλοι για περισσότερους από εννέα μήνες πριν από τη γέννηση του παιδιού».

Λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί και της καταγραμμένης αγανάκτησης των (ντόπιων) «Μαορί» κατοίκων της Μαγιότ, είναι σίγουρο ότι ο Ζεράρ Νταρμανέν θα βρεί  σχετική υποστήριξη στις θέσεις του.  Δεν είναι όμως σίγουρο ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο θα συμφωνήσει με μια τέτοια εξαίρεση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα