Γαλλο-αμερικανική σύγκρουση: Αποδοκιμασία του Αμερικανού πρέσβη Τ.Πάιατ σε Ε.Μακρόν και επίθεση σε… pronews.gr!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε μία ομιλία του που πέρασε στα «ψιλά» στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία του στο 29ο Συμπόσιο Ευρωπαϊκής & Ατλαντικής συνεργασίας πέταξε «σπόντες» στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, μια αναφορά που ερμηνεύεται πολλαπλώς και σχετίζεται και με την γαλλοαμερικανική σύγκρουση επί ελληνικού εδάφους για τις τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες MMSC. 

Συγκεκριμένα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν τόσο ξεκάθαρος στις απόψεις του σε μια στιγμή που υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν όρους όπως “στρατηγική αυτονομία” που νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ατυχείς κατευθύνσεις.

Θα έλεγα ότι η στρατηγική και πολύπλευρη σχέση μας είναι πραγματικά μια ιστορία επιτυχίας που δείχνει πόσο πρέπει να κερδίσουμε ο ένας από τον άλλο μέσω της εντατικής, εντατικής συνεργασίας».

Όσον αφορά τις φρεγάτες ο Τ.Πάιατ δήλωσε «Και επίσης τα μεγάλα έργα που έχουμε στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης τεσσάρων νέων ναυτικών φρεγατών στην Ελλάδα και ενός μελλοντικού προγράμματος για την απόκτηση F-35».

Η «στρατηγική αυτονομία» είναι για μία φράση-ορόσημο του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν την οποία χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια και την εφαρμόζει σε όλα, από τον αμυντικό τομέα της Γαλλίας έως την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα αλλά κυρίως για να περιγράψει το πρώτο βήμα μίας εντελώς ανεξάρτητης Ευρώπης.

Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να την χρησιμοποιούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ .

«Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι μια ιδέα που η Γαλλία πιέζει για σχεδόν τρία χρόνια», είχε δηλώσει ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τον Απρίλιο.

«Ανακύπτει συναίνεση υπό το φως αυτής της κρίσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που σημαίνει την κυριαρχία μας, την ικανότητά μας να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον υπόλοιπο κόσμο, να ενισχύσουμε τις εταιρείες παραγωγής μας».

Ουσιαστικά τα «εύσημα» Τζέφρι Πάιατ στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μία προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να κρατηθούν οι σχέσεις με την Γαλλία σε ένα περιορισμένο επίπεδο.


Ανανέωση 14:25

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Pronews.gr: 

«Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας δεν άρεσε στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τ.Πάιατ, ο οποίος το χαρακτήρισε “fake news” με ανάρτησή του στο twitter.

Θα σκεφτόταν κανείς ότι διαψεύδει τις δηλώσεις που γράψαμε. Ότι γράψαμε ψευδώς για δηλώσεις που δεν έχει κάνει ή ακόμα χειρότερα ότι «παραποιήσαμε» αυτά που είπε και γράψαμε ψευδή γεγονότα. 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη γιατί το αρχικό κείμενο του συντάκτη μας ήταν πεντακάθαρο (και ενυπόγραφο).

Ο λαλίστατος Αμερικανός πρέσβης, χαρακτηρίζει «fake news» την ερμηνεία και την σύνδεση που κάναμε σε ότι αφορά την αποδοκιμασία του στην «στρατηγική αυτονομία», μια φράση που έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες με κορυφαίο φυσικά τον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν,

Το συγκεκριμένο tweet έχει ως εξής:

 

«Συγγνώμη παιδιά, αλλά αυτά είναι ψεύτικα νέα. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό αντικατοπτρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ
@FranceenGrece  και @USEmbassyAthens —Συμπεριλαμβανομένου του συχνού συντονισμού μου με τον Πρέσβη Maisonnave σε θέματα East Med»

Αρχικά να τονίσουμε ότι τις δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ τις πήραμε από το επίσημο σάιτ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Δεύτερον ποιο ακριβώς είναι το fake news; Οτι στρέφεται κατά της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης;

Μα, αυτό ακριβώς λέει ο ίδιος ο Τ.Πάιατ στην δήλωσή του: «…σε μια στιγμή που υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν όρους όπως “στρατηγική αυτονομία” που νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ατυχείς κατευθύνσεις»!

Άρα που είναι το ψευδές;

Ότι δημιουργός και εκφραστής της πολιτικής αρχιτεκτονικής της «στρατηγικής αυτονομίας» είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν; Μα είναι κάτι παραπάνω αποό σαφές ότι αυτόν εννοούσε. Ποιες άλλες «φωνές»; Ακούει «φωνές» από το υπερπέραν ο Τ.Πάιατ;

Εδώ παρουσιάζουμε κάποια άρθρα από ξένα πρακτορεία που περιγράφουν ακριβώς αυτό το σχέδιο «στρατηγικής αυτονομίας» του Μακρόν για την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα:  icds.eefrance24, politico. geopolitique.eu

Επιπλέον ο Τ.Πάιατ είπε ή δεν είπε για τις φρεγάτες; Δηλαδή θέλει να μας πει πως δεν κάνει lobyying -θεμιτό εκ της θέσεως του αν δεν ήταν τόσο κραυγαλέα πιεστικό- υπέρ των αμερικανικών εταιρειών; 

Άρα που ακριβώς είναι τα fake news; Θα απαγορεύσει σε ελληνικό Μέσο να κάνει αναλύσεις βάσει αυτών που είπε ο ίδιος; Πού βρισκόμαστε; Στην Ουκρανία;

Δηλαδή ο κ.Πάιατ ανέχεται μόνο διθυραμβικά και αποθεωτικά άρθρα στον ελληνικό Τύπο; 

Επιπλέον ο Τ.Πάιατ μίλησε για πολλοστή φορά ή δεν μίλησε για το πρόγραμμα των φρεγατών του ΠΝ;

Ένα πρόγραμμα για το οποίο μόνοι αρμόδιοι δια να ομιλούν δημοσίως είναι ο Αρχηγός του ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρωθυπουργός.

Κανένας άλλος και σε κανέναν άλλο «δεν πέφτει λόγος».

Όλες οι άλλες αναφορές ξένων παραγόντων στο πρόγραμμα, είναι παρεμβάσεις -και μάλιστα χονδροειδείς- σε προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και κανείς άλλος πρέσβης στην Αθήνα δεν τολμά να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις όπως αυτές που κάνει ο Τ.Πάιατ.

Άκουσε κανείς την Ισραηλινή πρέσβη να μιλά για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που πήρε η Elbit στην Καλαμάτα; Για την αγορά της ΕΛΒΟ που αγόρασαν οι Ισραηλινοί; Για την ενοικίαση των UAV από το Ισραήλ;

Αυτή δεν κάνει καλά την δουλειά της; Την κάνει άριστα, απ’ότι φαίνεται, αλλά σέβεται και την χώρα που την φιλοξενεί αποφεύγοντας τις χονδροειδείς δημόσιες παρεμβάσεις.

Άρα πού ακριβώς είναι τα “fake news”; Μήπως γιατί όντως αυτό που είπε ήταν γκάφα αφού σαφώς στρέφεται κατά της γαλλικής θέσης περί «στρατηγικής αυτονομίας» και προσπαθεί να την καλύψει με συκοφαντίες κατά του pronews.gr»;

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/949600_epithesi-tpaiat-se-emakron-piesi-gia-agora-amerikanikon-fregaton-na

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα