Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Ερωτηματικά για την στάση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά που εκείνη έχει» ως κράτος μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της.

Εάν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά που εκείνη έχει» ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Journal du Dimanche.

Η Γαλλίδα υπουργός υποστήριξε πως η Φινλανδία και η Σουηδία «έκαναν μια ιστορική επιλογή» και ότι «το να έχουμε και τις δύο στο ΝΑΤΟ θα ειναι ένα συν για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η ίδια συνέχισε, υποστηρίζοντας πως αυτές οι δύο χώρες «έχουν κάνει προσπάθειες στη συζήτησή τους με την Τουρκία» και ότι πλέον «είναι στο χέρι της Τουρκίας να κάνει τις επιλογές της, ενώπιον των ευθυνών της. Θέλει να ενισχύσει τη Συμμαχία ή είναι αντίθετη;»

Περίοδο ξεκαθαρίσματος για τα γαλλικά κόμματα βλέπει, παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης (της Μαρίν Λεπεν και του Ζαν Λικ Μελανσόν εν προκειμένω) θα πρέπει να απαντήσουν «εάν θέλουν μια ισχυρότερη Ευρώπη… ή αν την απορρίπτουν».

Οι εν λόγω πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να τοποθετηθούν και στην περίπτωση που «γίνουν δεκτές οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς «τότε θα απαιτηθεί κοινοβουλευτική επικύρωση».

Ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε η υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που υπάγεται στο υπουργείο της, να το εγκαταλείψει για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των καταγγελιών που υπάρχουν για «βιασμούς» αναφερόμενους σε επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες κατηγορείται πως είχε υποβάλει κατά το παρελθόν ασθενείς της, η Κολονά είπε ότι η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός χειρίζεται αποτελεσματικά τους φακέλους της και ότι επί της ουσίας της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο αφού είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Είπε, επίσης, ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, αλλά και ότι, όπως είπε και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, είναι σημαντικό να ακουστούν τα πάντα ελεύθερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/world/561928681/gallida-ypex-erotimatika-gia-tin-stasi-tis-toyrkias-entos-toy-nato/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα