Γαλλία: Έχει ακόμη επιρροή στην Εγγύς Ανατολή;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εκφράζει αλληλεγγύη εκ μέρους της Γαλλίας προς το Ισραήλ από το Τελ Αβίβ. “Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος, αλλά όχι χωρίς κανόνες”, τόνισε.

Βαθύτερος στόχος η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίαςΕικόνα: Christophe Ena/Pool/Reuters 

«Δεν είστε μόνοι», επανέλαβε με επιμονή ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα (χθές) το μεσημέρι, κατά την υποδοχή του στο Ισραήλ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «περιφερειακού και διεθνούς Συνασπισμού», όπως είχε γίνει παλαιότερα ενάντια σε Ιράκ και Συρία «για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που μας απειλούν όλους. Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος αλλά όχι χωρίς κανόνες» υπογράμμισε ο Μακρόν.

Οι Γάλλοι παρακολουθούν με ικανοποίηση τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ. Καιρός ήταν, καθώς δεν καταλάβαιναν τη σιωπή και απουσία της Γαλλίας, που είχε ήδη 30 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ κατά την 7η Οκτωβρίου και μετρά εννέα όμηρους στη Γάζα. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, αποκρινόμενος στην ανησυχία των Γάλλων από το Ελιζέ, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ «όταν κρίνει ότι η επίσκεψή του θα μπορεί να αποφέρει κάτι». Από σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του και να αποδείξει ότι πράγματι μπορεί να φέρει «κάτι» από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Μακρόν Νετανιάχου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μακρόν ΝετανιάχουΕικόνα: CHRISTOPHE ENA/AFP

Έφτασε στο Τελ Αβίβ σήμερα (χθές), λίγο πριν από τις 8.00 το πρωί και η πρώτη του συνάντηση ήταν με 19 οικογένειες θυμάτων της Χαμάς. Όλοι τους περιμένουν μια ελπιδοφόρα ενέργεια για τους ομήρους, με το θαύμα ίσως που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση κάποιων από αυτούς. Παράλληλα, το γαλλικό κοινό θέλει να ελπίζει και μιλάει για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία», ώστε να γίνουν ανοίγματα για τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Στην πρωινή συνάντηση ωστόσο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δίπλα του, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Στόχος η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει, ότι με την επίσκεψή του ο Μακρόν θέλει να δείξει μεν την υποστήριξή του στο Ισραήλ, με βαθύτερο όμως στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αναμένεται ότι θα επαναλάβει τις από χρόνια θέσεις της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, όπως άλλωστε τις είχε αναπτύξει στην Ισραηλινή Βουλή Κνεσέτ το 1982 και ο Φρανσουά Μιτεράν. Και αυτό παράλληλα με το τέλος του αποικισμού στη Δυτική Όχθη. Θέσεις για χρόνια ξεχασμένες και παραγκωνισμένες ακόμα και στις πρόσφατες Συμφωνίες του Αβραάμ. Παρουσία και με την άδεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι γνωστοί Γάλλοι. Ας μαζευτούμε να σας πουλήσουμε όπλα και να πάτε να πολεμήσετε. Εδώ οι Τούρκοι επιτέθηκαν σε Γαλλική φρεγάτα και η Γαλλία παζάρευε Ραφάλ με την Τουρκία.
    Αν περιμένει το Ισραήλ βοήθεια από την Γαλλία σώθηκε. Η Αρμενία ακόμα περιμένει.
    Ας προσέχουν Ελλάδα και Κύπρος τα πολλά δώσε με τη Γαλλία. Μόλις έφυγαν οι ΗΠΑ από την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή έγινε χαμός σε Λιβύη, Συρία και Ισραήλ.

    • Δεν λες καλύτερα ότι “Εδώ οι Τούρκοι επιτέθηκαν σε Γαλλική φρεγάτα και η Γαλλία” έβαλε την ουρά στα σκέλια; Μερικοί άννοες νομίζουν ότι το Γαλλοελληνικό Σύμφωνο θα μάς σώσει κι εξακολουθούν, ζώντας ακόμη στην 10ετία τού ’70, να φωνάζουν “Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία”. Αυτές οι ανοησίες μάς κατέστρεψαν διαχρονικά. Πάντα στηριζόμασταν στον ξένο παράγοντα, αντί να κοιτάξομε τι μπορούμε να κάνομε μόνοι μας. Μάς λείπει η αυτοπεποίθηση, δυστυχώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα