Γαβριήλ Χαρίτος: Θα επιστρέψει ο Νετανιάχου στην εξουσία;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Γαβριήλ Χαρίτου
Ουδείς φανταζόταν ότι αμέσως μετά το πέρας της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα βρισκόταν ξαφνικά στη δυσάρεστη θέση να «μετρά μέρες» , με το σενάριο ακόμα μίας εκλογικής διαδικασίας να θεωρείται πιθανό. Η αιτία αυτής της απρόσμενης εξέλιξης είναι καθαρά «ισραηλινή»: Πρόσφατα, ο αντικομφορμιστής υπουργός υγείας και ηγέτης του αριστερού κόμματος «Μέρετς», Νιτσάν Χόροβιτς, υπέβαλε νομοσχέδιο, που προέβλεπε ότι κατά τον δεκαήμερο εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα οι νοσηλευόμενοι στα κρατικά νοσοκομεία θα είχαν την επιλογή να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν μαγιά (ψωμί και ζυμαρικά), παρότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις επιταγές της εβραϊκής θρησκείας τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μια τέτοια ‘επαναστατική’ κίνηση, δημιούργησε αντιδράσεις στην θρησκευόμενη μερίδα της κοινωνίας και στα κόμματα της δεξιάς που την εκφράζουν. Η μεγάλη έκπληξη όμως, έμελε να έρθει από το κομματικό περιβάλλον του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, και μάλιστα από την βουλευτή Ιντίτ Σίλμαν, την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Σίλμαν, με γραπτή δήλωση που υπέβαλε στην Κνέσετ την περασμένη Τετάρτη (6/4) ανακοίνωσε την παραίτησή της από τη θέση της, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως σαφή απειλή κατά της εβραϊκής φυσιογνωμίας του κράτους. Επιπροσθέτως, αρνήθηκε να παραδώσει την βουλευτική της έδρα, καλώντας τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος Λικούντ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, να σχηματίσουν άμεσα νέα κυβέρνηση κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Και με αυτόν τον απρόσμενο τρόπο, μέσα σε μια στιγμή η κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ έχασε την πλειοψηφία στην 120μελή Κνέσετ, υποστηριζόμενη πια από μόλις 60 βουλευτές.
Τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Λικούντ του Νετανιάχου, χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την κίνηση της Ιντίτ Σίλμαν, η οποία, ενώ μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν «πειθήνιο όργανο του αποστάτη Μπένετ», αναδείχθηκε σε ηρωίδα. Λίγες ώρες μετά την παραίτησή της, διοργανώθηκε μία εξαιρετικά δυναμική αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, με κύριο ομιλητή τον Νετανιάχου, που καλούσε τους Μπένετ και Λαπίντ να «πάνε σπίτι τους». Την επομένη, οι δημοσκοπήσεις ενίσχυαν το Λικούντ κατά 5 έδρες, συγκεντρώνοντας συνολικά 35.
Οι προσπάθειες του υπουργού υγείας Χόροβιτς να πείσει την Σίλμαν να άρει την παραίτησή της, έπεσαν στο κενό. Οι ισχυρισμοί του ίδιου του Ναφτάλι Μπένετ, ότι η Σίλμαν ωθήθηκε σε παραίτηση επειδή εκφοβιζόταν επανειλημμένα από κομματικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να μεταβάλλουν την εικόνα των δημοσκοπήσεων. Ο Νετανιάχου, παρότι άγεται και φέρεται στα δικαστήρια επί μήνες, στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να συγκεντρώνει 34% στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός». Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσκιρτήσουν και άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης, δίνοντας τη χαριστική βολή στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα.
Παραδόξως, το Εβραϊκό Πάσχα είναι αυτό που ‘σώζει’ την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ, μιας και η Κνέσετ δεν συνεδριάζει μέχρι τις 24 Απριλίου, οπότε και λήγει το εορταστικό δεκαήμερο. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, υπάρχει άπλετος χρόνος για ποικίλες κομματικές ζυμώσεις. Και μετά τις 24/4 όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Είτε προσφυγή στις κάλπες, είτε σχηματισμός νέας κυβέρνησης εντός της κοινοβουλευτικής περιόδου, είτε ακόμα και παραμονή των Μπένετ-Λαπίντ στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας. Με άλλα λόγια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Βενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία δεν είναι διόλου απίθανο.
*Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν. Είναι αναλυτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τα ζητήματα Μέσης Ανατολής.
ΤΑ ΝΕΑ 15/4/2022
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρόλο που η επιστροφή του Νετανιάχου συμφέρει την Ελλάδα, οι σχέσεις με το Ισραήλ θα πρέπει να επανεξεταστούν και κυρίως στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.
  Τα πάρε δώσε (τι άραγε) του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν αυξηθεί τελευταία και η Ελλάδα φαίνεται να έχει πει πολλά πράγματα στο Ισραήλ. Δεν είναι μόνο ο East med που πούλησαν την Ελλάδα. Το Ισραήλ δεν είναι κράτος εμπιστοσύνης στις διεθνείς σχέσεις. Σε πουλάει μέχρι να γυρίσεις την πλάτη σου, για αυτό χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ
  Στρατηγικός σύμμαχος στη Μεσόγειο, εκτός Κύπρου φυσικά, είναι μόνο η Αίγυπτος. Ούτε Ιταλία, Γαλλία (αυτοί και αν μας πουλάνε στους Τούρκους).

  • “Τα πάρε δώσε (τι άραγε) του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν αυξηθεί τελευταία”

   Εκ των πραγμάτων, το Ισραήλ είναι αδύνατον να συμμαχήσει μ’ ένα κράτος, το οποίο στηρίζει Χαμάς, Χεζμπολάχ και καλλιεργεί σχέσεις με το Ιράν, τον χειρότερο εχθρό του.- Όλα τ’ άλλα είναι απλώς παρλαπίπες.

   “η Ελλάδα φαίνεται να έχει πει πολλά πράγματα στο Ισραήλ”

   Σαν τι, δηλαδή και πόθεν το συμπέρασμα;

   “Το Ισραήλ δεν είναι κράτος εμπιστοσύνης στις διεθνείς σχέσεις”

   Και ποια είναι τα κράτη εμπιστοσύνης; Η Αίγυπτος; Μοναδική παγκόσμια εξαίρεση; Γιατί κι από πού προκύπτει αυτό; Η Αίγυπτος, για το συμφέρον της, δεν πούλησε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, για να τα φτιάξει με το Ισραήλ, την δεκαετία τού ’70;

 2. Η έκπληξη είναι ότι οι Εβραίοι βουλευτές και οι πολίτες που εκφράζουν επιμένουν στις θρησκευτικές παραδόσεις τους , σε σημείο που να ”ρίχνουν κυβερνήσεις”.
  Στην Ελλάδα οι δύο στους τρεις Έλληνες ντράπηκαν το 2003 να δηλώσουν ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ,για να στηρίξουν τον τότε πρωθυπουργό σοσιαλιστή κ.Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ και να” αποκηρύξουν” τον δούλο του Χριστού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ , Αρχιεπίσκοπο πάσης Ελλάδος.
  Τώρα άραγε πόσοι δηλώνουν -έστω- ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι;;;.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα