Γάλλος ΥΠΕΞ: «Στρατηγική του τετελεσμένου γεγονότος» από την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, τονίζοντας πως «πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές».

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien και αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας είπε πως η περιοχή αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο προστριβών σε ό,τι αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και Κύπρου».

Όπως πρόσθεσε, οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί λόγω της ανακάλυψης κοιτασμάτων αερίου, κάτι που ώθησε την Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός της κυριαρχίας της.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, «δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, εκτιμώντας πως ενδεχομένως οι συζητήσεις να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας παρατήρησε πάντως ότι απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία.

«Πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν φοβάται εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας, είπε ότι «υπήρξαν δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι «η σθεναρότητα της θέσης μας έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις».

Σε ερώτηση για την πώληση αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είπε πως «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Αν η Ελλάδα εκτιμά πως χάρη στα γαλλικά μαχητικά εξασφαλίζει την προστασία της, κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να με ικανοποιεί».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα