Βύρων Ματαράγκας: O Θείος Σαμ και ο Μπάρμπας στην Κορώνη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βύρων ΜαταράγκαςΑκαδημαϊκός

Η σημερινή διεθνής πολιτική θέση της Ελλάδος, ιδιαίτερα μετά το όντως εντυπωσιακό επίσημο ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτων, θυμίζει τις δύο αυτές μυθικές  προσωπικότητες.

Ο Θείος Σαμ (Uncle Sam) είναι η προσωποποίηση της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ! Λέγεται ότι, πρόκειται για τον Σαμ ή Σάμουελ Ουίλσον (Sam ή Samuel Wilson),  ένα καλοκάγαθο και ευγενικό άνθρωπο, τον οποίον η Αμερικανική Κυβέρνηση επέλεξε ως προμηθευτή κρέατος για τον στρατό της κατά τον Βρετανο-αμερικανικό πόλεμο του 1812.

Με την έκφραση «Ο Μπάρμπας στην Κορώνη» υποδηλούται ένας ισχυρός παράγον πολιτικής επιρροής, η προστασία του οποίου εξασφαλίζει στον «προστατευόμενο» «δοτή ισχύ», ευνοϊκές μεταχειρίσεις και άλλα προνόμια!

Μετά το όντως εντυπωσιακό, όπως προανέφερα, ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν του συστήθηκε ως Μπαιντενόπουλος ή Μπαιντενάκης- κατά το Μητσοτάκης- και τα έντονα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο, που θύμιζαν παράσταση της Μαρίας Κάλας στην Σκάλα του Μιλάνο κατά την δεκαετία του΄50, κατέστη πρόδηλο και πασιφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον Θείο Σαμ Μπάρμπα στην Κορώνη!!!

Προφανώς, με αυτόν τον αέρα της «δοτής ισχύος», ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου «να προσέξουν σε ποιούς πουλάνε όπλα» υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία, μολονότι δεν την κατονόμασε ρητά!

Είναι αδιανόητο ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας αυτά τα λόγια, να μή γνώριζε-δεν λέω να μή προέβλεψε- ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις του Προέδρου Έρντογαν!

Αλήθεια, διερωτώμαι: Tι περίμενε ο κ. Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας;

Nα τον πάρει τηλέφωνο και να του πει:  «Μπράβο Κυριάκο! Ωραία τα είπες! Έλα πάλι στην Πόλη, να πάμε στον Βόσπορο να φάμε λακέρδα με κρεμμύδι!»

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης νιώθοντας δυνατός χάρη στην υποστήριξη και την προστασία του Θείου Σαμ, παρέβλεψε την μετά βεβαιότητος πιθανολογουμένη  αντίδραση του Προέδρου της Τουρκίας!

Θα πρέπει όμως, ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει,- εάν δεν το έχει αντιληφθεί όπως φαίνεται- ότι, η διπλωματία δεν γίνεται με θεατρικές παραστάσεις, ούτε προσφέρεται για δημόσιο θέαμα!

Η διπλωματία γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών> και συνίσταται σε ψυχρούς υπολογισμούς! Είναι αποτύπωση κυνισμού!

Η επιτυχία στην διεθνή πολιτική σκηνή δεν μετριέται με χειροκροτήματα! Ο πρωθυπουργός μιάς χώρας- οποιασδήποτε χώρας- δεν είναι Μαρία Κάλας στην Σκάλα του Μιλάνο την δεκαετία του ΄50, ούτε Παβαρόττι στην Όπερα των Παρισίων, ούτε Κατίνα Παξινού στο Θέατρο της Επιδαύρου!

Η επιτυχία στην διεθνή πολιτική, όπως στην πολιτική γενικότερα, αντανακλάται σε συγκεκριμένα γεγονότα που είναι απότοκα μιάς πολιτικής πρωτοβουλίας, και στην διαμόρφωση των συνεπακόλουθων καταστάσεων!

Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις που επακολούθησαν του περίφημου λόγου του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μόνο για επιτυχία δεν μπορεί να μιλήσει κανείς!

Ρητή εκδήλωση της δυσαρέσκειας του Τούρκου Προέδρου, διακοπή κάθε επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, διακοπή των διμερών συνομιλιών, κατάργηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ανακοίνωση ώρα 23.30 νυχτερινή (!)της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2022, ότι ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα εκλήθη στο Τουρκικό Υπουργείο  Εξωτερικών για να του επιδοθεί διακοίνωση  διαμαρτυρίας, είναι γεγονότα που συνιστούν ρήξη στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις!!!

Αν αυτό είναι «επιτυχία», τότε τι είναι η συμφορά;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περιγράφω το ταξίδι αυτό ως εντυπωσιακό, αλλά σε καμία περίπτωση ως επιτυχές!

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι φθάσαμε ένα βήμα πριν από την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων! Το επόμενο βήμα θα είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων!

Μπήκαμε σε μία επικίνδυνη, και όχι απλώς κακή φάση στις διμερείς σχέσεις!

H προηγούμενη φορά που οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έφθασαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο, ήταν τον Νοέμβριο 1967 μετά τα γεγονότα του Αγίου Θεοδώρου και της Κοφίνου στην Κύπρο, όταν οι Έλληνες διπλωμάτες στην Τουρκία και οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ελλάδα ειδοποιήθηκαν ότι, θα οδηγούντο στον Έβρο για ανταλλαγή και μετά θα άρχιζε ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας! ( βλ.ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ Βύρων, Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου: 80 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923-2003), Ιστορία της Νεοελληνικής Διασποράς, Έρευνα και Διδασκαλία, Τόμος Α, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο, 2004,σελ.176-177).

Εκείνος ο πόλεμος απεφεύχθη χάρη στην κατεπείγουσα παρέμβαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, ο οποίος έστειλε ως αντιπρόσωπό του τον Σάιρους Βανς ( Cyrus Vance) για να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Τότε, ο θείος Σαμ δεν μπορούσε να επιτρέψει ρήγμα στη νοτιο-ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τώρα όμως;  Ποιές είναι οι επιδιώξεις του θείου Σαμ;

Κυρίως στην πολιτική «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» όπως είπε ο Ηράκλειτος!

Στην φάση αυτή, ο θείος Σαμ επιδιώκει την στρατιωτική αποδυνάμωση της Τουρκίας! Για τον λόγο αυτό, δεν δίνει στην Τουρκία τα αεροπλάνα F16 και την απέκλεισε από το πρόγραμμα παραγωγής  των  F35  χωρίς να επιστρέψει την προκαταβολή, την οποία ήδη η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε!

Αιτία και σκοπός της επιδιωκομένης στρατιωτικής εξασθενίσεως της Τουρκίας είναι να μη μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά στην προγραμματιζομένη ίδρυση Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία!!!!

Γι΄αυτό, τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών του PΚΚ στην νοτιο-ανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ, ενώ ετοιμάζονται για στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στην περιοχή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες του YPG, παρά την ρητή αντίθεση της Ουάσιγκτων και την διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου Μπαιντενόπουλου ότι «το YPG είναι ο εταίρος μας» ( our partner)! Πολιτική δήλωση όντως εντυπωσιακή, όταν μάλιστα γίνεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ!

Στη συγκυρία αυτή, και με δεδομένη την ισχυρή πολιτική βούληση των ΗΠΑ και του Ισραήλ να ιδρυθεί Κουρδικό Κράτος στη Βόρεια Συρία, το οποίο στην συνέχεια θα ενωθεί με την Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή του Βορείου Ιράκ, σκόπιμο κρίνεται να αποσπασθεί η προσοχή της Τουρκίας κάπου αλλού, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στα δυτικά της Τουρκίας!

Έτσι, θα διασπαστεί η στρατιωτική προσοχή της Τουρκίας και θα μειωθεί ουσιωδώς η απόδοση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της εναντίον των Κούρδων στα νοτιο-ανατολικά της χώρας!

Στα δυτικά της Τουρκίας, το Αιγαίο προσφέρεται για μία ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία.

Αυτή την στιγμή, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις είναι το πλέον πρόσφορο πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης, που μετά βεβαιότητος θα αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας από αλλού!

Αυτό δεν είναι ένα σενάριο φαντασίας, αλλά ένα ενδεχόμενο που πιθανολογείται μετά βεβαιότητος εδώ στην Τουρκία και συζητείται δημοσίως! Δεν είναι μυστικό!

Άλλωστε, η προστασία και η εύνοια του Θείου Σαμ δεν είναι ανιδιοτελείς!

Η δοτή ισχύς δεν παρέχεται άνευ ανταλλάγματος ή προσμονής κάποιας υπηρεσίας!

Η στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδος και η εξασφάλιση της υπεροχής της στον αέρα δεν γίνονται από Ελληνολατρεία!

Η φράση «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε» ισχύει μόνο στην Εκκλησία και στα κηρύγματα!

Θεμελιώδης κανόνας στη διεθνή πολιτική είναι αυτό που λένε οι Γάλλοι «donnant donnant», τουτέστι μεθερμηνευόμενον «Σου δίνω με την προϋπόθεσή ότι και εσύ θα προσφέρεις».

Κανείς να μή τρέφει αυταπάτες και αυταρέσκεια!

Ούτε αυτοί, που έχουν Μπάρμπα στην Κορώνη!

Έθνος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα