Βόρεια Κορέα: Γρίφος ο Κιμ Γιονγκ Ουν -Δεν έχει ανταποκριθεί σε παρασκηνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν

14/3/21 | 0 | 0 | 144 εμφανίσεις

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ ΤΩΝ ΗΠΑ


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν / Φωτογραφία: AP Photos

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανταποκριθεί σε μια παρασκηνιακή διπλωματική προσέγγιση που έκανε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη της μέχρι στιγμής ανεπιτυχούς προσέγγισης των ΗΠΑ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εντάσεις με την Πιονγκγιάνγκ σχετικά με με τα πυρηνικά της όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.

Δίνει επίσης μια νέα διάσταση στην επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, όπου οι ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έδωσε λίγες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διπλωματική ώθηση. Ωστόσο, ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες προσέγγισης με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας «μέσω διαφόρων διαύλων, με αφετηρία τα μέσα Φεβρουαρίου», συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεατικής αποστολής στον ΟΗΕ. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία αντίδραση από την Πιονγιάνγκ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι στιγμής είναι επιφυλακτική να περιγράψει δημόσια την πολιτική της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της πολιτικής μετά από την πρωτόγνωρη προσέγγιση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που απέτυχε να πείσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Δεν υπάρχει ενεργός διάλογος ΗΠΑ – Β. Κορέας

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι φαίνεται να μην υπάρχει ενεργός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας για περισσότερο από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης Τραμπ, «παρά τις πολλές προσπάθειες αυτό το χρονικό διάστημα από την πλευρά των ΗΠΑ να εμπλακούν» σε συνομιλίες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το πώς η σιωπή της Πιονγιάνγκ θα επηρεάσει την αναθεώρηση της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Κιμ «αλήτη» και είπε ότι θα τον συναντούσε μόνο «υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσε να μειώσει την πυρηνική ικανότητα» της Βόρειας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει ακόμη προβεί σε επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, σε συντονισμό με συμμάχους, για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για αποπυρηνικοποίηση.

Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον Κιμ να εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να έχει τις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν και Κινέζων αξιωματούχων στις 18 Μαρτίου στην Αλάσκα. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορούσε την Κίνα ότι δεν επέβαλε κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Βόρεια Κορέα διατήρηση και ανέπτυξε τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του 2020 κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων.

Η έκθεση ανεξάρτητων επιθεωρητών για την επιβολή των κυρώσεων ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ «παρήγαγε σχάσιμο υλικό, διατηρούσε πυρηνικές εγκαταστάσεις και αναβάθμισε τις υποδομές βαλλιστικών πυραύλων» συνεχίζοντας να αναζητά από το εξωτερικό υλικό και τεχνολογία για αυτά τα προγράμματα.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας