‘Βόμβα’: Γιατί η Γαλλική TOTAL αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες Νοτιο-Δυτικά και Νότια της Κρήτης μετά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή; Τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο αυτό γεωπολιτικό χτύπημα για την Ελλάδα;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ένα μεγάλο γεωπολιτικό χτύπημα δέχεται η Ελλάδα και μάλιστα από… σύμμαχη χώρα, την Γαλλία, καθώς η γαλλική ΤotalEnergies αποχωρεί από τις δύο παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι οποίες είχαν ως στόχο τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και όπως ανακοινώνει η δραστηριότητά της στην χώρα θα αφορά μόνο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά με τις περιοχές έρευνας στην “Δυτική Κρήτη” και “Νοτιοδυτική Κρήτη”, η TotalEnergies έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί από τα δύο τεμάχια (blocks). Η TotalEnergies EP Greece ενημέρωσε τις Αρχές και τους εταίρους της για αυτή την απόφαση. Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η TotalEnergies συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas».

Πρόκειται για πλήγμα στην Ελληνική ενεργειακή πολιτική. Αν ήταν από αλλού, π.χ. ΗΠΑ, θα ήταν πιο κατανοητό καθώς οι Αμερικανοί δεν θέλουν αντίπαλο για το δικό τους πανάκριβο LNG και θέλουν οι Ευρωπαϊκές χώρες να εξαρτώνται από αυτό.

Εδώ, όμως, πρόκειται για σύμμαχο χώρα, με την οποία έχει υπογραφεί Συμφωνία Αμυντικής Συνδρομής και από την οποία η Ελλάδα έχει αγοράσει πολλά και σημαντικά οπλικά συστήματα, δηλαδή της έχει προσφέρει πολλά δισ. ευρώ και έχει διατηρήσει χιλιάδες θέσεις Γάλλων στις γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες.

Γιατί λοιπόν, η ΤΟΤΑL επέλεξε αυτό τον δρόμο; Όλοι ξέρουν ότι από πίσω κρύβεται γαλλική πολιτική απόφαση. Μήπως το Παρίσι επιλέγει τον δρόμο των Αμερικανών, να μην θιχτούν οι Τούρκοι και οι απαιτήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η απόφαση της Γαλλικής εταιρείας έρχεται λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα διευκολύνει και θα στηρίξει τις έρευνες για την εντόπιση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Total είχε ληφθεί εδώ και καιρό και στην κυβέρνηση έχουν ήδη αναθέσει στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (EΔΕΥ) να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Και στα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη, τις παραχωρήσεις είχε κερδίσει η κοινοπραξία Εxxon,Total και ΕΛΠΕ με ποστόστα 40%,40%, και 20% αντίστοιχα.

Η TotalEnergies Marketing Hellas S.A. είναι θυγατρική της TotalEnergies, για τον κλάδο Marketing and Services, για την Ελλάδα και Αλβανία, τα Σκόπια, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Το εύρος των δραστηριοτήτων της εστιάζεται στον εφοδιασμό της αγοράς με λιπαντικά και ψυκτικά υγρά για την αυτοκίνηση, τη βιομηχανία, τα μηχανήματα έργων και την αγροτική οικονομία και με χημικά για την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία.

Οι δραστηριότητες της TotalEnergies Marketing Hellas επεκτάθηκαν πρόσφατα και στον τομέα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

‘Βόμβα’: Γιατί η Γαλλική TOTAL αποχωρεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες Νοτιο-Δυτικά και Νότια της Κρήτης μετά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή; Τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο αυτό γεωπολιτικό χτύπημα για την Ελλάδα;

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Μήπως το Παρίσι επιλέγει τον δρόμο των Αμερικανών, να μην θιχτούν οι Τούρκοι και οι απαιτήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο;”

  Μάγος είσαι; Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από το παρακάτω:

  Κρήτη – υδρογονάνθρακες: Μετά την Total αποχωρεί και η ExxonMobil

  Κατά τ’ άλλα, είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Κούλης πάει στην Washington….

 2. Επί πλέον, είναι και κάτι άλλο: Οι ΗΠΑ κατάφεραν να πουλούν τώρα το πανάκριβο υγροποιημένο τους στην Ευρώπη. Είναι δυνατόν να συμπράξουν στην εξαγωγή ανταγωνιστικού, φτηνού φ/α από την Ελλάδα;

 3. Οι Γάλλοι έκαναν τη δουλειά τους, πούλησαν Ραφάλ και φρεγάτες και τώρα φεύγουν από την ΝΑ Μεσόγειο. Πλάκα έχει που υπογράφηκε και αμυντική συμφωνία.
  Η Γαλλία βρίσκεται σε μεγάλη πτώση και είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. Τα βρήκε με την Τουρκία και το Ισραήλ και πετάνε έξω την Ελλάδα.
  Οι Αμερικανοί με τους Άγγλους τους ξέρουν καλά για αυτό τους πέταξαν έξω από την AUKUS. Το ίδιο και οι Γερμανοί έχουν επιφύλαξη με τη Γαλλία.
  Μόνο με τη Ρωσία τα βρίσκει η Γαλλία για αυτό και τα πάρε δώσε του Μακρόν με τον Πούτιν.
  Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ξεκόψει από τη Γαλλία. Όσο γρήγοροτερα τόσο καλύτερα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα