‘Βόμβα’! Ασύλληπτες εθνικές υποχωρήσεις από Σημίτη και Παπανδρέου απέναντι στους Τούρκους! Στο φως απόρρητα πρακτικά των «διερευνητικών» Ελλάδας – Τουρκίας!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ασύλληπτες εθνικές υποχωρήσεις είχαν πραγματοποιήσει στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία στο ζήτημα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων οι πρώην Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όπως προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των διμερών επαφών τα οποία φυλάσσονται στα υπόγεια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υποχωρήσεις οι οποίες δεν έλαβαν απλώς γραπτό χαρακτήρα, αλλά αποτυπώθηκαν και σε χάρτες οι οποίοι παραδόθηκαν και βρίσκονται στην κατοχή των Τούρκων! Η παραίνεση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς Ελλάδα – Τουρκία να πιάσουν το νήμα του διαλόγου από εκεί που το άφησαν στις διερευνητικές επαφές του 2016, μια θέση που ασπάζεται επί της αρχής και η Κυβέρνηση.

Υποτίθεται, πως οι διερευνητικές επαφές που άρχισαν μετά την Συμφωνία του Ελσίνκι και την εκ μέρους της Ελλάδας «αναγνώριση συνοριακών διαφορών και συναφών θεμάτων» ήταν μια ανεπίσημη διαδικασία στην οποία τα δυο μέρη κατέθεταν τις προτάσεις τους χωρίς να γίνεται διαπραγμάτευσις. Φευ!

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους χειριστές ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα ευρήματα οδυνηρά. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η Μέρκελ ζητεί επιστροφή στις διερευνητικές του 2002-2016. Γιατί γνωρίζει ότι δύο Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δεσμεύσει την χώρα να ενταφιάσει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια! Σύμφωνα με τα πρακτικά όπως αυτά μας τα περιέγραψαν οι αρμόδιοι χειριστές (η διαπραγμάτευση αφορούσε χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και επί Ευαγγέλου Βενιζέλου το 2013 προσετέθη η ΑΟΖ ), η Ελλάδα:

1. Επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη είχε δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την Θράκη (!!!), την Θάσο και την Σαμοθράκη! Επίσης συζητούσε την επιλεκτική διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων νησιών του Αιγαίου, ώστε αυτά να έχουν 12 μίλια στην Δυτική πλευρά τους και 8 ή 10 μίλια ανάλογα με την περίπτωση στην Ανατολική πλευρά τους, που «κοιτά» προς τα τουρκικά παράλια. Επίσης γινόταν δεκτό πως νησιά που ευρίσκονται λίγες δεκάδες μέτρα από την απέναντι τουρκική ακτή θα είχαν χωρικά ύδατα έως το μέσον της γραμμής οριοθέτησης.

2. Μετά την περίοδο 2004-2009 όπου οι διερευνητικές επί Υπουργίας Πέτρου Μολυβιάτη ατόνησαν (προκειμένου να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η Χάγη) το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διπλωμάτες μετέφεραν τότε στους Τούρκους συναδέλφους τους μια πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την οποία και λάτρεψαν: η Ελλάδα πρότεινε την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια για την ηπειρωτική χώρα και δεχόταν την επέκταση χωρικών υδάτων μόνο στα 6 μίλια για τα νησιά! Λέγεται μάλιστα, πως στους φοριαμούς του Υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκαν και χάρτες στους οποίους αποτυπωνόταν η ελληνική πρόταση και τους οποίους έχουν στην διάθεσή τους οι Τούρκοι!

Χάρτες, οι οποίοι παραδόθηκαν προς ενημέρωση και προς την κυβέρνηση Σαμαρά και προς την κυβέρνηση Τσίπρα και προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι το κεκτημένο του Παπανδρέου. Ήταν η εποχή, που το ΠΑΣΟΚ χλεύαζε με δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα την έννοια της ΑΟΖ ως «μόδα» και απαιτούσε από τους Κύπριους να μην οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Αίγυπτο! Η πτώση Παπανδρέου από την εξουσία μετά τις Κάννες ανέβαλλε τα σχέδια αυτά.

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και η κυβέρνηση Σαμαρά ενταφίασαν βεβαίως αυτούς τους χάρτες που απεμπολούσαν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης στα 12 μίλια. Όπως, βεβαίως, ενταφίασε όλες τις δεσμεύσεις Σημίτη στο Ελσίνκι και στις διερευνητικές ο Κώστας Καραμανλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια διαφορετική τακτική στις διερευνητικές. Υπαινίχθηκε την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε Ιόνιο – Κρήτη (Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά), ενώ ήταν «ανοικτός» για χωρικά ύδατα 10 μιλίων στα νησιά με ταυτόχρονη κατοχύρωση του εναερίου χώρου στα 10 μίλια. Μόνο για την είσοδο των Δαρδανελλίων και για να μην χρεωθεί ότι κλείνει την Τουρκία αποδεχόταν κάμψη αυτής της αρχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε επίσης την δημιουργία δύο θαλασσίων διαδρόμων για την διεθνή ναυσιπλοΐα· έναν πάνω και έναν κάτω από τα Αντικύθηρα. Το «φοβερό» όμως ήταν ότι οι Τούρκοι προσέρχονταν στις συζητήσεις με τους χάρτες Παπανδρέου ως δική τους πρόταση! Κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, γι’ αυτό και οι διερευνητικές έληξαν άδοξα τον δεύτερο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Ιδού λοιπόν γιατί η Μέρκελ ζητεί να επιστρέψουμε στο 2016, ιδού γιατί το πεδίο είναι ναρκοθετημένο, ιδού γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που άριστα επιμένει στην ύπαρξη της μιας και μόνης διαφοράς πρέπει να προσέξει να μην πέσει στην παγίδα του Βερολίνου!

Και ιδού, γιατί τώρα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια Δένδια για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβηθεί.

Η απαράδεκτη συμφωνία της Μαδρίτης με την οποία αναγνωρίστηκαν στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο είχε και μια πρόνοια, πού αφού εφαρμόστηκε εναντίον μας στα Ίμια (αποχή από μονομερείς ενέργειες), τώρα μπορεί να εφαρμοσθεί υπέρ μας. Την παραβίασε ο Ερντογάν με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο οριοθετώντας ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης!

Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»

https://europost.gr/vomva-asylliptes-ethnikes-ypochoriseis-simiti-papandreoy-apenanti-stoys-toyrkoys-fos/

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Με συγχωρείτε, αλλά πρόκειται για ανοησίες. Οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θα πρέπει να οριοθετηθούν είτε μέσω διαπραγμάτευσης, είτε μέσω προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Για να γίνει το δεύτερο, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο γείτονας. Γι’ αυτό, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί διαπραγμάτευση, η οποία είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να προχωρήσουμε μονομερώς σε χάραξη των δικών μας ζωνών, κάτι που, αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, δεν θα πρέπει να εκδώσουμε ένα διάταγμα, αλλά δυο: ένα για την χάραξη και ένα για γενική επιστράτευση ώστε να υποστηρίξουμε την μονομερή χάραξη.

  Όλα τα άλλα που ακούγονται, όταν δεν πρόκειται για ανοησίες όπως αυτές που αναφέρονται στο άρθρο, είναι λόγια του αέρα, ανέξοδα λόγια του καναπέ.

  • Η οριοθέτηση των ζωνών οφείλει να είναι το δέυτερο βήμα μετά την ανακήρυξη ΑΟΖ (βλέπε Κύπρος και όχι μόνο). Η UNCLOS 1982 δεν επιτρέπει οριοθετήσεις πριν την ανακήρυξη(*)) και ασφαλώς καθόλου τμηματικές οριοθετήσεις, όπως αυτήν που κάναμε με την Αίγυπτο.

   Στην Μεσόγειο, λόγω μικρών αποστάσεων (μικροτέρων των 400 νμ), απαιτείται πάντα οριοθέτηση μετά την ανακήρυξη, διότι προκύπτει αλληλοεπικάλυψη.

   Αν κατά την οριοθετήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν συμφωνήσουν, ασφαλώς η μόνη διέξοδος παραμένει το διαιτητικό ΔΔΧ. Αν ο άλλος ούτε συμφωνεί, ούτε την Χάγη δέχεται, τότε η Ελλάς κάνει χρήση τής ΑΟΖ και αν χρειασθεί, ασφαλώς καλεί και σε γενική επιστράτευση.

   (*) Τις δέχεται ο ΟΗΕ καταχρηστικά. Γι αυτό μπορούσαμε κι εμείς από το 2004 να έχομε οριοθετήσει με την Κύπρο. Μάς είχαν κατ΄επανάληψη καλέσει να το κάνομε, αλλά κωφεύαμε. Γιατί άραγε;

 2. To θέμα δεν είναι “πώς χαράσσεις”, αλλά πόσο χαμηλά, και επισήμως μάλιστα, έχεις αφήσει να γίνει κατανοητό, ότι δύνασαι να κατεβάσεις τα παντελόνια σου. Αν ήδη το έχεις κάνει αυτό, δεν καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο γίνεται έπειτα, στον επόμενο, να καλυτερεύσει τη διαπραγματευτικήν του θέση προς την άλλην πλευρά, πόσο μάλλον να λύσει το γόρδιο δεσμό με το οποίον τον έχουν πριμοδοτήσει όλοι οι προηγούμενοι; Αν βέβαια, μοιάζει μ’ αυτούς, φυσικά δεν τρέχει τίποτα. Ηλίου φαεινότερον…

  • Κανένα παντελόνι δεν κατέβασε καμιά Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία.

   Όταν η Τουρκία πλέει δέκα μέτρα από την ακτή της και η Ελλάδα στέλνει τον στόλο της και της λέει, φύγε, είσαι σε ελληνικά νερά, ποιο παντελόνι κατεβάσαμε.

   Αν θέλετε να λυθεί η διαφορά, κάντε zoom out.

   • Πώς τις ξέρετε τέτοιες λεπτομέρειες; Έχετε διαβάσει – μελετήσει όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων, που όπως ξέρουμε είναι απόρηττα; Εγώ είμαι νομικός και δηλώνω ανειδίκευτος και άσχετος. Ένα μόνο υπογραμμίζω, που μού έκανε εντύπωση στο λόγο σας “δέκα μέτρα από την ακτή της”!;… Δηλαδή να καταλάβω, δεν επιθυμείτε τη διευθέτηση των ορίων, και μάλιστα επί τη βάσει όλων των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας; Τι πρέπει δηλαδή να κάνουμε; Να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια και να αφεθούμε στις ορέξεις των αθλίων γειτόνων μας;

   • “Όταν η Τουρκία πλέει δέκα μέτρα από την ακτή της και η Ελλάδα στέλνει τον στόλο της και της λέει, φύγε, είσαι σε ελληνικά νερά, ποιο παντελόνι κατεβάσαμε”

    Πότε έγινε αυτό; Μπορείς να αναφέρεις έστω και μία φορά; Αντιθέτως, έχομε δει τουρκικά πλοία να φτάνουν στην Σαλαμίνα κι εμείς απλώς … παρακολουθούμε ψύχραιμα.

 3. Εντάξει. Συνεννοηθήκαμε. Ο γραπτός λόγος κρύβει πάντα παγίδες. Ειδικά όταν έχουμε ακούσει τόσα από αγνώστους και κακόπιστους, γίνεσαι επιφυλακτικός. Καληνύχτα σας

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα