‘Βόμβα’ από το Ισραήλ: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με την Τουρκία, αν υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αίσθηση προκάλεσε και στο Ισραήλ το χθεσινό προκλητικό πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ οπού αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να υπογράψει συμφωνία με την Παλαιστίνη και συγκεκριμένα με την Χαμάς για την δημιουργία ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάλογη της συμφωνίας που υπεγράφη με την Λιβύη.

Σε άρθρο της Jerusalem Post αναφέρεται ότι το παραπάνω ενδεχόμενο αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη πολύ κακές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και πολύ πιθανόν να φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης αφού μια τέτοια συμφωνία θα θίγει τα ενεργειακά συμφέροντα του Ισραήλ.

Αναλυτικά το άρθρο της Jerusalem Post

H τουρκική ακροδεξιά εφημερίδα Yeni Safak σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει ένα «μοντέλο Λιβύης» απέναντι στο Ισραήλ υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Γάζα, που διοικείται από τη Χαμάς, για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.

Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους μέσω των θαλασσίων οδών. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στόχος της Τουρκίας είναι να παρακάμψει τις ελληνικές και τις κυπριακές αξιώσεις για ΑΟΖ και για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα υποθαλάσσια οικόπεδα και να δημιουργήσει την «γαλάζια πατρίδα» αρπάζοντας όλη την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο τα ελληνικά νησιά και τώρα με το νέο σχέδιο της και την θαλάσσια περιοχή κοντά στο Ισραήλ.

Η αρπαγή των θαλάσσιων περιοχών που επιχειρεί η Τουρκία δεν έχει προηγούμενο τόσο στο διεθνές όσο και στο θαλάσσιο δίκαιο. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την Τουρκία, με τις ευλογιές της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, να στείλει το πολεμικό ναυτικό της μαζί με ερευνητικά πλοία και να κάνει ενεργειακές έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα.

Για να κατανοήσουμε τον στόχο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας έναν διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται μαζί τους. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις.

Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα το 1970 στην βόρεια Κύπρο και τώρα προωθεί την λύση των δυο κρατών για να λυθεί το κυπριακό. Αυτό θα περιέπλεκε το θέμα των θαλάσσιων διεκδικήσεων. Αλλά τώρα όμως η νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα όπου προτείνει την υπογραφή συμφωνίας με την Χαμάς ή με την Παλαιστινιακή Αρχή για να αποκτήσει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής που περιβάλει το Ισραήλ , βάζει την Άγκυρα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις κορυφαίες φωνές κατά του Ισραήλ στον κόσμο. Συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί και έχει επιδιώξει κυρώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης. Στόχος του είναι να απομονώσει το Ισραήλ. Απειλούσε τα ΗΑΕ κατά της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς στρώνοντας κόκκινο χαλί στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Πρόσφατα τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Ιράν και συζήτησαν την κοινή δράση κατά του Ισραήλ».

Η ιδέα για ΑΟΖ με τη Γάζα δημοσιεύθηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα για να δουν τι αντιδράσεις θα προκαλέσει. Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Επικαλείται τον απόστρατο Ναύαρχο Τζιχάτ Γιαίτζι, τον «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής μεσογειακής πολιτικής. Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή με την Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους θα αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Θα επέτρεπε στην Τουρκία να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Το 2010 η Τουρκία έστειλε ακροδεξιούς ακτιβιστές με το Μαβί Μαρμαρά για να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Τούρκων στα πλοία. Η Τουρκία θα ήθελε να στείλει το ναυτικό της στη Γάζα. Όμως το Ισραήλ αγοράζει 6 νέες κορβέτες για να υπερασπιστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

Στο μεταξύ η Χαμάς στην Γάζα προσπάθησε να κατασκευάσει μη επανδρωμένα υποβρύχια και να χρησιμοποιήσει ρουκέτες για να επιτεθεί στις πλατφόρμες εξόρυξης αεριού που βρίσκονται έξω από τις ακτές του Άσκελον. Αυτός είναι ξεκάθαρα ένας οικονομικός πόλεμος που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει προβλήματα στους ενεργειακούς στόχους του Ισραήλ.

Παράλληλα στο άρθρο της Γενί Σαφακ αναφέρεται ότι η Τουρκία υπέγραψε το 2011 συμφωνία με την Βόρεια Κύπρο. Βάσει αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με κυβερνήσεις που δεν έχουν διεθνή αναγνώριση, εννοώντας την Χαμάς. Μάλιστα το άρθρο χαρακτηρίζει την Γάζα ως ανεξάρτητη οντότητα και την συγκρίνει με την Ταϊβάν.

ΠΗΓΗ:Jerusalem Post

https://europost.gr/vomva-to-israil-anapofeykti-sygkroysi-tin-toyrkia-ypograpsei-symfonia-aoz/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα